Simone Veil la Panthéon. Valori și simboluri

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Simone Veil la Panthéon  Valori și simboluri jpeg

Istoria poate zugrăvi unele clădiri în cele mai aprinse culori ale mîndriei naționale, accentuate cu tușe puternice de simbol politic sau cultural.

Accentul a căzut de această dată, săptămîna trecută, pe Panthéon-ul din Paris, unde, în cadrul unei ceremonii solemne, a fost depus corpul doamnei Simone Veil, una dintre cele mai apreciate personalități ale Franței, supraviețuit oare a Holocaustului, politician de succes (printre altele, i se datorează legalizarea avortului din 1974) și o luptătoare consacrată pentru drepturile omului și pentru reconcilierea și construcția europeană. Iar din iulie 2017 și a cincea femeie care se va odihni veșnic în Panthéon.

Clădirea Panthéon-ului din Paris, situată în celebrul Cartier Latin, datează din vremurile lui Ludovic al XV-lea, care în jurul anului 1750 a ordonat construirea unei biserici mărețe în cinstea Sfintei Genoveva (Sainte Geneviève), ocrotitoarea Parisului. Munca arhitectului Jacques-Germain Soufflot, finalizată de studentul său Jean-Baptiste Rondelet, a putut fi admirată începînd cu anul 1789. În scurt timp a izbucnit Revoluția Franceză, iar autoritățile revoluționare au decis ca Biserica „Sfînta Genoveva“ să fie transformată într-un mausoleu în care să fie îmormîntați cei mai iluștri francezi.

Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Louis Braille, Pierre Curie sînt cîțiva dintre marii oameni ai Franței aflați în Panthéon. Între aceștia, doar patru personalități feminine, printre care și Marie Curie.

Istoria ultimelor zile și decizia președintelui Macron au schimbat evidența numerică, Simone Veil devenind a cincea femeie înmormîntată în Panthéon. Nu doar registrul numeric a fost actualizat, ci și cel simbolico-istoric, care face apel la puterea valorilor europene și ale unității europene, a căror apărătoare convinsă a fost doamna Veil (între 1979-1982 a ocupat și funcția de președinte al Parlamentului European) și pe care președintele Emmanuel Macron le susține puternic.

O scenă mai veche de la Panthéon-ul din Paris își face loc printre simboluri: în ziua inaugurării în funcția de președinte, pe 21 mai 1981, pe la ora 18, după ceremoniile oficiale, François Mitterrand s-a îndreptat spre clădirea mausoleu din Cartierul Latin. A coborît din mașină la capătul străzii și a început să meargă pe jos spre monument, unde a ajuns urmărit de luminile reflectoarelor și acompaniat de aclamațiile mulțimii și de sunetele lui Beethoven din „Oda Bucuriei“, imnul Europei.

Ceva sună cunoscut, nu-i așa?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

raton 2, IJJ Constanţa jpg
Un raton buclucaș, urcat pe acoperişul unei case din Mihail Kogălniceanu, le-a dat de furcă jandarmilor constănțeni
Jandarmii constănțeni au avut parte de o misiune neobișnuită joi, în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde au fost solicitați să intervină pentru capturarea unui raton aflat pe acoperișul unei case.
nicusor dan fiica facebook jpg
Ce nume deosebite au copiii lui Nicușor Dan și ai Mirabelei Grădinaru. Rar le auzi
Devenit recent președintele ales al României, Nicușor Dan a intrat în atenția publicului nu doar prin cariera sa politică și parcursul independent impresionant, ci și prin viața sa de familie discretă, dar plină de profunzime.
Generalul Ben Hodges FOTO Profimedia jpg
Generalul american Ben Hodges: „Rusia a făcut o prioritate din a încerca să influențeze alegerile din România”
Fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, a felicitat România pentru modul în care a gestionat tentativele de interferență ale Rusiei în alegerile prezidențiale.
image png
Obiceiul care ne îngrașă fără să știm. Dragoș Pătraru: „Este ceva ce nu o să vă spună 9 din 10 nutriționiști”
Dragoș Pătraru vorbește despre importanța unui somn odihnitor și beneficiile acestuia. De asemenea, jurnalistul expune și riscurile la care ne supunem organismul atunci când nu dormim suficient.
Xi Jinping si Emmanuel Macron Foto EPA EFE jpg
Macron a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping. Războiul din Ucrain, temă importantă
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat joi, 22 mai, cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre tensiunile comerciale și despre războaiele din Ucraina și Gaza.
Ion Gheorghe Maurer, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu în vizită la hidrocentrala „16 Februarie” de pe Argeș, în octombrie 1963 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 21/1963)
Gheorghe Gheorghiu-Dej, politrucii, electricitatea și minciunile despre un Plan Valev
Istoricii care au scris despre perioada comunistă după 1989 au încercat să găsească fapte pozitive ale autorităților de la București, ideea fiind că liderii comuniști mai aveau ceva național și patriotic în creierul îmbâcsit de idei socialiste și staliniste.
Lia Olguta Vasilescu Inquam Photos  / George Călin
Lia Olguţa Vasilescu, după discuţii cu primarii PSD din Dolj: „Nu cred că ne doresc în Guvern”/ „Nu ne temem nici de anticipate”
Olguţa Vasilescu afirmă că toţi primarii PSD din Dolj sunt de acord cu ideea ca partidul să rămână în opoziţie.
poza material Agrii Practic si Util jpg
Cum să previi apariția buruienilor printre dalele din curte. Grădina ta va arăta de vis
Buruienile care cresc printre dalele de beton din curte sunt o sursă constantă de frustrare pentru mulți dintre cei care locuiesc la casă.
1000029650 jpg
Cannes-ul merge mai departe
Și e racord cu tot ce se întâmplă în lume. Pe primul loc la alegerile Revistei Screen e filmul lui Losnitza (prezent în miez de noapte la Magelan, un portughez, în genul lui Apocalypto): „Doi procurori” (coproducție cu România, colosalul Oleg Mutu D.O.P.)