Străin (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Plouă tare şi sînt furios pe mine, pentru că am plecat. Sînt furios pe inabilitatea mea de a mă adapta. Anja este cea care s-a purtat cel mai bine cu mine în ţara asta în care mă simt pierdut. E ceva în mine care distruge rapid nu numai orice zonă de confort, ci orice posibilă zonă de confort. Ajung acasă plin de draci. Alin e high şi ascultă muzică la maximum. Decid că nu pot să stau acasă şi mă duc să mă plimb. E deja seară şi sînt la intersecţia Devon cu Broadway. Şi brusc e în faţa mea. Sîntem amîndoi fleaşcă –­ cu părul ei care e super-creţ, arată ca un pudel plouat. Rîd.

– Mă urmăreşti, nu-i aşa?

– Sigur, avocata americancă urmăreşte un ţigan est-european pentru a-l sacrifica într-un ritual satanic!

– Te-aş lua la mine acasă, că eşti fleaşcă. Numai că la cît de high e Alin, nu cred că ai vrea. Doar dacă nu cumva ai o obsesie pentru iarbă şi muzica românească deosebit de proastă la volum maximum.

Zîmbeşte încurcată şi mă refuză. Mergem spre casa ei şi mă trezesc vorbind despre toate şi nimic. Îmi iau inima în dinţi şi o întreb dacă vrea să îmi dea numărul ei de telefon sau e-mail-ul înainte de a ne despărţi. Îmi dă o carte de vizită.

– Sînt cărţile de vizită alea speciale pentru ciudaţi care te urmăresc?

Nu pare deloc amuzată. Dorm prost de tot în noaptea aia. A doua zi e sîmbătă şi e foarte cald. Decid să îi scriu un e-mail în care îmi cer scuze pentru cît de idiot am fost. Îi dau şi numărul meu de telefon. Săptămîna trece greu, iar următoarea şi mai grea. Îi scriu de două ori fără să primesc răspuns. E plecată în week-end la părinţii ei în Wisconsin. Mai vorbim tot de două ori la telefon şi atît. E foarte cald în Chicago şi noaptea e aproape imposibil să dormi. Au trecut două săptămîni şi vineri noaptea mă sună. Mă întreabă dacă am chef să fac baie în lac. Vine şi mă ia de acasă, are un Mustang decapotabil şi ascultăm tare „Superman e mort“ pe drumul spre lac. Amintirea e cumva fluidă. Ţin minte bine luminile de pe autostradă, felul în care se uita la mine şi cum m a luat de mînă.

– Voi, femeile, aveţi tot timpul un super-avantaj.

– Ce avantaj avem?

– Ştiţi cînd o să se lase cu sex. La noi e întotdeauna complicat. Habar nu avem să ne împachetăm periuţa, să ne luăm chestiile de bărbierit, valiza cu schimburi, pijamaua aia nouă pe care o păstrăm pentru zilele norocoase.

Rîde.

– Ţi-ai luat periuţa?

Primul sărut e bun, bun şi cumva ştiu că o să ne potrivim tare bine. Înoată fantastic, pentru prima dată simt că sînt clar inferior cuiva la înot. Am revenit pe mal, amîndoi super-obosiţi. Am stat unul lîngă celălalt gîfîind. Şi cumva am ştiut că nu o să uit nicicînd orele alea. Aşa îşi aminteşte Anja ceea ce a urmat:

– A fost straniu să te văd atunci cînd îmi doream să te văd. Te îndrăgosteşti uşor?

– Nu vorbesc despre asta. Habar nu am ce înseamnă, în fapt. Oamenii vorbesc despre dragoste ca o justificare pentru a se distruge în numele ei sau al lui Dumnezeu. Nu am priceput nicicînd de ce separăm dragostea de Dumnezeu. E o chestie în interior care ne împinge să adoptăm modele, să avem fantezii despre iubire, pace, securitate, bogăţie absolute, care ne fac să uităm că ne tîrîm în fiecare zi prin ură, neîncredere, certuri mici şi inutile, mizeria noastră interioară şi mizeria celorlalţi. Voi sînteţi tot timpul despre „nu am nimic să dau, trebuie să am şi să dovedesc că nu sînt un eşec“. O societate care are ca motto „Banii fac lumea să se învîrtă“ nu poate să aibă suflet, poate doar să viseze că are.

– Eşti cam pe cîmpii, dar eşti tare drăguţ cînd o faci, mai ales că ce zici este ciudat şi pasional, şi în plus construcţia gramaticală este din cînd în cînd tare aiurea. Dar cine eşti tu să ne judeci?

