Societate

Pagina 48
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● În curînd, Luna va avea propria reţea de telefonie mobilă, ca parte a unui program finanţat privat care vizează misiuni de aselenizare. Sper să fie cu minute nelimitate, pentru îndrăgostiţii lunatici. (C. Ş.)
Victor Rebengiuc, „Omul cu dileme“ al anului 2018 jpeg
Victor Rebengiuc, „Omul cu dileme“ al anului 2018
Ce înseamnă să te mîndrești că ești român? Înseamnă că nu ai altceva de care să fii mîndru. Nu e meritul cuiva că este român.
Tramvaiul 16, o poezie! jpeg
Tramvaiul 16, o poezie!
Urcă femei smochinite sau incredibil de grase, de-abia le încap fustele, tineri burtoși în treninguri, toți șmecherii șmecherilor și toți săraci. Femeile nu încetează cu întrebările, bărbații răspund monosilabic, cu chipurile lor încruntate. Nu există bucurie în tramvaiul 16, doar marasm și probleme.
Căpşune jpeg
De ani de zile mă rîcîie abonamentul la metrou
70 de lei. M-a ars suma, m-a durut, mi-a săgetat sîngele, mi-a uscat mîna. Dar am dat banul, am luat abonamentul. În prima clipă, triumf.
Oameni pe stradă jpeg
Jumate om, jumate altfel
Unii stau cîte zece ore cu fundul pe scaun la casă, la Mega. Trec brînza, ouăle, salamul, hîrtiile igienice cumpărate de sutele de oameni care trec prin fața lor prin cititorul de bare, pun cumpărăturile noastre în pungi, ne dau restul și ne urează o zi bună cu un aer egal, corect, nici cald, nici rece, nici sus, nici jos, ca niște arhangheli care vînd telemea.
Europa şi ideea naţională (I) jpeg
Europa şi ideea naţională (I)
Relația dintre ideea națională și globalizare este constitutivă modernității, dacă luăm în considerare faptul că statele naționale ale secolului al XIX lea au apărut ca o reacție împotriva unor forme de putere globală anterioare, pe care le numim îndeobște imperii multinaționale
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Biserica şi banii
Apelul la transparență este binevenit: ce primești, de la cine și pe ce cheltuiești.
Şi, Doamne, frumos era pe atunci    jpeg
Şi, Doamne, frumos era pe atunci...
Un tip de adult care-și amintește că a fost un copil fericit. Iar asta nu-i puțin. Nu e cazul să alunecăm în idilă și paseism. Dar merită să cădem puțin pe gînduri…
Căsuţa din pădure jpeg
Căsuţa din pădure
Cînd pe afară sînt intemperii, simți o nevoie instinctivă să te refugiezi într-un interior. Să te ascunzi într-o vizuină personală, să știi că ai un acoperiș deasupra capului, și real, și simbolic, că aparții unui loc în care să te poți culcuși și simți în siguranță.
Unii sperau că aşa va fi, alţii se temeau că va fi aşa jpeg
Unii sperau că aşa va fi, alţii se temeau că va fi aşa
Dilema a avut parte, de la început, de atenția drăgăstoasă a marilor nume înscrise în caseta ei redacțională, deopotrivă spirite ludice și povestitori minunați, care i-au dedicat o parte din timp, învățînd-o bucuria întru bună creștere.
De ce aş fi bucuros? jpeg
De ce aş fi bucuros?
Acum 25 de ani, revista a apărut într-o societate cam otrăvită și cam isterică. N-aș zice că acum – în ciuda tuturor progreselor – lecția dialogului democratic și civilizat (pentru care s-a străduit Dilema) a fost învățată.
O revistă născută din admiraţie    jpeg
O revistă născută din admiraţie...
Dl Cosașu va fi mereu în prima linie a mulțumirilor noastre. Lucrurile există abia după ce capătă nume, iar numele marchează definitiv soarta lucrurilor. Răsfoiesc adesea colecția revistei și îmi dau seama că nici nu ne puteam numi altfel!
Victor Rebengiuc jpeg
Victor Rebengiuc
Victor Rebengiuc nu e „şaizecist“, „optzecist“ sau „nouăzecist“. E bun. E foarte bun. Cu oameni ca el, cultura trece dincolo de clasamente belfereşti şi dincolo de calendare.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● În Massachussets, un hoţ a fost supranumit „tîlharul-epitaf“ după ce, urmărind rubrica de decese din ziar, a spart mai multe case ale văduvelor plecate la slujba de înmormîntare. Nu mai poţi nici să mori liniştit! (C. Ş.)
