Nevasta înainte de Columb

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Nevasta înainte de Columb jpeg

Nu-mi amintesc să fi văzut prin cărțile de artă veche, ca mențiune specială în dreptul vreunei sculpturi sau picturi, „acest monument ne oferă șansa extraordinară de a pătrunde pentru un moment în lumea bărbaților“. Nu mi dau seama care e explicația – e greu de crezut că nu merită subliniat cît de important e să poți contempla diversitatea fascinantă de soluții găsite de bărbați de-a lungul istoriei pentru a ședea într-o rînă pe tron sau de a apuca sabia de pe noptieră.

În ce privește lintoul 24 de la Yaxchilán, Mexic, pentru mine unul din cele mai spectaculoase exemple de artă mayașă, asocierea lui excepțională cu o femeie, Doamna Xoc, parcă nu e subliniată cum ar trebui în literatura de specialitate. Sînt, de fapt, trei asemenea blocuri acoperite cu altoreliefuri, fiecare inițial plasat deasupra uneia din intrările în ceea ce arheologic fost numit „Estructura 23“, casa lui K’abal Xoc, soția regelui Scut Jaguar. Casa a funcționat și ca templu și, în cele din urmă, ca mormînt al ei. Toate trei au o estetică vag europeană, cu linii de forță clare – cel puțin în comparație cu barocul luxuriant mayaș –, dar și un aer suprareal, ca din Max Ernst. În orice caz, măcar lintoul 24, dacă nu și celelalte, e cu siguranță mai puternic artistic decît marele relief de pe lespedea sarcofagului lui Pakal, din cetatea rivală Palenque, relief despre care am scris altădată în Dilema veche. Ce e important aici e că, în toate trei scenele, rolul principal îl joacă regina, lucru foarte rar în arta mayașă, și în toate trei ea face ceva pentru sau în numele bărbatului ei. Pare că nu numai lintoul sculptat e o specialitate din Yaxchilán, dar și rolul important al femeilor în artă, deci și la curte, în timpul domniei lui Scut Jaguar. (Ați observat că istoricii, în dorința lor de a face știința să progreseze, folosesc de obicei un termen tehnic special pentru asemenea domnitori, anume „slabi“?)

Ritualul de pe lintoul 24, înalt de un metru și ceva, o arată pe Doamna Xoc, îngenuncheată, trecîndu-și prin limbă o sfoară cu spini (sau, m-aș hazarda să zic, așchii de obsidian); picăturile de sînge cad într-un coș pe suluri de amatl, hîrtie din scoarță de copac. Regele, în stînga, cu sandale de blană de jaguar, pectorali cu Soarele și pe creștet pene de quetzal și capul micșorat al unui inamic, o luminează cu o torță. Data ritualului e notată în hieroglife mayașe: 9.13.17.15.12 5 eb 15 mac (28 octombrie 709 d.Hr. – spre sfîrșitul perioadei zise clasice). Sîngele e esențial în viața rituală a mayașilor și familia regală are obligația de a face periodic asemenea sacrificii de regenerare a cosmosului. (În cazul bărbaților, o parte a corpului frecvent folosită pentru asemenea sîngerări era penisul, care se străpungea cu țepi de pisică de mare.) Pe lîngă pietate mai e vorba și de a produce durere, care creează transă vizionară, deși, în plus, durerea poate fi supralicitată aici și ca sursă de construcție identitară. Doamna Xoc poartă un fel de tunică (huipil) cu franjuri, coliere și brățări asortate din mozaic de jad și scoici, și un acoperămînt de cap cu masca zeului ploii, toate încă vizibile. Cînd ajungeți la British Museum, nu ratați (nici) această piesă.

Inscripția de pe lintoul 25 sugerează apăsat că regina a făcut cel puțin desenele după care s-a inspirat sculptorul; mici diferențe – care însă de obicei traduc manierisme foarte personale – în reprezentarea faldurilor veșmintelor și a mîinilor pe cele trei lintouri par a zice că totuși n-a fost un singur artist la lucru. E ciudat că, deși sculptorul lintoului din imagine era remarcabil, nu îi recunoaștem stilul și în alte monumente dn Yaxchilán, ci numai în casa reginei. Asta indică din nou o implicare considerabilă a ei. Ar mai fi un argument, pare-se – că grija cu care este schimbată decorația tunicilor pe care le poartă în cele trei scene sprijină ideea implicării personale a reginei în conceperea decorației sculpturale. Pe 24, tunica e decorată cu cruciulițe în interiorul unor romburi zigzagate (în iconografia mayașă, axis mundi, arborele lumii). Pe 25, cu flori (sori în miniatură, renaștere). Nu sînt flori numai pe tunică; doamna Xoc, în transă, vede un șarpe din gura căruia se naște strămoșul mitic al dinastiei locale. Șarpele are barbă, recent dovedită a fi nu o barbă de pene, ci o barbă de flori halucinogene. Pe 26, tunica reginei, care aduce soțului coiful, e decorată cu broscuțe (nu știu de ce zic broscuțe, e clar că sînt broaște rîioase – coborîrea în lumea de dincolo). Pe cap are acolo flori din care doi colibri sug nectarul, altă metaforă pentru sîngerare. S-ar putea suspecta în acest argument următoarea contradicție, care de altfel nu e necunoscută în discursul feminist: în încercarea legitimă de a convinge un establishment masculin că percepția femeii este distorsionată (în cazul de față, problema fiind lipsa de vizibilitate istorică a femeii), se întrebuințează involuntar stereotipuri despre femei (în cazul de față, că o atenție vie acordată designului vestimentar nu se poate datora decît unei intervenții feminine). Mie mi se pare destul de clar totuși că remarcabila doamnă Xoc a fost implicată în concepția și – parțial, poate – realizarea celor trei altoreliefuri, în care ea, și nu regele, are o prezență copleșitoare. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
Motivele pentru care tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu. Studiul care dezvăluie curiozități nebănuite
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png