De ce n-a cîştigat Simona Wimbledon-ul – şi de ce l-a cîştigat Federer

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
De ce n a cîştigat Simona Wimbledon ul – şi de ce l a cîştigat Federer jpeg

Nici nu cred că spera cineva la performanța asta, poate că nici ea însăși. Iarba nu e suprafața ei favorită. Terenul verde e pentru jucătoare puternice, cu serviciu zdravăn, care atacă și vin des la fileu. Pentru cei mai puțin dotați de Dumnezeu cu forță, înălțime și alonjă e mai bună zgura. E suprafața pe care e posibil să te bați pînă la ultima picătură de transpirație cînd ai voință, ești harnic și poți să alergi mult și repede, te poți agăța de mingi imposibile, chiar dacă un talent special sau niște lovituri fantastice nu fac neapărat parte din arsenalul tău de jucător. Zgura e cea care murdărește ciorapii și face să scrîșnească dinții, potrivită pentru tenismanii mai „chinuiți“, cei obligați prin natura lor să muncească mai mult decît alții ca să ajungă campioni. Nadal e „regele zgurii“. Dincolo de faptul că e un jucător cu totul special, nu putem totuși să nu observăm că face parte din categoria celor care par că se chinuie pe teren. Dar poate exemplul cel mai tipic e al lui David Ferrer, jucătorul de doar 1,75 metri înălțime, care a reușit să se mențină multă vreme în top 10, datorită unei dăruiri și unei seriozități (aș spune chiar unei etici a muncii) ieșite din comun. Spaniolii sînt buni pe zgură. Andre Agassi îi numea urît „șobolanii de pămînt“. Lui nu-i plăceau turneele pe zgură, deși s-ar putea spune că, la rîndu-i, era un jucător din categoria „muncitorilor“, mai ales comparat cu marele său rival Pete Sampras, care avea mai mult har.

Revenind la Simona „noastră“, nu mai avem nici o îndoială acum că și ea face parte din categoria celor care trebuie să muncească în plus. Din păcate, nu posedă loviturile năucitoare ale Jelenei Ostapenko, cea care a bătut-o în finala de la Roland Garros printr-un bombardament nonșalant. Nici măcar cu Johanna Konta n-a reușit să se compare la „bombe“. Ea trebuie să alerge mult, să se antreneze mult, să gîndească mereu strategii cît mai eficiente. Conaționalii țin cu ea, dar de multe ori sînt și enervați de jocul ei. Asta, probabil, pentru că au așteptări enorme. Românii vor un nou Năstase, o Nadia, un Hagi sau un Patzaichin. Totul sau nimic. Ei bine, Halep pur și simplu nu are geniul lui Năstase și, să recunoaștem, nici perseverența și încăpățînarea lui Patzai­chin, cel care a cîștigat cu pagaia ruptă. Nu e chiar așa, din alte sfere. Dar poate la performanța Virginiei Ruzici, aceea de a cîștiga un turneu de Mare Șlem (cel mai accesibil pentru ea fiind, cum ziceam, din motive de zgură, Roland Garros-ul), ar putea ajunge. Pentru asta, aș zice eu, ca mare amator de tenis încă din copilărie, i-ar mai trebui ceva. Poate o doză mai mare de „nebunie“, de risc, de aventură. O ieșire din rutină, mai ales în meciurile foarte importante. O renunțare, în anumite momente, la nefericitul „tenis procentaj“, care aduce în special puncte și bani, dar mai greu trofee strălucitoare.

Se observă că în epoca actuală sînt multe jucătoare care par a fi buchisit tenisul ca premiantele clasei. Fete care au bătut mingea la perete de milioane de ori și care, în teren, reușesc să dea înapoi aproape orice minge. Atlete desăvîrșite care s-au antrenat alergînd mii de kilometri, sărind la infinit coarda (doar la propriu), au ridicat greutăți și au tras de fiare ore în șir și au respectat toate cerințele științifice pe care li le-au impus antrenorii și preparatorii fizici. Par a fi pierdut din vedere însă că tenisul e totuși un joc. Mă gîndesc la Caroline Wozniacki sau la Angelique Kerber, ca reprezentante de vîrf ale acestui fenomen. Ei bine, cred că și Halep se înscrie în această serie. Kerber, de exemplu, la un moment dat a prins ceva mai mult curaj în jocul de atac, abia pe la 29 de ani, renunțînd la stilul pur defensiv (care de altfel era formidabil). Și atunci a reușit să cîștige două turnee de Mare Șlem și să ajungă pe locul 1 în clasamentul mondial. Asta e poate și calea de urmat pentru Simona. Ar trebui să și lucreze mai mult serviciul, mai ales vulnerabilul serviciu doi (un comentator a reamintit recent o vorbă a lui Pete Sampras extraordinar de adevărată pentru tenismani: „You are as good as your second service“). Să exerseze mai mult drumul către fileu și voleurile. Cu alte cuvinte, să devină ceva mai „periculoasă“ în atac. Și asta i-ar satisface și pe spectatorii cîrcotași. Fiindcă, la urma urmelor, în arenă, oamenii vor spectacol și îi apreciază pe jucătorii care riscă, încearcă tot felul de lucruri și au curaj, chiar dacă mai și pierd. În meciurile sale dinspre sfîrșitul carierei, Ilie Năstase nu mai alerga după toate mingile. Campionii momentului (mult mai tineri ca el) îl băteau, dar el reușea totuși să-i umilească din cînd în cînd cu mingi extraordinare, care-i făceau fericiți pe spectatori. Nu e poate cazul Simonei, dar e și asta o lecție de învățat. În orice caz, tenisul trebuie să fie și spectacol, nu doar o bătălie cruntă, plină de răcnete.

Și după ce am spus toate astea, răspunsul la întrebarea de ce la băieți a cîștigat din nou Federer și de ce-l admiră atîta lume vine de la sine. El a înțeles perfect ce-i acela jocul.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cum se prepară ciorba biblică. Rețeta pe care trebuie să o încerci chiar azi
Nu există o rețetă specifică numită „ciorbă biblică” în textele religioase, dar putem interpreta această denumire ca o rețetă care să includă ingrediente tradiționale din regiunea biblică (Orientul Mijlociu) și care să respecte practicile culinare ale vremurilor respective. Iată o idee de „ciorbă bi
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1: „Ne-a prins foarte bine și cred că ne-am mai cunoscut o dată”
Magicianul Robert Tudor (40 de ani) este concurent în cel de-al doilea sezon Power Couple de la Antena 1, alături de soția lui, Elena.
image png
Cum comentează Ilinca Vandici și Teo Trandafir plecarea din televiziune a Gabrielei Cristea. De ce cred cele două că a luat această decizie: „N-aș fi crezut vreodată în viața mea”
Unul dintre cele mai discutate evenimente zilele acestea din lumea mondenă este plecarea Gabrielei Cristea de la TV. După ce a anunțat că se retrage pentru o perioadă de timp, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au avut o primă reacție în cadrul emisiunii „Follow US”.
5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.
familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Un fotbalist mare de la PSG „rupe” tăcerea, după ce a fost acuzat de viol
Un jucător din Ligue I trece prin acuzații grele, de doi ani.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.