„Ţurloaiele blendei“

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
„Cu bule“ jpeg

În culegerea clasică de basme româneşti a lui Petre Ispirescu există o sintagmă neobişnuită, care a rămas probabil în amintirea multor cititori ca o emblemă a expresivităţii limbajului popular – fără să se asocieze însă cu un sens precis. Formula este inclusă într-un titlu – „Ciobănaşul cel isteţ sau ţurloaiele blendei“ –, ceea ce o face greu de trecut cu vederea. Evident, nu există nici o legătură de sens între cele două versiuni ale titlului, prezentate în alternativă; sînt doar două etichete, care se referă la elemente diferite ale poveştii: prima, mai previzibilă, la personajul principal, iar cea de a doua – la o poantă produsă în întrecerea tipică pentru episoadele de basm în care este pusă la încercare isteţimea personajelor. Prima parte a formulei nu ridică mari probleme de înţelegere: ţurloi (cuvînt popular cu origine neelucidată complet, dar pentru care s-a propus derivarea din ţurlă, variantă a lui surlă) are, pe lîngă sensurile cu circulaţie restrînsă, regională („tub“, „jgheab“, „ţurţure“ etc.), un înţeles destul de răspîndit: „fluierul piciorului; prin extensie, partea piciorului de la genunchi în jos“ (DEX). De fapt, în uzul colocvial de azi sensul s-a lărgit şi mai mult, cuvîntul fiind uneori folosit (poate şi cu intenţia de a şoca prin pitorescul limbajului) chiar ca sinonim pentru picior, inclusiv în expresii şi locuţiuni: „un obstacol greu de abordat pentru tinerii care de-abia se mai ţineau pe ţurloaie“ (cancan.ro). Cuvîntul – care circulă în prezent cam în toate regiunile – continuă să fie folosit ca desemnare neutră, în unele zone: de exemplu, o firmă din nordul Moldovei are în oferta sa de produse alimentare „ţurloaie vită“ (samcom.ro). În general, însă, ţurloi are conotaţii depreciative, de preferinţă în contexte ironice. E frecvent în comentariile sportive în registru informal, unde apare mai ales în expresii referitoare la diferite forme de faultare: a da, a trage sau a arde la ţurloaie. Expresiile pot fi denotative, dar şi extinse prin metaforă asupra unor forme mai puţin directe de agresare, în sport, în politică sau în viaţa cotidiană: „o cotonogeală la ţurloaie“ (jurnalul.ro); „măcar să îşi ardă şuturi în ţurloaie pînă să nu mai poată sta în picioare“ (hotnews.ro, comentarii, 24.06.2017); „nice că ne-o mai tragem la ţurloaie unu la altu ca pe vremuri“ (gsp.ro, comentarii, 3.03.2008); „te ardeau la ţurloaie de nu te vedeai!“ (prosport.ro).

Mult mai complicată e situaţia cuvîntului bleandă – tot un termen regional sau popular, dar cu o circulaţie mult mai redusă, cu sensuri destul de diferite. DEX consemnează două cuvinte diferite, ambele cu etimologia necunoscută: unul cu sensurile „sperietoare de păsări“ şi „epitet pentru o persoană fără energie, molîie, bleagă“, celălalt însemnînd „lovitură, îmbrînceală, brînci“. Dicţionarul etimologic (DELR, Literele A-B, 2011) consideră că primul este o „creaţie expresivă“. Dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, A-B, 1913) despărţea chiar trei omonime bleandă: unul cu sensul „pasăre răpitoare“, cu atestările cele mai vechi (din secolul al XVII-lea), altul – tipic moldovenesc – cu sensul „lovitură“ (ilustrat de Amintirile lui Creangă: „i-am tras într-o zi o bleandă, pentru că nu-mi da pace să prind muşte“) şi al treilea muntenesc, cu o definiţie foarte interesantă: „cuvînt fără înţeles precis, deşteptînd imaginea unei «mase moi şi lepşite»“ (lepşit, adică turtit, pleoştit). În citatele din dicţionar se recunosc mai ales insulte: „Lovi-te-ar cataroiu’ de bleandă ce eşti!“ (traducerea revizuită de G. Gorjan din Halima, apărută la începutul secolului al XIX-lea); „muntenii îs oameni straşnici: lucră dumineca. Nouă ne zic: moldovean cap dă bou; bleandă“ (Convorbiri literare, 1911, nr. 1). Cuvîntul apare şi într-o structură proverbială care ridiculizează prin antiteză elanul repede abandonat: „S-a repezit ca un leu (…) şi a căzut ca o bleandă“ (Ciulinul, 24.11.1885). Există aşadar bleanda moldovenească şi bleanda muntenească. Prima este evocată şi în Discursurile politice ale lui Al. Marghiloman (volumul I, 1916), într-o controversă asupra pălmuirii unui primar, act faţă de care desemnarea prin moldovenism ar fi adus o ironică atenuare: „N-am zis că l-a pălmuit. Am zis o expresiune moldovenească: i-a dat o bleandă“. Bleanda muntenească e cea evocată în basmul lui Ispirescu.

