Datul pe net

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Datul pe net jpeg

Registrul colocvial preia permanent cuvinte şi expresii din limbajul copiilor sau din cel folosit de adulţi cînd se adresează copiilor (aşa-numitul „baby talk“). Fenomenul e firesc: stilul colocvial presupune relaxare, lipsă a constrîngerilor, apropiere, afectivitate, spirit ludic – toate potrivindu se foarte bine cu universul infantil. Aşa s ar putea explica extinderea în uzul actual a unei construcţii folosite iniţial în legătură cu activităţi şi jocuri ale copiilor, desemnînd anumite tipuri de deplasare. Cu cîteva decenii în urmă, verbul a se da se folosea în contexte ca a se da pe gheaţă, a se da pe derdeluş, pe tobogan, a se da în leagăn (sau în bărci, sau a se da huţa). În registrul colocvial de azi, utilizările s au extins destul de mult; cea mai spectaculoasă e probabil transpunerea ludică a metaforei clişeizate a navigaţiei în Internet. Echivalentul românesc colocvial al metaforei tehnice a naviga este a se da pe net: „m-a păcălit astă primăvară că o să mă dau pe net cu viteza luminii“ (dollo.ro); „În restul timpului mă dau pe net cu Google Chrome“ (789.ro); „Te dai pe net în UE ca acasă, dar cu măsură!“ (debanat.ro); „Studiu: O treime dintre bucureşteni «se dau pe net» de pe mobil“ (blog.inmures.ro) etc. Spaţiul Internetului poate fi şi particularizat de motorul de căutare: „Te dai pe Google şi ai cunoştinţe despre motorul de căutare“ (myjob.ro); „în curînd, expresia «mă dau pe Google» va avea o cu totul altă semnificaţie“ (stiripesurse.ro). Datul pe net ca echivalent pentru a naviga (după engl. navigate) intră într-un veritabil sistem de adaptare spontană a noutăţilor terminologice, plasîndu-se alături de a da jos pentru a downloada sau a descărca („Salut scrieţi-mi şi mie… nişte siteuri de unde pot da jos filme cu traducere“, tpu.ro) şi de a urca pe net pentru a uploada sau a încărca („am urcat pe net două filmuleţe“, vacanta.infoturism.ro). Metaforele nu sînt chiar inocente: dacă navigarea e o activitate serioasă, perfect potrivită imaginarului unor călători şi colonişti, datul pe net are exact acel aer de divertisment infantil care ni se potriveşte.

De fapt, construcţia colocvială este folosită uneori chiar pentru a desemna navigaţia propriu-zisă: „vreau să cumpăr o barcă de 4,60 m cu un motor de 20 cp, trebuie să fie înmatriculată să mă dau pe lacuri (…)?“ (probarca.ro). În acelaşi timp, a se da se extinde şi asupra altor situaţii, cărora le accentuează aerul ludic. Unele activităţi sînt mai apropiate de vechiul a se da pe gheaţă, dar pe indică instrumentul, nu locul deplasării: „găseşte un loc bun unde să te dai pe skate“ (activitateafara.ro) „vreau să învăţ să mă dau pe role“ (buzzblog.ro); „am învăţat f. repede să mă dau pe placă“ (skivirus.com); „învaţă să te dai pe snowboard“ (extremeaddict.ro); „Te dai pe schiuri, pac! Intri în pom, capul spart“ (a1.ro). Construcţia a se da pe... este folosită şi pentru mersul cu bicicleta sau cu motocicleta: „vreau să învăţ să mă dau pe bicicletă“ (ciclism.ro); „ne place să ne dăm pe motoare“ (brasovultau.ro). În paralel, există şi formulări în care instrumentul deplasării este introdus, mai logic, de prepoziţia cu, iar pe indică locul: „se dau şi cu boardu“ (skivirus.com); „s-a dat cu motorul în favelas din Brazilia“; „Este pentru prima oară cînd mă dau pe un şantier de metrou în construcţie“ (stirileprotv.ro). Uneori, date fiind numărul mare de expresii şi locuţiuni cu verbul a da şi polisemia acestuia, construcţiile produc intenţionat şi echivocuri cu conotaţii sexuale; exemple se găsesc la Creangă, în Moş Nichifor coţcariul („Harabagia, zicea el, e mai bună, că ai a face tot marfă vie, care la deal se dă pe jos, la vale, pe jos, iar la popas, în căruță“) sau în dicţionarul de argou al lui G. Volceanov.

Expresiile citate au o oarecare justificare semantică: datul pe gheaţă, pe derdeluş sau în leagăn au în comun un impuls iniţial urmat de o mişcare, oarecum incontrolabilă, care îl prinde şi îl conduce pe cel în cauză. Datul pe net poate fi gîndit în aceiaşi termeni: odată intrat în spaţiul Internetului, utilizatorul e adesea dus mai departe, ca într-o alunecare pe care nu o mai poate controla şi opri. Mai puţin potrivită e extinderea construcţiei pentru mersul cu bicicleta sau cu motocicleta, dar tocmai de aceea expresiile produc surpriză şi au un efect comic. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.