– Să judec ce? Ipocrizia preoţilor şi a pastorilor sau a politicienilor care spun că societatea voastră stă pe cuvîntul lui Dumnezeu? Are Pavel dreptate spunînd că a fost inspirat de Iisus sau Nietzsche crezînd că Pavel a fost cel mai mare impostor? Sînt, la urma urmelor, un străin, voi îmi spuneţi că sînt „a legal alien, whatever the fuck that means“ şi mă simt în fapt alienat şi cred că vreţi să ne simţim alienaţi. Îmi spuneţi că vă fur slujbele, chiar şi atunci cînd fac lucruri pe care voi nu le faceţi. Am curăţat țevi de azbest pentru 10 dolari pe oră, am spălat vase pentru 3 dolari pe oră plus mîncare, am demolat case pentru 5 dolari pe oră. Fără asigurare, fără protecţie, fără nici un drept. Cine dintre voi ar face asta? În plus, voi trebuie tot timpul să pretindeţi că sînteţi bine, de parcă ar fi neconstituţional să fii nefericit.

– Ce-ar fi să şi taci un pic? Nu e nevoie să mă mai impresionezi. Sînt cu tine în mijlocul nopţii, în chiloţi şi sutien, aşa că nu ai de ce să te mai chinui. Pot să îţi împrumut periuţa mea de dinţi dacă asta te linişteşte.

Cam aşa e Anja.

E un sărut super-bun. Pasional. Noaptea aia îmi rămîne bine înfiptă în creier. O trezesc de dimineaţă şi o rog să mă ciupească. O face serios şi apoi rîde cu gura pînă la urechi. Gătesc eu. Prost, bineînţeles, dar Anjei nu pare să îi pese. Am cel mai bun week-end de adult de pînă atunci. Închiriem două filme ruseşti şi ne învăţăm unul pe celălalt. De atunci scrisorile ei încep de fiecare dată cu Ţiganul meu filozof cu piele de amant, iar ale mele cu Zeiţa pistruilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 1846369924 jpg
The Spectator: A venit vremea ca NATO să se pregătească pentru retragerea Americii din Europa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a dat asigurări că SUA rămân angajate față de NATO, dar e oare posibil ca el să minimizeze riscul ca Donald Trump să decidă până la urmă să retragă trupele din Europa? se întreabă The Spectator, într-o analiză.
pacient spital jpg
România, țara lui „nu avem”: „Nu avem prevenție, nu avem spitale, nu avem medici suficienți, nu avem medicamente”. Nu avem siguranța că, odată internați în spital, vom ieși și sănătoși
Trăim în România lui „nu avem”. Nu avem bani. Și pentru că nu avem bani, nu avem medici, nu avem asistente, nu avem medicamente, spitale, echipamente de secol XXI.
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Alimentul care conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele. Este foarte ușor de introdus în dietă
Este un aliment foarte sănătos, dar deși cei mai mulți români îl cunosc, nu foarte multă lume îl și consumă! Iar un detaliu extraordinar despre acest produs este faptul că în el vom găsi de cinci ori mai mult calciu decât în lapte!
Santier Campus Vulturesti foto BookLand (1) jpg
Au început selecțiile elevilor la primul campus pentru învățământ dual din mediul rural din România. Ce specializări se caută
De șase luni, în comuna Vulturești din Argeș se lucrează la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural. Iar primele selecții ale elevilor pentru anul școlar 2025-2026 au început weekendul trecut.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, nemulțumit că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”
Președintele american Donald Trump a precizat luni că se poartă discuţii pentru un acord de pace, dar nu este deloc mulţumit de faptul că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”.
Tanczos Barna intalnire ACAROM, aprilie 2025, foto Facebook Tanczos Barna jpg
România pregătește măsuri de protecție pentru industria auto, în contextul taxelor vamale impuse de SUA
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunțat, luni, că se fac demersuri pentru protejarea industriei auto naționale, în contextul noilor taxe vamale anunțate de Statele Unite ale Americii pentru importurile de autoturisme din Uniunea Europeană.
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
Ce salarii aveau românii în 1900. Ce puteau cumpăra cu cât câștigau
Ce fel de salarii aveau românii în anul 1900? După Războiul de Independență din anii 1877-1878, România a trăit o vreme de dezvoltare economică fondată cu precădere pe producția agricolă și creșterea animalelor. Drept urmare, viața locuitorilor a fost din ce în ce mai bună, până către Marele Război.
mancare de post jpeg
Ce să mănânci în postul Paștelui ca să nu te îngrași. Cu ce înlocuim carnea, ouăle și lactatele
Ne aflăm în postul Paștelui, o perioadă în care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne detoxifiem organismul consumând multe alimente sănătoase, precum fructe și legume. Fără carne, ouă și lactate am putea chiar să slăbim. Însă, spun nutriționiștii, la fel se bine am putea să ne îngrășăm.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Analiza candidaților, episodul 1. Revanșa lui George Simion. Cum ar schimba scena politică o victorie a liderului AUR
„Adevărul” analizează șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale și impactul asupra vieții politice. Actualul guvern are zilele numărate? Cine ar putea fi noul premier? Ce plan au suveraniștii pentru a prelua puterea? Sunt întrebări care vin la pachet cu alegerea noului președinte.