De sezon: (altfel de) plimbare în Bulgaria

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
De sezon: (altfel de) plimbare în Bulgaria jpeg

Ce a╚Ťi spune de o plimbare ├«n Bulgaria? Cu mai mult de un secol ├«n urm─â, f─âr─â hart─â (precis─â), cu amintiri ├«ntr-un tratat de pace ╚Öi cu un suvenir ├«n form─â de Cadrilater?

L─âs─âm accentul s─â cad─â pe al Doilea R─âzboi Balcanic.

Surprinz─âtor (poate), micile ╚Ť─âri balcanice Bulgaria, Grecia, Serbia ╚Öi Muntenegru au ie╚Öit victorioase ├«n Primul R─âzboi Balcanic (1912-1913). Nu la fel de surprins─â trebuie s─â fi fost istoria de nemul╚Ťumirile care au ap─ârut ├«ntre cei patru ├«nving─âtori asupra noilor teritorii dob├«ndite de la otomanii ├«nvin╚Öi.

A urmat, din iunie 1913, al Doilea R─âzboi Balcanic, ├«n care fo╚Ötii alia╚Ťi au devenit inamici ╚Öi unii fo╚Öti inamici alia╚Ťi, Bulgaria lupt├«nd de aceast─â dat─â ├«mpotriva Greciei ╚Öi Serbiei, c─ârora li s-a al─âturat ╚Öi Imperiul Otoman.

Deocamdat─â. Pentru c─â ╚Öi ├«n Rom├ónia existau dispute teritoriale cu vecinii bulgari, legate de frontiera dobrogean─â (Rom├ónia revendica Dobrogea de Sud, a╚Öa-numitul Cadrilater). Diploma╚Ťia nu a dat roade ╚Öi, cum momentul era prielnic, aten╚Ťia s-a ├«ndreptat c─âtre r─âzboi: pe 27 iunie 1913 rom├ónii au intervenit ├«mpotriva bulgarilor.

Campania armatei rom├óne a fost lipsit─â de confrunt─âri militare, ├«ntruc├«t bulgarii, deja epuiza╚Ťi, nu au opus rezisten╚Ť─â. Oastea rom├ón─â a ├«naintat f─âr─â impedimente din partea inamicului ÔÇô de aceea, unii istorici numesc interven╚Ťia o simpl─â plimbare militar─â sau un r─âzboi-fulger sui generis.

Plimbarea s-a ├«ncheiat la por╚Ťile capitalei Sofia, pe la jum─âtatea lunii iulie. Pentru a evita o eventual─â ocupare a capitalei, Ferdinand I al Bulgariei a cerut pacea. Conflictul s-a stins.

Pe l├«ng─â Cadrilater, Tratatul de la Bucure╚Öti din 10 august 1913, care a ├«ncheiat al Doilea R─âzboi Balcanic, a adus ╚Ť─ârii un c├«╚Ötig consistent de prestigiu pe plan interna╚Ťional, prin g─âzduirea congresului de pace.

Indiscutabil, lucru bun, dar nu suficient. Totodat─â, episodul din Balcani din 1913 a scos ├«n eviden╚Ť─â (pentru cine dorea s─â vad─â) nepreg─âtirea armatei rom├óne pentru r─âzboi. Un detaliu banal gr─âie╚Öte: Marele Stat Major preg─âtise planul de campanie pentru interven╚Ťia din Bulgaria dup─â o hart─â prezentat─â la o expozi╚Ťie de la Li├Ęge, pe care erau ├«nscrise str─âzi inexistente. Nu este de mirare ce a telegrafiat (dup─â cum aminte╚Öte istoricul Florin Constantiniu ├«n lucrarea O istorie sincer─â a poporului rom├ón) un comandant de armat─â rom├ón care nu a g─âsea drumul pe care ├«l avea indicat ├«n ordin: Blocat ├«n deplasare de absen╚Ťa drumului. V─â rog dispune╚Ťi.

În scurt timp, a dispus istoria.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.