Pe curînd!

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Rusalie

Se mai cheamă și palingenia longicauda și nu e o sărbătoare, ci o insectă. Arată ca o libelulă ceva mai mică și poate fi văzută în Delta Dunării în luna mai, de Rusalii. De aici i se trage numele. Am fost anul ăsta în Deltă tocmai în perioada invaziei rusaliilor. E un spectacol, cum ar zice Trump, gigantic.

Mergeam cu barca pe canale către apusul soarelui. La început am zărit doar un soi de păstăi translucid-argintii, aninate printre tufișurile de pe mal. Am tras barca mai aproape și am oprit motorul. Și așa am văzut cum, una cîte una, păstăile încep să pulseze, apoi să se alungească, pînă ce ieșea la suprafață trupul zvelt, deocamdată încă înfășurat, al unei insecte. Care apoi își desfăcea aripile delicate și începea să zboare.

Una, două, apoi sute, apoi mii și mii, stîr­nite ca la o comandă de nimeni rostită, zburătăcind în toate părțile, așezîndu se peste lucrurile din barcă, pe haine, pe mîini, pe față. Adăstau așa într-o încremenire de cîteva clipe, abia vălurindu-și aripile și părînd să încerce să înțeleagă lumea în care tocmai nimeriseră, ca să se desprindă din nou în zbor, mai departe. Întreg luciul apei se acoperea treptat de dansul lor frenetic.

Mi-am amintit de întîmplarea asta aiuritoare acum, cînd mă pregătesc de o scurtă despărțire de „Învățătura de minte“ și de cititorii Dilemei vechi. Mi-am amintit de ea pentru că îmi evocă o altă scenă asemănătoare, cu oameni de data aceasta: o sală enormă, toridă, ticsită de tineri, care stau cu urechile ciulite să își audă numele rostit la un microfon hodorogit. Iar cînd se aud strigați se îndreaptă către un pupitru înălțat pe un podium de lemn, unde-i așteaptă cîțiva adulți, să le spună un nume și să primească în schimb o bucată de hîrtie.

Repartiția, obligatorie pe vremea mea, de la finalul studiilor universitare. Aceeași subită intrare în lume, aceeași transformare pe negîndite în contrariul a ce fuseseși anterior: din larvă țintuită pe-un ram în zburătoare, din învățăcel – elev, student – în învățător – profesor.

Și chiar, aș îndrăzni să spun, același rost al ambelor întîmplări: reproducerea. Cu o deosebire, totuși. Efemeridele pe care le-am văzut în Deltă, metamorfozări ale larvelor care au așteptat 1-3 ani pe fundul rîului clipa desprinderii, au doar cîteva ore ca să-și îndeplinească menirea. Pe mulți dintre tinerii adunați în sala înnădușitoare îi așteaptă 40-45 de ani pentru același lucru, ba chiar norocoșii se mai pot bucura după aceea și de niște ani de pensie.

Unul dintre motivele principale pentru care mi-am dorit să deschid rubrica „Învățăturii de minte“ a fost dorința, păstrată vie de-a lungul timpului, de a nu da uitării acest moment originar; dorința de a nu uita, nici eu, nici alții asemenea mie, că am fost cîndva și elevi, și studenți. E așa simplu să uiți!

Zero puncte

Atît valorează în CV-ul meu academic colaborarea din ultimii ani la Dilema veche. Un zero dublu argumentat: publicația nu e cotată științific, pe de o parte, eu nu sînt abilitat în științele educației, pe de cealaltă parte. Nu-i vorbă, n-am auzit cuvinte de imputare de la colegii mei titrați cum că m-aș băga unde nu-mi fierbe oala, iar cînd s-a întîmplat ca vreunul dintre cunoscuții mei, mare parte tot universitari, să-mi spună că mă citește în Dilema, am fost mereu tare bucuros – cît de discret am reușit. Nu-mi mai bat capul cum să-mi îngraș Hirsch-ul – Luceafărul de dimineață al scientometriei. De fapt, nu prea m-a interesat niciodată. Am preferat, pesemne, Luceafărul de seară: să faci ce crezi că e util și poți face cît de cît bine. Și, dacă se poate, să-ți mai și placă.

Altceva e la mijloc.

Un fel de „dicționar“

Plănuisem rubrica aceasta ca pe un soi de contrapondere față de manifestările extrem de vocale peste care dai în tot locul în spațiul public românesc atunci cînd vine vorba despre educație, despre învățămînt. În domeniul ăsta avem din belșug atoateștiutori, capabili oricînd să pună degetul pe rană cu precizie milimetrică, ba chiar să prescrie și rețeta de vindecare – atunci cînd, poate dintr-un exces de timiditate, nu uită să numească leacul providențial. Un soi de contrapondere, vasăzică, față de vacarmul datului cu părerea și, dacă se poate, un soi de liant între acesta și manifestările discursului expert în domeniu – sublime, vorba lui Caragiale, dar, cu rare excepții, absente cu desăvîrșire din dezbaterile publice autohtone.

