Radicalism onomatologic

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Radicalism onomatologic jpeg

Am doi colegi lingviști, specializați în Onomatologie. Sînt, de altfel, singurii experți în această disciplină de nișă (care studiază originea, evoluția și semnificația numelor proprii) din întreaga Universitate. O doamnă și un domn. Pe ea o cheamă Artemis Olifantiadis, pe el Gruță Căcăuț. Recent, au hotărît să se căsătorească. La (mult prea) deplina maturitate, dacă-mi e permis să observ. Personal, auzind vestea, am bănuit o înțelegere între ei, făcută, pesemne, cu ani în urmă, înțelegere de genul „Dacă, într-un deceniu, nici unul din noi nu și-a găsit încă jumătatea, ne luăm!“ Neîndoios, au procedat corect. Se știau oricum de o viață și împărtășeau aceleași preocupări academice. Cînd și-au dat doctoratele, se spune că și-au fost unul altuia „public“, nimeni altcineva (în afara comisiei, desigur) nemaiarătîndu-se interesat de temele lor de cercetare. Artemis a scris o teză intitulată Răspîndirea și semnificația numelui moldovenesc Chișcăbabă, iar Gruță un veritabil tratat științific despre Strălucirea postmedievală, în regiunea Vasluiului, a patronimului Gînsac. Summa cum laude amîndoi. Fiecare dintre ei, atît doamna profesor Olifantiadis, cît și distinsul savant Căcăuț, creionaseră teorii complexe în raport cu propriile apelative familiale. Artemis susținea vehement că este grecoaică, descinsă dintr-o glorioasă linie de luptători din cadrul Eteriei, cu toate că părinții ei, Marin și Profira Olifantiadis, se declarau „țărani din Teleorman“. La rîndul lui, Gruță afirma, cu detaliate argumente lingvistice, că substantivul „Căcăuț“ reprezenta o variantă regională, modificată istoric, a cuvîntului „găgăuz“, în forma mutabilă și coruptă structural de „găgăuț“. Își arăta convingerea că familia sa („naturalizată“ în România, am putea de aceea bănui după locul de baștină al universitarului: un sat din sudul Moldovei, denumit Mîrlet și aparținător de vestita comună Podgoria!) provenea din comunitatea găgăuzilor de dincolo de Prut. Ca și Artemis, fascinată de eul ei elen, Gruță nu ar fi acceptat nici mort o altă identitate etnică în afară de cea găgăuză. De aici a și pornit, de altfel, nebunia de la nunta lor.

Să povestim treptat. Mai întîi, s au certat serios cu privire la viitorul lor nume de familie. Artemis nu concepea să renunțe la Olifantiadis, Gruță la Căcăuț. Pentru a se ajunge la compromis, a fost nevoie de intervenția autoritară a nașului (și el lingvist, cu expertiză în repartizarea consoanelor în limbile fino-ugrice, și el bîntuit de obsesia de a fi „străin“, un biet italian rătăcit prin România, din cauza numelui său exotic: Papa Buricelli): mirii au decis să-și adopte unul altuia „identitatea“, însă fiecare în altă ordine (ceea ce pe amărîții de la Starea Civilă i-a împins la exasperare!). Doamna profesoară devenea Artemis Olifantiadis-Căcăuț, în vreme ce domnul profesor urma să fie de acum cunoscut drept Gruță Căcăuț-Olifantiadis. Ulterior, s-au războit în legătură cu petrecerea. Căcăuț dorea o ceremonie găgăuză (deși nimeni nu prea știa în ce ar fi constat ea), pe cînd Olifantiadis urla că nu se va face decît un ritual vechi grecesc. Buricelli i-a liniștit din nou, propunîn-du le să invite la nuntă ansambluri folclorice deopotrivă găgăuze și elene. Pentru Artemis faptul s-a dovedit facil. A tocmit imediat, pe Internet, cîțiva dansatori cu papuci încovoiați, prevăzuți cu ciucuri în vîrf, și scufițe roșii pe cap. Gruță s-a chinuit însă teribil să localizeze găgăuzi autentici, sfîrșind prin a închiria o formație de dansatori ruși, maeștri în țopăitul cu picioarele în sus, din poziția „genuflexiune“, poziție asortată mîinilor încrucișate pe piept. Delir, se înțelege, în momentul în care, finalmente, nunta a avut loc. Grecii spărgeau farfurii într-o arie a sălii și dansau pe cioburi cu mișcări grațioase, de feline, iar „găgăuzii“ săltau isteric, cu călcîiele în slăvi, în sectorul opus. Invitații – derutați – alergau pretutindeni. În mulțimea agitată, doar cuscrii păreau să comunice. Tatăl lui Gruță îi mărturisea părintelui lui Artemis că „băietul i s-a tîmpit“ după ce a venit la școală, la Iași. A început să se creadă „găgăuță“, cu toate că numele de Căcăuț „se trăgea de la unul mai căcăcios din istoria satului nostru moldovenesc“. Marin Olifantiadis pretindea același lucru despre fiică sa, „zurlia, neostoita, aiurita, bezmetica și înfierbîntata Artemis“.

„Înnebunise“, preciza bătrînul, „tot studiind numele oamenilor. Se bănuia grecoaică numai pentru că o chema Artemis, ca pe bunică-sa maternă, și Olifantiadis, ca pe bunicu-su patern…“ Deodată, cineva din aria „elenă“ a strigat: „Eleuteria!“ S-a iscat o îmbrînceală generală, cu strigăte și plesnituri de veselă spartă. Hărmălaia s-a stins sub vocea tunătoare a nașului, Papa Buricelli, cocoțat pe o masă: „Opriți-vă! Opriți-vă! Unde este mirele? S-a furat mirele! S-a furat mirele!“ Nuntașii s-au uitat nedumeriți în jur. Din fericire, nu se furase nici un mire. Sărmanul Gruță Căcăuț zăcea, knocked out, printre florile de plastic, cu un zîmbet nătîng pe figură. Deasupra lui stătea, cu pumnii încleștați, precum două ciocane, și căutătură feroce, însuși Leonidas, eroul de la Termopile, deghizat în doamna Artemis Olifantiadis. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.