Un muu scurt şi apologetic

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Ai de gînd să te uiţi aşa la mine pentru cît timp?

Mă gîndesc, pentru o secundă, că „aşa“ s-ar traduce cu jind. Mă blochez. Ar trebui să zic ceva. Brusc, îmi dau seama că înţeleg la un nivel extrem de profund expresia cu uitatul ca viţelul la poartă nouă. Numai că nu e poartă, ci o minunăţie de femeie în faţa mea, iar eu sînt de mult un bou. Mă gîndesc să îi răspund cu un Muuu nu pentru că aş fi haios, dar în mod cinstit mi se pare cel mai bun răspuns de care sînt în stare.

Au trecut deja vreo cinci-şase secunde şi mă afund încet-încet în penibil. Îmi vine o idee genială şi dau din mînă. Mă felicit imediat ce îmi dau seama că stau în faţa femeii de vreo opt secunde şi dau cu entuziasm din mînă. Se uită în spatele ei. Nu este nici un avion în spate care să aibă nevoie să fie dirijat, aşa că se întoarce spre mine cu o privire mirată. În mod sigur, sînt roşu la faţă, un pic transpirat şi dau din mînă ca bezmeticul în timp ce mă holbez la ea.

Eşti bine?

Daaaaa, minunat, căci dorinţa mea numărul unu este să încep o viaţă de abstinenţă veşnică de acum încolo. Asta gîndesc, că, de spus, tot nu reuşesc să zic nimica. Eu zic să rămînem la prima idee, aia cu muuu, că altceva e puţin probabil să mai funcţioneze. Simt cum începe să curgă transpiraţia pe mine. Bineînţeles că, atunci cînd transpir nervos, put. Frăţică, Don Juan întruchipat sînt.

Îmi dau seama că tot nu am zis nimic şi scap un Nuunee spus tare, cu convingere şi dintr-o suflare, că doar am redescoperit graiul. Adică un nu şi un bine împreună, că doar nu am reuşit să o conving că am un retard serios în cele douăzeci de secunde de cînd mă chinui să scot perla gîndirii mondiale în materie de impresionat gagici.

Rîde. Rîd şi eu. E un fel de descărcare nervoasă, aşa că rîd ca un descreierat. Mă gîndesc că femeia trebuie să fie nebună de-a dreptul ca să stea lîngă mine. Daaa, clar e nebună-nebună, mă gîndesc în timp ce continui să fac cel mai bun rol de măgar din viaţă. Mă uit la ea de vreo două săptămîni. Îmi este colegă, dar e într-o cu totul altă ligă. M-am uitat la ea aşa cum m-am uitat la Merţanele cele procopsite. Cu drag, admiraţie şi multă, multă jale. Jale de sărăntoc, sărăntoc plin de hormoni.

Nu ai vrea să ieşim împreună?

Simt cum îmi mor neuronii cu sutele de mii. Îmi zboară prin cap tot felul de răspunsuri potrivite, de la Da, fătucă, hai repede, să mergem să ne dăm în huţule pînă nu se ocupă! pînă la Hai la groapa cu nisip, că am eu nişte găletuşe super-faine! Noroc că am gura plină de salivă şi nu am cum să vorbesc. Decid să încuviinţez elegant din cap. Sfîrşesc prin a da din cap energic. În ciuda experienţelor din ultimul minut, este capul propriu şi este bine prins. Continui să verific cît de bine e prins pentru alte cîteva secunde bune. Mirarea amuzată se transformă încet-încet în îngrijorare. Mă scuzaţi, un cuţit pentru un seppuku mititel aveţi, domnişoară? Şi un pix mai ţeapăn cred că ar funcţiona.

Eşti sigur că eşti bine?

Băi, norocul tău este că eşti frumoasă, căci dacă ar fi să te bazezi pe învăţare observaţională ai fi moartă de mult! Se uită cu stupefacţie la mine. Nu numai ea, dar şi cîţiva colegi din jur. Am zis asta cu voce tare. Tare, aproape strigată.

Bravooo, Valerică, bine că ai fost super-haios în cap şi că, din toate chestiile, ai reuşit să o zici pe cea mai bună! Îmi imaginez cît de fericiţi ţopăie piticii duşmani din capul meu. Reuşesc un muu scurt şi apologetic. Zîmbeşte. Răsuflu uşurat. Îi spun cinstit cam ce a fost în capul meu în ultimele minute. Rîde şi, de data asta, reuşesc şi eu un rîs normal.

Şi cum rămîne? Vrei să ieşim undeva împreună sau continui cu uitatul?

O să sfîrşim ieşind la un restaurant. Va fi prima mea ieşire la un restaurant procopsit în vestul Europei şi, în mod clar, cea mai extenuantă aventură pe care am avut-o pînă în acel moment. Dar despre asta în alt articol.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.