Datul pe net

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Datul pe net jpeg

Registrul colocvial preia permanent cuvinte şi expresii din limbajul copiilor sau din cel folosit de adulţi cînd se adresează copiilor (aşa-numitul „baby talk“). Fenomenul e firesc: stilul colocvial presupune relaxare, lipsă a constrîngerilor, apropiere, afectivitate, spirit ludic – toate potrivindu se foarte bine cu universul infantil. Aşa s ar putea explica extinderea în uzul actual a unei construcţii folosite iniţial în legătură cu activităţi şi jocuri ale copiilor, desemnînd anumite tipuri de deplasare. Cu cîteva decenii în urmă, verbul a se da se folosea în contexte ca a se da pe gheaţă, a se da pe derdeluş, pe tobogan, a se da în leagăn (sau în bărci, sau a se da huţa). În registrul colocvial de azi, utilizările s au extins destul de mult; cea mai spectaculoasă e probabil transpunerea ludică a metaforei clişeizate a navigaţiei în Internet. Echivalentul românesc colocvial al metaforei tehnice a naviga este a se da pe net: „m-a păcălit astă primăvară că o să mă dau pe net cu viteza luminii“ (dollo.ro); „În restul timpului mă dau pe net cu Google Chrome“ (789.ro); „Te dai pe net în UE ca acasă, dar cu măsură!“ (debanat.ro); „Studiu: O treime dintre bucureşteni «se dau pe net» de pe mobil“ (blog.inmures.ro) etc. Spaţiul Internetului poate fi şi particularizat de motorul de căutare: „Te dai pe Google şi ai cunoştinţe despre motorul de căutare“ (myjob.ro); „în curînd, expresia «mă dau pe Google» va avea o cu totul altă semnificaţie“ (stiripesurse.ro). Datul pe net ca echivalent pentru a naviga (după engl. navigate) intră într-un veritabil sistem de adaptare spontană a noutăţilor terminologice, plasîndu-se alături de a da jos pentru a downloada sau a descărca („Salut scrieţi-mi şi mie… nişte siteuri de unde pot da jos filme cu traducere“, tpu.ro) şi de a urca pe net pentru a uploada sau a încărca („am urcat pe net două filmuleţe“, vacanta.infoturism.ro). Metaforele nu sînt chiar inocente: dacă navigarea e o activitate serioasă, perfect potrivită imaginarului unor călători şi colonişti, datul pe net are exact acel aer de divertisment infantil care ni se potriveşte.

De fapt, construcţia colocvială este folosită uneori chiar pentru a desemna navigaţia propriu-zisă: „vreau să cumpăr o barcă de 4,60 m cu un motor de 20 cp, trebuie să fie înmatriculată să mă dau pe lacuri (…)?“ (probarca.ro). În acelaşi timp, a se da se extinde şi asupra altor situaţii, cărora le accentuează aerul ludic. Unele activităţi sînt mai apropiate de vechiul a se da pe gheaţă, dar pe indică instrumentul, nu locul deplasării: „găseşte un loc bun unde să te dai pe skate“ (activitateafara.ro) „vreau să învăţ să mă dau pe role“ (buzzblog.ro); „am învăţat f. repede să mă dau pe placă“ (skivirus.com); „învaţă să te dai pe snowboard“ (extremeaddict.ro); „Te dai pe schiuri, pac! Intri în pom, capul spart“ (a1.ro). Construcţia a se da pe... este folosită şi pentru mersul cu bicicleta sau cu motocicleta: „vreau să învăţ să mă dau pe bicicletă“ (ciclism.ro); „ne place să ne dăm pe motoare“ (brasovultau.ro). În paralel, există şi formulări în care instrumentul deplasării este introdus, mai logic, de prepoziţia cu, iar pe indică locul: „se dau şi cu boardu“ (skivirus.com); „s-a dat cu motorul în favelas din Brazilia“; „Este pentru prima oară cînd mă dau pe un şantier de metrou în construcţie“ (stirileprotv.ro). Uneori, date fiind numărul mare de expresii şi locuţiuni cu verbul a da şi polisemia acestuia, construcţiile produc intenţionat şi echivocuri cu conotaţii sexuale; exemple se găsesc la Creangă, în Moş Nichifor coţcariul („Harabagia, zicea el, e mai bună, că ai a face tot marfă vie, care la deal se dă pe jos, la vale, pe jos, iar la popas, în căruță“) sau în dicţionarul de argou al lui G. Volceanov.

