Violența e la modă

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Violența e la modă jpeg

Prin anii 1960, un caz mai ciudat de tulburare psihică – discutat în seminariile de psihopatologie ale studenților la Psihologie – anima apetitul pentru bizareriile comporta­mentale. […] Se făcea că un bărbat, un soț navetist, își surprinsese soția în propria locuință, în propriul dormitor și în propriul pat matrimonial în tovărășia erotică a unui bărbat necunoscut lui. Probabil că soția nu bănuia că soțul ei va veni pe neașteptate. Cei doi amorezi s-au speriat tare, s-au îmbrăcat precipitat, așteptînd să se întîmple ceva rău. Dar lucrurile nu s-au desfășurat așa. Soțul a închis discret ușa și de după ea i-a liniștit spunîndu-le că îi așteaptă în sufragerie să discute. Să nu se sperie, că nu vor păți nimic. Odată îmbrăcați, cei doi spăsiți și-au făcut intrarea în sufragerie unde soțul, așezat la masă, a rugat-o pe soție să facă o cafea și apoi să discute, bînd-o împreună. Între timp a schimbat cîteva vorbe, politicos, cu cel care-i uzurpase rolul. I-a cerut aces­tuia să aprecieze cam cît ar trebui să plătească pentru plăcerea consumată în și prin prezența soției sale pentru că orice serviciu se plătește. Acesta s-a grăbit să ofere 25 de lei ­ – o sumă acceptabilă la acea vreme, cînd salariul bunicel era de 500 de lei – și, după ce soțul și-a manifestat acordul, a întins-o ușurat.

Soțul i-a cerut soției să pregătească ceva de mîncare, a mîncat și apoi s-a apucat să înrămeze bancnota, așezînd-o pe perete, la vedere. Oricine intra în casă și vedea tabloul – rude, prieteni, cel de la lumină, gaze etc. – se mira și primea aceeași explicație: „Primii bani cîștigați de soția mea!“ Firește, era menționată și modalitatea de cîștig. Ea nu se apăra, nu scotea nici o vorbă, se uita în jos și uite-așa, după un an, soțul își instala soția la spitalul de psihiatrie. Toți cunoșteau cazul, dar ei nici că-i mai păsa.

Cu ochii și mintea de azi, oricine ar spune că este un caz de violență psihologică, că el a fost agresor, că a abuzat-o emoțional, că ea a devenit o victimă, că el a fost un „terorist interpersonal“.

Violența fizică are o istorie mai lungă și un prestigiu so­cial mai mare. Urmele se văd, cer spitalizare, analize, ex­pertize, tratamente.

Cazul de mai sus se referă la violența domestică, cea care se manifestă în spațiul privat-privat, în acel spațiu al coabitării cotidiene. Un proverb polonez spune că pe fe­meie să n-o bați nici măcar cu o floare, și el vizează evident violența fizică. Bărbatul cu bancnota nici măcar nu și-a atins soția. Violența simbolică și cea psihologică, spun mulți autori, au o încărcătură emoțională mult mai mare și pot deteriora psihologic individul. Trauma somatică este adesea vindecabilă, cea psihică poate dura mult sau chiar toată viața. 

apărut în Dilema, nr. 530, 30 mai 2003

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
image
Șase dintre cele mai supraestimate atracții turistice din lume. „Nu a fost deloc ceea ce mă așteptam” VIDEO
Fiecare țară are obiectivele sale turistice despre care se spune că nu trebuie să le ratezi când vizitezi acele locuri. Adesea, realitatea se ridică sau depășește nivelul așteptărilor, dar sunt și situații în care atracțiile turistice sunt supraestimate.
image
„Nostradamus cel viu” a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel viu”, a prezis o „pană tehnologică de trei zile” în 2024, potrivit Daily Mail Online, iar acum susține că ar urma un conflict la scară largă, asemănător unui al treilea război mondial.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne