Străin (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Plouă tare şi sînt furios pe mine, pentru că am plecat. Sînt furios pe inabilitatea mea de a mă adapta. Anja este cea care s-a purtat cel mai bine cu mine în ţara asta în care mă simt pierdut. E ceva în mine care distruge rapid nu numai orice zonă de confort, ci orice posibilă zonă de confort. Ajung acasă plin de draci. Alin e high şi ascultă muzică la maximum. Decid că nu pot să stau acasă şi mă duc să mă plimb. E deja seară şi sînt la intersecţia Devon cu Broadway. Şi brusc e în faţa mea. Sîntem amîndoi fleaşcă –­ cu părul ei care e super-creţ, arată ca un pudel plouat. Rîd.

– Mă urmăreşti, nu-i aşa?

– Sigur, avocata americancă urmăreşte un ţigan est-european pentru a-l sacrifica într-un ritual satanic!

– Te-aş lua la mine acasă, că eşti fleaşcă. Numai că la cît de high e Alin, nu cred că ai vrea. Doar dacă nu cumva ai o obsesie pentru iarbă şi muzica românească deosebit de proastă la volum maximum.

Zîmbeşte încurcată şi mă refuză. Mergem spre casa ei şi mă trezesc vorbind despre toate şi nimic. Îmi iau inima în dinţi şi o întreb dacă vrea să îmi dea numărul ei de telefon sau e-mail-ul înainte de a ne despărţi. Îmi dă o carte de vizită.

– Sînt cărţile de vizită alea speciale pentru ciudaţi care te urmăresc?

Nu pare deloc amuzată. Dorm prost de tot în noaptea aia. A doua zi e sîmbătă şi e foarte cald. Decid să îi scriu un e-mail în care îmi cer scuze pentru cît de idiot am fost. Îi dau şi numărul meu de telefon. Săptămîna trece greu, iar următoarea şi mai grea. Îi scriu de două ori fără să primesc răspuns. E plecată în week-end la părinţii ei în Wisconsin. Mai vorbim tot de două ori la telefon şi atît. E foarte cald în Chicago şi noaptea e aproape imposibil să dormi. Au trecut două săptămîni şi vineri noaptea mă sună. Mă întreabă dacă am chef să fac baie în lac. Vine şi mă ia de acasă, are un Mustang decapotabil şi ascultăm tare „Superman e mort“ pe drumul spre lac. Amintirea e cumva fluidă. Ţin minte bine luminile de pe autostradă, felul în care se uita la mine şi cum m a luat de mînă.

– Voi, femeile, aveţi tot timpul un super-avantaj.

– Ce avantaj avem?

– Ştiţi cînd o să se lase cu sex. La noi e întotdeauna complicat. Habar nu avem să ne împachetăm periuţa, să ne luăm chestiile de bărbierit, valiza cu schimburi, pijamaua aia nouă pe care o păstrăm pentru zilele norocoase.

Rîde.

– Ţi-ai luat periuţa?

Primul sărut e bun, bun şi cumva ştiu că o să ne potrivim tare bine. Înoată fantastic, pentru prima dată simt că sînt clar inferior cuiva la înot. Am revenit pe mal, amîndoi super-obosiţi. Am stat unul lîngă celălalt gîfîind. Şi cumva am ştiut că nu o să uit nicicînd orele alea. Aşa îşi aminteşte Anja ceea ce a urmat:

– A fost straniu să te văd atunci cînd îmi doream să te văd. Te îndrăgosteşti uşor?

– Nu vorbesc despre asta. Habar nu am ce înseamnă, în fapt. Oamenii vorbesc despre dragoste ca o justificare pentru a se distruge în numele ei sau al lui Dumnezeu. Nu am priceput nicicînd de ce separăm dragostea de Dumnezeu. E o chestie în interior care ne împinge să adoptăm modele, să avem fantezii despre iubire, pace, securitate, bogăţie absolute, care ne fac să uităm că ne tîrîm în fiecare zi prin ură, neîncredere, certuri mici şi inutile, mizeria noastră interioară şi mizeria celorlalţi. Voi sînteţi tot timpul despre „nu am nimic să dau, trebuie să am şi să dovedesc că nu sînt un eşec“. O societate care are ca motto „Banii fac lumea să se învîrtă“ nu poate să aibă suflet, poate doar să viseze că are.

– Eşti cam pe cîmpii, dar eşti tare drăguţ cînd o faci, mai ales că ce zici este ciudat şi pasional, şi în plus construcţia gramaticală este din cînd în cînd tare aiurea. Dar cine eşti tu să ne judeci?

– Să judec ce? Ipocrizia preoţilor şi a pastorilor sau a politicienilor care spun că societatea voastră stă pe cuvîntul lui Dumnezeu? Are Pavel dreptate spunînd că a fost inspirat de Iisus sau Nietzsche crezînd că Pavel a fost cel mai mare impostor? Sînt, la urma urmelor, un străin, voi îmi spuneţi că sînt „a legal alien, whatever the fuck that means“ şi mă simt în fapt alienat şi cred că vreţi să ne simţim alienaţi. Îmi spuneţi că vă fur slujbele, chiar şi atunci cînd fac lucruri pe care voi nu le faceţi. Am curăţat țevi de azbest pentru 10 dolari pe oră, am spălat vase pentru 3 dolari pe oră plus mîncare, am demolat case pentru 5 dolari pe oră. Fără asigurare, fără protecţie, fără nici un drept. Cine dintre voi ar face asta? În plus, voi trebuie tot timpul să pretindeţi că sînteţi bine, de parcă ar fi neconstituţional să fii nefericit.

– Ce-ar fi să şi taci un pic? Nu e nevoie să mă mai impresionezi. Sînt cu tine în mijlocul nopţii, în chiloţi şi sutien, aşa că nu ai de ce să te mai chinui. Pot să îţi împrumut periuţa mea de dinţi dacă asta te linişteşte.

Cam aşa e Anja.

E un sărut super-bun. Pasional. Noaptea aia îmi rămîne bine înfiptă în creier. O trezesc de dimineaţă şi o rog să mă ciupească. O face serios şi apoi rîde cu gura pînă la urechi. Gătesc eu. Prost, bineînţeles, dar Anjei nu pare să îi pese. Am cel mai bun week-end de adult de pînă atunci. Închiriem două filme ruseşti şi ne învăţăm unul pe celălalt. De atunci scrisorile ei încep de fiecare dată cu Ţiganul meu filozof cu piele de amant, iar ale mele cu Zeiţa pistruilor.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.