Gata! S-a rezolvat tot! I-am făcut şi p-ăştia!

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E incredibil ce efecte poate să producă o vizită de stat. Cunosc oameni care au renunțat la spectacole, la ieșiri în oraș, la petreceri, ca să vadă tot ce se putea vedea, în direct, din timpul vizitei americane a președintelui României. În absența unei noi aselenizări și în deșertul de rezultate măcar decente ale echipei naționale de fotbal, vizita la Washington a șefului nostru de stat a mobilizat în fața televizoarelor un public cel puțin egal cu cel de la un meci de calificare.

Au trecut mulți ani de cînd un președinte american n-a mai călcat pe-aici. Curcubeul bucuriei că ne bagă și pe noi în seamă cineva de pe lumea asta nu prea s-a arătat în ultimii ani. Dimpotrivă. Am tot fost bîntuiți de refrenele noastre de dor și jale, cu ajutorul cărora ne spunem, de unii singuri, că nu însemnăm nimic, că sîntem coada continentului, că n-am avut de ales niciodată și că am fost doar la cheremul istoriei. O tristețe ca un rîu întunecat și rece ne-a inundat în ultimii ani toate galeriile optimismului din subsolurile sufletului nostru sprințar. Obsesia că toată lumea ne critică și iritarea că presa din Occident vorbește despre noi ca despre unii care strică armonia europeană, preocuparea noastră obsesivă pentru imaginea exterioară ne-au băgat în depresie. Depresia că n-o să mai ajungem să trăim „ca în anii ăia din perioada interbelică, vremea aia cînd România chiar însemna ceva“. Aici ar trebui să fie un emoticon. O față de-aia care zîmbește larg.

„Dar stai!“, vorba minunatelor emisiuni de teleshopping. „Urmează o mare surpriză!“ Fără mare tam-tam, fără bătut tălăngi și dat în stambă, aflăm că președintele nostru pleacă într-o vizită la Washington. „Și asta încă nu e tot!“ Pentru că „al nostru“ a avut parte de cele mai înalte onoruri, nu s a strecurat și el într-o poză de grup, cu taxă măricică, să aducă dovada că a fost pe a-colo. N-are sens s-o mai lungesc, știe toată lumea, vizita a fost un succes. Chiar și cei mai cerniți critici au fost nevoiți să facă întinderi la mușchii faciali, afișînd scremeri de zîmbete și pronunțînd formule în care admiteau că da, dom’le, e OK, e un lucru bun, o mare performanță. Pieptul de aramă s-a înfoiat imediat, au reapărut bujorii n obrăjori, animația de la terase a crescut simțitor, odată am sărit cu toții pe mese, ca șoriceii care au dat de damigeană și întreabă unde e pisica, s-o… ia la trei păzește. Emoticon la alegerea cititorului.

La scurt timp au urmat întîlniri cu doamna Merkel și cu domnul Macron. Ei bine, de-abia aici discuțiile de la terase devin amuzante cu adevărat. Cancelarul Germaniei și președintele Franței sînt niște biete gustărici pe lîngă marele prînz de la Washington. „Dar stai! Asta încă nu e tot!“ Ăștia din Germania și din Franța vor să se dea bine pe lîngă „sas“, pentru că nu mai au acces la americani. Cetățenii cu părerile astea deștepte sînt de-ai noștri, și nu oricine, ci oameni cu expunere publică și opinii știutoare seară de seară, care cred cu tărie că România a devenit peste noapte mediatorul între Europa și America. Un soi de vînt căldicel al aducerii aminte ne inundă. Ce vremuri de glorie traversam, cînd legendarul Nicolae, cel mai iubit fiu al poporului, campionul păcii, făcea cu mîna din caleșca reginei Angliei, media conflictele din Orientul Mijlociu și împărțea lumina în Africa. Parcă noi eram în caleașca aia. „Eram tari atuncea, nene! Nu te-ntreba nimeni unde e România, că toată lumea știa de noi. Cizmar-cizmar, da’ știau toți de el și-l respectau…“ Aici ar merge un emoticon cu o față de-aia uluită. Dar ar merge și niște lacrimi.

Dintr-odată, starea noastră de spirit s-a înviorat simțitor. Avem senzația că „le-am dat o lecție rușilor“, că ne-am pus în deplină siguranță. Și, c-un drum, am mai trecut, suverani, prin Germania, ne-am întîlnit și cu „francezu’“ și le-am arătat cine sîntem noi cu adevărat. Pînă acum, „Tăcutul“ de la Cotroceni era miștocărit, dar și suspectat că face ceva jocuri ascunse, că doar nu e ortodox de-al nostru, n-are cum să iubească țara asta. Acum, după tura de poze și filmări cu mărimile planetei, a devenit „Sasu’, dom’le!“. Parcă e un pic mai simpatic. „Ai văzut?! Tace și face! Așa-s ăștia. Le dai ceva de făcut, fac. Mai lent, așa, pe ritmu’ ăla al lor, da’ fac, domnule. Că ei nu știu altceva, decît să se țină treabă. Dă-i sasului de săpat un tunel și, dacă uiți de el, îl găsești la Polu’ Nord. Ți-am zis la alegeri c-așa-s ăștia.“

Iar entuziasmul din fața televizoarelor, de după strîngerile de mîini și pozele oficiale, vine la pachet cu o stare pe care ne o visam de multă vreme. Starea aia cînd ceva lăuntric îți spune c-ai scăpat. Că ăia importanți nu te-au băgat în seamă, dar că acum i-ai făcut. Că e atîta nevoie de locul ăsta în care trăim încît ne putem permite orice. Pînă la urmă, în istorie vine un moment cînd lumea puternică se prinde că e nevoie, cumva, la ceva, de locul ăsta. Planeta își aduce aminte de noi. Și nu mai trebuie să facem nimic. Avem omu’ care se ocupă. Ca instalatorul ungur care-ți repară chiuveta. Îi dai o palincă și nu mai ai treabă cu el, că știe ce are de făcut. Tu deschizi frumușel televizorul și te uiți la emisiuni de dezbateri cu păreri competente, savurînd victoria neamului. Deci, să fie clar. A neamului nostru glorios. „Ce presiuni externe, ce respect pentru reguli, pentru lege, pentru drepturile oricărui tip de minoritate? Lasă-mă, nene! Sîntem tari! Sîntem pe val! Americanii sînt cam strînși de gîlci fără noi. Iar ăștia din Europa nu mai au intrare la americani decît prin noi. Putem să ne permitem chestii. Boierie! Nu?!“ 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.