Expresiile citate au o oarecare justificare semantică: datul pe gheaţă, pe derdeluş sau în leagăn au în comun un impuls iniţial urmat de o mişcare, oarecum incontrolabilă, care îl prinde şi îl conduce pe cel în cauză. Datul pe net poate fi gîndit în aceiaşi termeni: odată intrat în spaţiul Internetului, utilizatorul e adesea dus mai departe, ca într-o alunecare pe care nu o mai poate controla şi opri. Mai puţin potrivită e extinderea construcţiei pentru mersul cu bicicleta sau cu motocicleta, dar tocmai de aceea expresiile produc surpriză şi au un efect comic. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bicarechinul jpg jpeg
Fotbalistul căruia, ofticat, Hagi i-a aplicat un șut în fund muncește într-o fabrică de pește, la mii de kilometri de România
Campion cu Universitatea Craiova în 1991, Dănuț Bica (60 de ani) și-a spus povestea după terminarea programului la fabrica de pește din Hirtshals în care lucrează.
giannina jpg
Descriere înfricoșătoare a lui Diego Maradona, înainte să plece din această lume: Nici măcar nu i se vedeau ochii
Continuă procesul legat de moartea lui Diego Armando Maradona, decedat la 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani.
elevi scoala evaluari nationale adevarul
Evaluarea Naţională 2025. Elevii de clasa a II-a susţin proba la Matematică şi explorarea mediului
În cadrul Evaluării Naţionale, elevii de clasa a doua susţin joi proba la Matematică şi explorarea mediului.
pop ioan aurel presedinte academia romana. foto arhiva personala
Care e principala cauză a dezbinării românilor? Răspunsul președintelui Academiei Române: „I-au eliminat din cursă pe cei cu experiență"
Într-o perioadă în care societatea românească este tot mai polarizată și împărțită între extreme ideologice, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniază, într-un interviu pentru „Adevărul”, nevoia acută de echilibru și raționalitate.
ploi si vant
Prognoza meteo joi, 15 mai. Vremea se încălzeşte uşor, dar nu scăpăm de vânt puternic şi ploi
Potrivit prognozei întocmite de ANM, pe parcursul zilei vântul va sufla cu putere şi va ploua în cea mai mare parte a ţării.
afisaj electoral alegeri prezidentiale 2025 icoana olt   foto alina mitran jpg
România dezamăgită așteaptă să ajungă la urne. „Nu mai votează lumea pe zahăr și ulei, le-a ajuns!” | REPORTAJ
Dezamăgiți, speriați de ziua de mâine, cei mai mulți cu portofelul gol și speranțe puține. Așa sunt românii care spun cu hotărâre că vor merge duminică, 14 mai 2025, la vot. O altă parte a României rămâne tăcută și evită discuțiile. Între ei, cei convinși că votul nu schimbă nimic.
1 cancer de vezica urinara jpg jpeg
Cum îți dai seama dacă ai cancer la vezica urinară. „Mulți pacienți ajung la spital doar după ce observă ..."
Cancerul vezicii urinare este adesea o boală tăcută. În stadiile incipiente, nu provoacă simptome clare, ceea ce întârzie deseori diagnosticul și complică tratamentul.
Zajeti Nemci, Ustaši, Četniki v Mariboru jpg
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
Ultima bătălie din Cel De-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Europei, s-a dat pe 15 mai 1945. A fost un adevărat masacru, în care cei veniți să cucerească popoarele Bătrânului Continent, adepți ai extremismului și epurărilor etnice, au fost uciși fără milă.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Profimedia  Inquam Photostos, jpg
Cine sunt cei care pot influența alegerile: „E clar că nu prea vor să vadă politicieni”
Cursa finală prezidențială a împărțit clasa politică nu numai între cei doi candidați - Nicușor Dan si George Simion - ci și între hotărâți și nehotărâți. Analiștii explică însă faptul că cei care pot influența cursa prezidențială acum nu mai sunt politicienii.