Adevăratul Mare Şlem

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Adevăratul Mare Şlem jpeg

Tocmai se desfășoară un turneu de tenis, așa-numit de Mare Șlem, cel mai strălucitor dintre cele patru, după cum spun mai toți jucătorii și cunoscătorii tenisului, la Wimbledon. Dar Mare Șlem în tenis înseamnă, de fapt, cîștigarea tuturor celor patru turnee de Mare Șlem (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open) în același an. Atunci abia se poate spune că s-a realizat Marele Șlem. Sensul termenului s-a cam uitat, probabil pentru că de multă vreme nu a mai apărut ocazia de a fi folosit. La simplu masculin, ultimul jucător care a reușit Marele Șlem a fost Rod Laver în 1968. De fapt, el e singurul tenisman din istorie care a reușit performanța asta de două ori (în 1962 și în 1969). Un singur Mare Șlem a mai reușit doar americanul Don Budge, în 1938. Văzînd acum cît e de mare muntele pe care o jucătoare ca Simona Halep se străduiește să-l urce pentru a obține măcar un singur asemenea trofeu, ne putem închipui că a cîștiga consecutiv toate cele patru turnee e ceva imposibil. Ei bine, Rod Laver a reușit acest imposibil de două ori.

Campionul trăiește și are 79 de ani. E un omuleț mic și subțire, aparent firav și foarte modest, pe care uneori camerele de filmat îl reperează în tribune la turneele importante. Un asemenea personaj nu poate să nu-ți stîrnească curiozitatea. O recentă carte autobiografică a sa, alcătuită împreună cu scriitorul și jurnalistul Larry Writer, a fost tradusă și la noi de Editura Publica. Cuvîntul înainte e semnat de nimeni altul decît Roger Federer, marele campion al zilelor noastre, născut la cîțiva ani după ce Laver își încheiase cariera sportivă, și care scrie că: „Rod ne spune extraordinara poveste a unui băiat timid din pustiul Queensland-ului, cu pistrui pe față și cu un talent uriaș (…) care a devenit apoi cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor“.

Chiar dacă forța povestirii nu e ca aceea din autobiografia lui Andre Agassi (în care se simțea și amprenta de geniu a scriitorului J.R. Moehringer), istorisirea lui Rod Laver își are părțile ei foarte bune. Ca, de exemplu, pasajele în care își descrie copilăria australiană, la ferma tatălui său: „Cînd aveam doar doi ani, tata m-a luat în brațe și m-a pus în șaua unuia dintre cai, apoi a luat frîiele și a condus calul pe pășune. Pe drum însă, eu am căzut din șa fără ca tata să-și dea seama; cînd a ajuns la grajd și a văzut șaua goală, a luat-o la goană înapoi, după mine.“ Descrierea unei Australii din ani războiului, cu controale permanente și mîncare raționalizată, cu drumuri neasfaltate și cangurii care săreau în jurul mașinii, cu bărbații care purtau pantaloni scurți, pălării de soare și fumau țigarete rulate, e de asemenea foarte pregnantă. Tatăl e o figură extrem de importantă în mai toate istoriile tenismanilor pe care le-am citit. Nici al lui Laver nu face excepție. Fermier și apoi măcelar, s-a ocupat de viitorul copiilor lui, sperînd că unul dintre ei va cîștiga Wimbledon-ul. La un pahar de rom cu lapte l-a convins pe un mare antrenor de tenis, Charlie Hollis, să se ocupe de Rod. „Pentru Charlie erai fie un fraier, fie un campion…“, își amintește tenismanul. Apoi, micuțul și talentatul Rod a încăput pe mîinile unui alt antrenor, devenit celebru pe plan mondial, Harry Hop-man (cel în onoarea căruia a fost numită Cupa Hopman, de astăzi).

Adolescentul Rod Laver începe treptat să cunoască lumea tenisului și lumea în general și devine campion. Povestea sa se confundă apoi, în mare parte, cu istoria tenisului din anii ’50-’60. Sportul ăsta nu era ca astăzi. Jucătorii au fost o vreme împărțiți în amatori și profesioniști. Amatorii concurau la turneele importante și la cele de Mare Șlem, în vreme ce profesioniștii erau văzuți ca niște mercenari, cam ostracizați. Amatorii nu aveau asigurați nici un fel de bani (cîștigarea Wimbledon-ului aducea o primă de 15 lire sterline, și acelea sub forma unui cupon din care nu puteai cumpăra de oriunde). Profesioniștii își cîștigau cu mult efort fiecare bănuț, alergînd între tot felul de turnee organizate uneori imprevizibil, călătorind cu mașini proaste, dormind în hoteluri ieftine și jucînd pe terenuri improprii. Laver a avut parte de ambele experiențe pînă în 1968, cînd s-a produs unificarea sistemelor. În carieră a jucat pe tot felul de suprafețe, de la nămolul bătătorit din curtea casei pînă la iarba de la Wimbledon. Trecînd la profesionism în 1963, o vreme a avut parte și de suprafețe ciudate, de genul pînzei întinse peste gheața cîte unui patinoar (așa încît, fără cîteva perechi de ciorapi de lînă, îți amorțeau picioarele) sau suprafețe cauciucate și denivelate pe care mingea sărea anapoda. A prins perioada în care la Forest Hills (US Open-ul de azi) se juca pe iarbă, la fel ca la Wimbledon, și epoca în care jucătorii purtau tricouri cu mîneci lungi și pantaloni lungi de bumbac care, spune el, se îngreunau cînd se îmbibau de transpirație. Pe atunci, la multe turnee nici nu existau scaunele de astăzi pe care tenismanii se odihnesc în pauzele dintre game-uri. Nu exista tie-break-ul, așa încît seturile depășeau frecvent 20 și chiar 30 de game-uri.

Dar Laver a prins și perioada anilor ’70 în care, spune el: „După ascensiunea tinerilor revoluționari Connors, John McEnroe și Ilie Năstase în vîrful clasamentelor, lumea tenisului a încetat să mai fie o lume a gentlemanilor“. De altfel, o pagină din cartea lui Laver (astăzi de-o jenantă actualitate) e dedicată conflictelor neobișnuite pe care le-a avut cu Năstase. Deși recunoaște talentul românului, spune că „unele dintre cele mai… nesuferite meciuri din carieră au fost cele jucate împotriva lui. Îi plăcea să-mi spună «bătrîne» în timpul jocului, iar insultele pe care le adresa nu doar adversarilor și arbitrilor, ci și spectatorilor, erau scandaloase.“ După un asemenea episod, Rod Laver chiar a refuzat să mai joace vreodată cu Ilie Năstase.

Altfel de amintiri are Laver despre colegii săi de generație australieni, ale căror personalități și portrete răzbat din povestirea sa. Și în acei ani, Australia avea jucători excepționali: Frank Sedgman, Ken Rosewall, Neale Fraser, Mal Anderson, Lew Hoad, Ashley Cooper, Roy Emmerson, John Newcombe, Fred Stolle, Tony Roch, Bob Mark. Cu toții cîștigători ai multor turnee de Mare Șlem. Și deasupra tuturor: Rod Laver, cel mai mare din istorie, singurul care a reușit Marele Șlem complet de două ori.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.