Strategie antiplagiat

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Strategie antiplagiat jpeg

Doamna profesor universitar Coco Palet, o strălucită specialistă în Civilizație europeană veche, îndrumătoare de doctorate în domeniul Studii culturale (un domeniu, vai, atît de oropsit de „registrele calificărilor naționale“ din țara noastră!), luă, la un moment dat, o decizie revoluționară de combatere a molimei plagiatului academic. Le spuse ferm propriilor doctoranzi (foarte numeroși, de altfel!) că nu va mai accepta „teze clasice“ – scrise pe hîrtie carevasăzică – pentru susținerea finală în vederea „obținerii titlului de doctor“, întrucît tentația „inspirării“ din surse obscure a autorilor lor rămînea mult prea mare și răspîndită pentru a putea fi gestionată cu succes de o singură persoană (adică de doamna profesoară!), fie ea și genială ori multilateral dezvoltată intelectual. Ca atare, impuse regula inovatoare ca doctoranzii înșiși să devină dizertații vii, să fie niște statui umane-teze de doctorat, să întrupeze de facto cercetarea. Ce însemna, concret, acest lucru? Studentul își alegea o temă din cele anunțate drept disponibile, era admis în cadrul Școlii doctorale, sub coordonarea lui Coco Palet, și intra, aidoma tuturor indivizilor aflați în postura sa, într-un intens program de cercetare. Diferența față de ceilalți doctoranzi venea din faptul că respectivul nu trebuia să redacteze nimic. Nici referate, nici proiecte de sfîrșit de ciclu, nici, mai apoi, teza în chestiune. El avea doar sarcina să devină, treptat, o enciclopedie ambulantă a subiectului său doctoral și – atenție, detaliu cu adevărat remarcabil! – să se metamorfozeze total în acest subiect, să-l ilustreze existențial, să funcționeze în variantă de tablou biologic, de imagine în carne și oase a lui.

Vă întrebați, desigur, cum ar fi fost posibilă totuși bizara transfigurare? Dacă scrii o lucrare științifică despre nu știu ce reacții chimice complicate sau despre anumite ecuații teribile, e greu de crezut că te poți transfoma în ele. Șansa discipolilor lui Coco fu că materia doamnei Palet se preta perfect la o asemenea abordare originală. „Civilizația europeană veche“ studia mentalități, obiceiuri, mituri, credințe și atitudini din istoria bătrînului continent. Temele propuse de profesoară încurajau raportarea la aceste probleme într-o manieră cît mai directă, materială, cum s-ar spune. Iată cîteva: „Moda în epoca victoriană“, „Imaginea vampirului în secolul al XIX-lea european“, „Decorul cultural al Londrei în perioada prezenței tînărului Mozart în Albion“, „Justiția în timpul Revoluției franceze“, „Prostia, pe parcursul dinastiei Romanovilor, în imperiul țarist“, „Nebuna în era habsburgică“, „Femeia/Femela elisabetană“ ș.a.m.d. Doc-toranzii se schimbau fizionomic pe măsură ce înaintau în programul de cercetare. Vampirologului, de pildă, i se lungiseră, sugestiv, colții din față și lucra numai noaptea, preferînd să doarmă ziua în ceva ce aducea cu un coșciug (mai mult, oricine l-ar fi privit atent în lumina lunii i-ar fi descoperit lucirea diabolică a ochilor, dobîndită „științific“, la interacțiunea cu documentele „draculinice“ de prin biblioteci). Specialista în modă victoriană purta – tot mai insistent, de la an la an! – bonețele și chiloți („gogoșari“) largi, roșind mereu puritan și, observau apropiații, îngrășîndu-se patologic. Tînărul preocupat de Revoluția franceză avea căutătură tăioasă, precum Saint-Just, și își atîrna o ghilotină sinistră la gît.

