Cine sînt eu?

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Cine sînt eu? jpeg

Întrebarea aceasta face parte din categoria grea, cea a lui A fi sau a nu fi? E și titlul unei cărți recent apărute la editura Result, autor fiind Dorin Bodea – sociolog, psiholog, doctor în economie și vechi colaborator al revistei noastre. Cine sînt eu? e o colecție de eseuri, multe publicate deja în Dilema veche, care merg pe linia explorării identității, a sinelui, a mentalităților și a comportamentului celor care, în general, lucrează ca angajați sau manageri la companiile din România. Nu e vorba de simple păreri ale autorului, ci de analiza unor rezultate ale unor ample studii și cercetări. În urma acestora, Dorin Bodea reușește să răstoarne idei și clișee foarte bine înrădăcinate în mentalul corporatist autohton și să tragă concluzii interesante în ce ne privește. Una dintre ele, de exemplu, sună așa: „Modelul cultural care ne încurajază să fim mai buni, să fim superiori celorlalți ne învață treptat-treptat cum să devenim un pericol social pentru aceștia“. „Nu este exagerat“ – mai spune el – „să vorbim despre o cultură a superiorității care reușește să denatureze, să dezrădăcineze natura umană.“

Dorin Bodea descrie rădăcinile și evoluția unor concepte integrate în mintea omului actual. El pleacă de la teoria că renașterea, modernitatea și apoi postmodernitatea au la bază inventarea oglinzii, cea în care omul s-a putut vedea pe sine. Autorul observă cum, încetul cu încetul, totul s-a centrat pe propriul sine al fiecăruia, iar astăzi începem să ne confruntăm cu exagerări ale căror consecințe sînt greu de evaluat. „Păcatul capital al omului postmodern este să se mintă pe sine însuși, să se păcălească crezînd că este deosebit, altfel decît ceilalți“, consideră Dorin Bodea. El vorbește despre „revoluția imaginară a sinelui și nașterea hiperindividului“. „Asistăm“ – spune el – „la umflarea peste măsură a imaginii de sine, prin imaginarea unui potențial propriu nemărginit, care însă pierde orice contact cu realitatea, cu ceilalți, cu realizările, cu materialitatea. Am intrat în epoca realității subiectivității absolute.“ Și aici nu mai e vorba doar de ce se întîmplă în România. Problemele sînt universale. În noua cultură nu mai e relevant să te definești prin ceea ce ai făcut, ci e nevoie doar să arăți cine poți fi, mai observă autorul. Lucrurile astea ne duc cu gîndul, bineînțeles, și la ceea ce constatăm în legătură cu dezvoltarea tehnologiilor de comunicare, a Internetului și rețelelor de socializare. Dar indivizi cu o imagine deformată pînă la monstruozitate asupra sinelui, oameni maligni, cum îi numește Dorin Bodea, au existat și în secolul trecut, modelele supreme fiind Stalin și Hitler. Să nu-l uităm nici pe „al nostru“ Ceaușescu.

O altă latură a identității care intră, în mod științific aș spune, în vizorul lui Dorin Bodea este „mîndria de a fi român“. În urma studiilor pe care le-a făcut, concluzia e cît se poate de clară: „mîndria de a fi român nu are legătură cu România și cu românii, ci doar cu propria persoană“. Adică fiecare e mîndru de el însuși, dar îi e rușine de cei din jur. Ceea ce se transformă într-un individualism orientat contra celor din jur. Autorul are și soluții la ceea ce detectează a fi „o halucinație privind cine sîntem cu adevărat“, o criză de identitate a românilor. O posibilitate ar fi „să încercăm să ne recunoaștem în cum ne văd ceilalți români“ pentru că răspunsul la criza noastră de identitate se află în noi înșine.

Dar cercetările firmei de con­sul­tanță Result Development, pe care se bazează concluziile lui Dorin Bodea, conțin și cifre, procente seci, rezultate în urma unor sondaje sau experimente. Dintr-o asemenea cercetare, realizată pe un eșantion de peste 1600 de angajați români cu studii superioare din toată țara, rezultă că 83% dintre aceștia „împărtășesc idei și convingeri ce favorizează necinstea, manipularea adevărului și realizarea de compromisuri“. Un rezultat pe cît de deprimant, pe atît de puțin surprinzător, aș spune.

Într-o consecință logică a problemelor amintite, încrederea în ceilalți ar fi un element-cheie. De încredere depinde în foarte mare măsură mersul unei societăți. Iar Dorin Bodea nu o omite din preocupările și cercetările sale. El a aplicat un cunoscut experiment numit „jocul încrederii și al răzbunării“ la o conferință cu manageri și directori de bănci, intitulată „Recîștigarea încrederii în sistemul financiar-bancar din România“. Testul acesta, care verifică în mod cît se poate de concret încrederea, cu bani, a fost trecut de doar 6 dintre cei peste 80 de bancheri participanți. Așadar, cei a căror profesie și ale căror profituri sînt bazate pe încredere nu au încredere.

În concluzie, Cine sînt eu? e o carte care ne pune niște diagnostice teribile și care, de fapt, ne arată cine sîntem noi, românii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.