Cel mai bun prieten

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Sînt în Chicago. Lucrez pentru Steve, un polonez foarte îndemînatic, care e un tîmplar bun-bun şi e şi un pic dus cu capul. Nu sînt plecat de mult, dar îmi lipseşte grozav România.

Muncesc mult şi iarna în Chicago e cumplită. Mi-am luat un jaf de maşină, un Volkswagen Golf care are cîteva găuri ruginite în podea prin care se vede strada. Am buşit uşa la o parcare laterală şi folosesc o sîrmă ca să mă asigur că stă bine închisă cînd circul pe autostradă.

Îmi cumpăr haine de la second-hand şi visez să prind şi eu o slujbă ca lumea. Între timp mănînc la greu paste cu sos din borcan şi banană, pentru că sînt cele mai avantajoase produse preţ/saţietate. Am mîncat atît de multe paste, încît nici acum, cînd au trecut mai mult de douăzeci de ani, tot nu pot mînca paste. Visez să am îndeajuns de mulţi bani încît să pot să mănînc la un restaurant polonez care oferă din cînd în cînd prînzuri deschise, unde poţi să mănînci cît vrei pentru 9,99 dolari.

Mă descurc bine cu computerele şi am făcut cea mai scumpă investiţie de pînă atunci: mi-am luat de la un şmecher un laptop, cel mai probabil furat, pe care exersez în fiecare zi.

Angajarea mea la firma cea procopsită este un şoc. Nu numai pentru mine, ci şi pentru Steve, care se oferă brusc să îmi dubleze salariul. Apoi să mi-l tripleze. Îmi este un pic de greaţă, pentru că nu sînt deloc obişnuit cu tipul ăsta de capitalism dur de aici. Dau un test de programare super-simplu şi intru în echipa ce se ocupă de securitate. Sînt invitat la şeful cel mare, într-un birou de neam prost. După o discuţie scurtă, primesc 500 de dolari şi mă pune să mă duc să îmi iau un costum. M-am scos. Mă duc şi îmi iau cel mai bun costum de la Salvation Army, cămăşi, cravate şi o pereche de pantofi de lăutar, roşii şi fără şireturi. Am făcut o economie de peste 400 de dolari. Fraieri americanii ăştia.

A doua zi sînt chemat iarăşi în birou. Mă întreabă ce am discutat ieri. Încep să îi spun ce mi-a zis de serviciu: am o memorie beton, aşa că sînt convins că o să-l impresionez. Îmi dau seama după faţa pe care o face că îl confund cu profii mei de la facultate şi mă opresc din chinuirea englezei. Îmi spune că el se gîndea la ultima parte, aceea despre bani, şi că mă roagă să mă duc să îmi iau un costum de 500 de dolari, că ăla de pe mine sigur nu este nou. O să dureze cîţiva ani pînă să îmi dau seama că omul avea dreptate, iar costumul ăla stătea pe mine ca pe gard. Înjur şi mă duc să îmi iau un costum Nino Cerruti pe care o să îl ţin după mine încă vreo 15 ani, ca să îmi scot investiţia. La sfîrşitul săptămînii primesc primii mei bani şi văd că cei 500 de dolari mi-au fost deduşi automat. Sînt cam furios, aşa că, atunci cînd sînt chemat în biroul şefului, am spume pe mine.

Intru în birou şi Dan îmi spune că vrea să mi-l prezinte pe cel mai bun prieten al meu. Nu vorbesc foarte bine engleza, aşa că îl rog să repete, nu de alta, dar sîntem doar noi doi în birou. Îmi spune exact acelaşi lucru. Habar n-am ce naiba vrea, aşa că încerc să îl iau cu binişorul şi îi spun că am o prietenă. Rîde şi îmi spune că şi el are cîteva. Apoi îmi arată o chestie de plastic.

„Ăsta e cel mai bun prieten al tău! Şi noi aici facem duş şi dimineaţa, şi seara!“

Ăştia au apă caldă tot timpul, aşa că îşi permit. În plus, nu le e frică să chelească şi nici nu înţeleg avantajele clare ale băii săptămînale şi ale folosirii gazului în mod preventiv. Mă anunţă şi că îmi măresc salariul, căci sînt bun. Îmi spune că trebuie să îmi schimb în fiecare zi cămaşa (alt şoc!) şi că nu pot să vin cu acelaşi costum în fiecare zi. Sînt confuz, dar iau deodorantul – asta era chestia de plastic – şi decid că o să mă adaptez. Nu de alta, dar aici fac pe oră la fel de mulți bani cît face pe lună mama, acasă.

Trece încă o lună. Primesc multe telefoane de la head-hunters care îmi oferă tot felul de contracte avantajoase. Este cea mai bună perioadă pentru un programator în State şi sînt pe cai mari. Cînd mă cheamă Dan iarăşi în birou la el sînt hotărît să îmi dau demisia dacă îmi zice ceva care nu îmi convine.

Intru hotărît şi încep să îi turui. Am cinci costume, unsprezece cămăşi, îmi dau cu parfum şi deodorant, îmi schimb ciorapii în fiecare zi, fac duş de două ori pe zi, îmi fac treaba cît se poate de bine şi aduc ditamai profitul companiei. Şi îmi ştiu drepturile! Sînt îmbăţoşat tot.

Dan rîde şi îmi spune că m-a chemat ca să mă întrebe dacă vreau să fiu şef de echipă. Lucru care vine şi cu o creştere serioasă de salariu. Apoi îmi spune că i-ar fi drag dacă aş vrea să mergem împreună la un meci de baschet şi, după aceea, la un bar să bem ceva.

Îi văd pentru prima dată pe zeul Jordan şi pe apostolul lui, Pippen, jucînd baschet şi încep o prietenie care este încă solidă şi în ziua de azi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.
Taxe si impozite jpeg
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Ordonanța de urgență nr. 128/2024 pentru modificarea Codului Fiscal instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.
culoare zodii jpg
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!