Dificile se dovediră „preschimbările doctorale“ ale studenților cu teme „duale“. Doctoranda angajată în studiul feminității elisabetane a trebuit să fie, simultan, și „femeie“ (după modelul de lady din opera lui Shakespeare), și „femelă“ (animal de exploatare socială și sexuală), imaginea ei contradictorie fiind, într-adevăr, grotescă. „Nebuna“ habsburgică alterna, anevoios, isteria primitivă cu eleganța imperial-vieneză, iar „prostănacul“ rus (din lumea Romanovilor) o făcea, concomitent, pe „mujicul“ rudimentar și pe „bolșevicul“ in nuce (așadar insul cu vederi înaintate). În fine, expertul în atmosfera londoneză din timpul vizitei lui Mozart acolo avea vestimentație „schizoidă“ (lux francez, specific epocii, combinat cu austeritate engleză, protestantă, à la Cromwell). De la distanță, părea un braconier lipsit de vocație. Ideea fundamentală deținea însă prioritate: nimeni nu mai putea copia! Plagiatul fusese eradicat cu succes. Prima susținere publică, în originala formulă propusă de doamna profesoară, îi aparținu vampirologului. Decanul, neavizat încă asupra tehnicilor revoluționare practicate, în programul doctoral, de îndrumătoare, sosi la eveniment, conform fișei postului, în calitatea sa de președinte de comisie. Rămase complet stupefiat cînd îl văzu pe candidat (costumat ca un liliac gigantic) executînd „zboruri“ simbolice prin sala de examen. Culmea, insolitul Batman ateriză subit chiar pe masa din fața lui și, fixîndu-l scelerat cu privirea, începu să sîsîie cu caninii dezveliți morbid-înfricoșător. Necontrolat și în legitimă apărare, președintelui îi porni pumnul, ca din pușcă, înspre figura șuierătoare.

Doctorandul se prăbuși instantaneu la pămînt, ca un rățoi sălbatic, secerat de glonțul vînătorului. Colții vampirești îi săriră cît colo, înfigîndu-se, ultimativ, în jugulara lui Coco Palet. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Motorul unui avion a luat foc în zbor
Motorul unui avion a luat foc în zbor. Român aflat la bord: „Am rostit doar atât: Doamne, voia Ta să se facă”
Pasagerii unui avion Turkish Airlines care zbura pe ruta Bangladesh - Istanbul au trăit, timp de o oră, un adevărat coșmar, după ce unul dintre motoarele aeronavei a luat foc, la scurt timp după decolare.
caz viol „consimtit” calafat dolj   sursa IPJ Dolj mp4 thumbnail png
Tânăr de 25 de ani, acuzat de abuz asupra unei copile. Ancheta a fost declanșată de la un telefon mobil
Un tânăr în vârstă de 25 ani, din județul Dolj, riscă ani de grei de închisoare în urma unei relații pe care a început-o nu cu mult timp în urmă cu o adolescentă. Un telefon dat polițiștilor a întrerupt relația celor doi și l-a trimis pe bărbat în arest.
Dr  Mihaela Bilic, foto Facebook jpg
Ce bea Mihaela Bilic pentru a slăbi: „Da, ajută la slăbit...trezește și tubul digestiv și stimulează digestia”
Este o băutură pe care foarte mulți dintre noi o consumăm în fiecare zi. Cu toate acestea, nu multă lume știe câte beneficii pentru organism are, cu adevărat, cafeaua. Iar printre acestea se numără și faptul că ea ne poate ajuta să dăm jos kilogramele în plus!
gabriela cristea 5 e1723616107209 webp
Gabriela Cristea, mărturie emoționantă: „A fost o lecție foarte dură”. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut vedeta
După ce a decis să se retragă din televiziune și să se concentreze pe proiectele personale, Gabriela Cristea a ales să vorbească, pentru prima oară, despre momentele grele prin care a trecut. În pragul pandemiei, vedeta s-a confruntat cu mari dificultăți financiare.
image png
Vladimir Putin a mers în regiunea Kursk, frontalieră cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi în regiunea Kursk, frontalieră cu Ucraina şi a cărei eliberare a fost anunţată de Moscova la finalul lunii aprilie, a anunţat miercuri Kremlinul într-un comunicat.
fructe pexels jpg
Ce fruct poate să combată cancerul. Dizolvă și cheagurile de sânge
Un adevărat aliment-minune este ananasul, fructul care nu doar că ușurează digestia, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți anticancerigene și efecte preventive împotriva cheagurilor de sânge.
english morning breakfast with milk cookies jpg
Ai tensiune mărită? Ce să mănânci ca să îți protejezi inima și să trăiești mai mult
Un nou studiu arată că alimentele bogate în microorganisme vii pot reduce riscul de moarte la hipertensivi. Află ce să mănânci!
afis jpeg
Premieră absolută la Operă, „D-ale carnavalului” de Dan Dediu
Era firesc ca geniul lui Caragiale să atragă magnetic compozitorii noștri.
img (2) jpg
A murit actorul George Wendt. Era cunoscut mai ales pentru rolul lui „Norm” din serialul „Cheers”
George Wendt, care a jucat rolul lui Norm Peterson în popularul serial de comedie Cheers, a murit la vârsta de 76 de ani.