Vedeam desfășurarea rubricii ca pe un soi de „dicționar“, în care, dincolo de conjunctural – de regulă, de sorginte politică –, însă cu adresă directă la dilemele învățămîntului românesc de azi, să discut ceea ce am considerat a fi elementele-cheie ale ecuației – școală, universitate, curriculum, evaluare etc. etc. – pentru o mai dreaptă înțelegere, deopotrivă de către mine, cît și de către cititorii Dilemei.

Am derogat în numeroase rînduri de la proiectul inițial, el însuși atît de didactic încît se sparie gîndul. Aș vrea acum să îmi îngădui răgazul de a vedea cum se așază laolaltă paginile proiectatului dicționar și să îmi atenuez senzația de a fi adoptat postura unui popă lipovean care predică enoriașilor săi în fiecare duminică virtuțile siropului de mure. Așadar, pe curînd! 

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dezinsectie jpeg
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu cu sânge”
Tot mai mulți oameni se confruntă cu o problemă căreia cu greu îi găsesc o rezolvare. În marile orașe din România, dar nu numai, oamenii sunt tot mai disperați și caută soluții, iar unii spun că viața le-a fost afectată. La rândul lor, experții avertizează că problema e greu de rezolvat.
Pogrom Iași 3 jpg
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Dictatura mareșalului Antonescu, în România, a fost marcată și de o serie de masacre antisemite, executate cu o cruzime fără margini. Acestea făceau parte dintr-un plan de „curățire a terenului”, de exterminare sau deportare a populației evreiești, în special.
Bolnav spital FOTO Shutterstock JPG
Boala revenită în actualitate care nu ține cont de vârstă. „S-a demonstrat că în timp anticorpii se consumă”
Avertizările privind diagnosticarea din ce în ce mai frecventă a cazurilor de tuse convulsivă se înmulțesc, iar apropierea sezonului rece și începerea anului școlar sporesc riscul. Boala este una tratabilă, însă evitarea îmbolnăvirilor este de preferat. Complicațiile pot fi fatale.
Lupeni  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Colosul înalt de 220 de metri, emblema industriei ceaușiste. „Atât a mai rămas din uzina unde lucrau 4.000 de femei”
Un turn înalt de 220 de metri a mai rămas din una din marile uzine ale Lupeniului. Coșul de fum nu a fost folosit, spun unii localnici, dar nici nu a putut fi demolat, spre deosebire de numeroase alte construcții industriale care împânzeau Valea Jiului.
profimedia 0811221385 jpg
Cine este Laura Loomer, agitatoare de dreapta și susținătoare înfocată a lui Donald Trump. Ce influență exercită asupra fostului președinte american
Laura Loomer, o susținătoare înfocată a lui Donald Trump, cunoscută pentru opiniile sale radicale de dreapta, inclusiv privind atacurile din 11 septembrie, a fost observată recent în preajma anturajului apropiat al fostului președinte american.
Athos Salomé a fost comparat cu Nostradamus jpg
„Noul Nostradamus” anunță că profețiile sale se adeveresc. Ce spune despre al Treilea Război Mondial și cum ar trebui evitat
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé este supranumit „Nostradamus cel viu” datorită acurateței predicțiilor sale, acesta anunțând pandemia de coronavirus, cumpărarea Twitter de către Elon Musk, acum numit X, și chiar moartea reginei Elisabeta a II-a.
Karine Jean Pierre FOTO EPA EFE jpg
Casa Albă critică declarațiile „incredibil de periculoase” ale lui Putin despre un posibil război împotriva NATO. Ce spune Biden
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri, 13 septembrie, afirmaţiile „incredibil de periculoase” ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO.
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Cum au evoluat salariile din mediul privat. Previziunile pentru 2025 nu sunt bune
Raportul „Evoluția afacerilor din România”, lansat recent, prezintă percepțiile executivilor de top din companiile de referință ale țării cu privire la dezvoltarea afacerilor în anul 2024.
370550354 826801938903558 6679655864405221110 n jpg
Bătaie de joc în consolidarea celui mai mare spital din sud-estul țării. Lucrarea este finanțată de Compania Națională de Investiții
Lucrarea de consolidare a celui mai mare spital din sud-estul țării bate pasul pe loc. Deși contractul a fost atribuit de Compania Națională de Investiții (CNI) în urmă cu șapte ani, lucrările de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, sunt departe de final.