Care era, de fapt, contextul în care apăreau ţurloaiele blendei în basm? Cuvîntul bleandă e folosit de tovarăşii de drum răutăcioşi cu referire la pălăria personajului principal, pe care tocmai au aruncat-o în foc: „Hei, prietene, ţi-a căzut bleanda pe foc“; termenul depreciativ denumeşte pur şi simplu un obiect relativ pleoştit. Conform tiparului narativ al întrecerii, în care isteţimea e dovedită prin reacţie amplificată, personajul se răzbună nu doar aruncîndu-le celorlalţi armele în foc, ci şi legînd metaforic şi metonimic acţiunea sa de cea anterioară: dacă pălăria lui e o bleandă, fiarele înroşite de foc de la armele lor arse sînt ţurloaiele blendei: „Ia sculaţi, boieri, de vedeţi ţurloaiele blendei“. Nu e nevoie să ştim exact ce e bleanda; dacă ea există, poate avea picioare, deci jocul lingvistic e acceptabil.

Cum am văzut, ţurloaiele sînt bine reprezentate în registrul popular-colocvial de azi; în schimb, bleanda a dispărut aproape cu totul, păstrîndu-se doar în nume de familie provenite foarte probabil din porecle. Alte exemple sînt extrem de puţine şi parafrazează de fapt expresii şi structuri proverbiale mai vechi: „S-a repezit ca un hultan și a căzut ca o bleandă“ (racnetulmunteniei.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Călin Georgescu foto FB png
Cum a ajuns Călin Georgescu angajat la Ministerul Mediului în 1991 fără să dea concurs. Ce salariu a primit
Călin Georgescu a ajuns în noiembrie 1991 la Ministerul Mediului fără să dea vreun concurs, fiind transferat de la Senat de către ministrul Marcian Bleahu, cu care legase o prietenie în același an. „Adevărul” a primit mai multe documente de la Ministerul Mediului privind traseul lui Călin Georgescu.
julia fox profimedia jpg
Parada decolteurilor, la British Fashion Awards 2024! Julia Fox nu a purtat chiloți
Divele au făcut furori pe covorul roșu de la British Fashion Awards 2024, care a avut loc luni seara, la Londra. Rihanna (36 de ani) a fost printre starurile care au venit la Royal Albert Hall, alături de partenerul ei, ASAP Rocky, care a primit premiul „Inovator Cultural”.
roman artillery attack 2286 jpg
Cum au ajuns albinele și urșii să apere un întreg oraș. Povestea incredibilă despre rezistența din „cetatea amazoanelor”
Una dintre cele mai inedite metode de apărare în fața unei armate invadatoare a fost aplicată de locuitorii unei cetățeni de pe malurile Mării Negre în Antichitate. Aceștia au reușit, cel puțin pentru o vreme, cu ajutorul insectelor și urșilor să scape de romani.
jaguar type 00 jpg
VIDEO. Jaguar a lansat o mașină electrică cu un design unic. Cum arată automobilul rupt din filmele SF
Jaguar a dezvăluit în cadrul Miami Art Week conceptul său electric revoluționar, Type 00, care marchează o schimbare radicală în designul auto. Cu linii îndrăznețe și tehnologii de vârf, acest model redefinit a atras atenția întregii lumi.
Tafuri pe un drum din Tinutul Padurenilor Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Paradoxul satelor de munte din vestul României. Sunt înghițite de păduri, dar izolate din cauza exploatărilor forestiere
În timpul iernii, numeroase sate de munte din România devin aproape pustii, dar și inaccesibile, din cauza drumurilor degradate de utilaje forestiere. Pădurea cuprinde cea mai mare parte a împrejurimilor lor, dar urmele lăsate de exploatări sunt tot mai adânci.
apocalipsa incalzire climatica globala desertificare seceta foto shutterstock
Ce țări ar putea supraviețui foametei de după un război nuclear: 6,7 miliarde de oameni ar pieri
Un nou studiu publicat recent arată care ar fi țările care ar putea supraviețui foametei cauzate de războiul nuclear, conform unei simulări specifice.
preot sorin bute foto facebook jpg
Un apreciat preot îl critică pe Călin Georgescu: „Unii creștini îl promovează electoral, fără să verifice cu mai multă atenție cât de fantasmagorică e lumea lui imaginară”
Sorin Bute, un cunoscut preot și profesor universitar din județul Dâmbovița, scoate în evidență într-o postare pe Facebook comportamentul sectar al lui Călin Georgescu, în condițiile în care acesta e, în mod paradoxal, promovat susținut în mediile ortodoxe.
image png
Dramă pentru o femeie de 34 de ani. A aflat că iubitul o înșela pentru că era „prea bătrână”
O femeie în vârstă de 34 de ani trece printr-un coșmar, după ce bărbatul pe care l-a iubit i-a mărturisit că a jucat, de fapt, teatru. A numit-o „prea bătrână” și a decis să aibă întâlniri cu fete de 20 de ani.
noul cod fiscal
Noi modificări fiscale din 2025: ce se întâmplă cu e-Factura, e-TVA și e-Transport
O serie de modificări fiscale sunt propuse de Ministerul Finanțelor într-un nou proiect pus în dezbatere publică, principalele noutăți fiind legate de e-Factura, e-TVA și e-Transport.