Bucureşti – o privire spre trecutul recent jpeg
Bucureşti – o privire spre trecutul recent
Pînă să mă hotărăsc să spun: „I love București“, aș purta oricînd tricouri cu „I love strada Mîntuleasa“ sau „I love Piața Spaniei“ și aș continua să visez la orașe ca Berlin.
Căpşune jpeg
Dialog cu papucii mei
Umblu desculț, îmi spun să-mi iau papuci, dar visez să umblu ca domnul, în pantofi. Asta-i situația. Mi s-au cumpărat papuci. Normal, pe principiul acoperă ce-i gol. Îi tot pierd, sînt din ăia de cățel chichi. Are nevoie cîinele de papuci, de ghetuțe?
Oameni pe stradă jpeg
Plecări şi despărţiri
„Închide“, zice mama, „închide tu prima“, zic eu, ascultînd în fundal un televizor dat la maximum la știri și pe tata care întreabă dacă să stingă sau nu focul de sub ceai. Dacă maică-mea ar închide din prima, cu siguranță aș crede că nu mai sînt iubită.
Întrebare despre Dumnezeu jpeg
Întrebare despre Dumnezeu
Cum să-i mulţumeşti lui Dumnzeu pentru toate, cînd violenţa, mizeria, răul prosperă în jur şi-ţi sînt cunoscute? E cuvenit? E realist? E posibil? E ceea ce se întreabă părintele Antoine Bloom, unul dintre cei mai vii gînditori ortodocşi din Occident
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Călătorii
Noile tehnologii ne permit (și deci ne invită) să reinventăm trecutul, prin reconstituiri tridimensionale. Puteți găsi pe Internet filme cu asemenea exerciții oarecum abstracte, ca niște planșe de arhitectură, și totuși extrem de sugestive: savanții au început să refacă pînă și sonorul vieții cotidiene din Parisul medieval sau de la Pompei
Educaţie şi inocenţă jpeg
Educaţie şi inocenţă
Legea în discuție se numește „legea pentru inocența copilăriei“ şi  prevede interzicerea educației sexuale în școli și pedeapsa cu închisoare pentru profesorii care furnizează elevilor informații din domeniul mai sus amintit, fără consimțămîntul părinților (asta nu se întîmpla nici măcar pe vremea comunismului
Ordine şi haos, mici şi relative jpeg
Ordine şi haos, mici şi relative
Prietenul cu bicicleta a părut, un timp, perfect inaccesibil, ca și cum un fel de vortex l-ar fi tras într-un no man’s land, într-o gaură neagră aproape fără întoarcere.
Munci şi vize jpeg
Munci şi vize
Spre finalul anilor ’80 se întîmpla foarte des ca securiști chei și grași să ne strige nouă, adolescenților cu plete, zdrăngănitorilor din chitară: „La muncă, bă!“
Economia plăcerii jpeg
Economia plăcerii
Plăcerea de a fi plăcut celorlalți, în care se combină indistinct narcisismul și altruismul, egoismul și iubirea de celălalt. Vreau ca celălalt să mă iubescă pentru că și eu îl iubesc, să mă aprecieze pentru că și eu îl apreciez, să mă stimeze pentru că și eu îl stimez.
Puterea dialogului într o lume perturbată jpeg
Puterea dialogului într-o lume perturbată
A Patra Revoluție Industrială și tehnologiile ei însoțitoare – inteligența artificială (IA), bioingineria ș.a.m.d. – oferă vaste oportunități de progres material și social. Ele răstoarnă însă, totodată, modelele convenționale de afaceri și proiectează posibilitățile războiului modern spre noi, înfricoșătoare, direcții.
În apărarea nostalgiei jpeg
În apărarea nostalgiei
Ursuleți fără un ochi, păpuși ciufulite și miniaturi de bucătării și magazine din perioada comunistă, toate stau în tăcere, parcă surprinse că a venit cineva să le vadă. Adunate la un loc, au un aer înduioșător de trecut, și simbolic par că reprezintă o era întreagă înghesuită într-un subsol.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Pe un panou publicitar de la metrou, o exclamație: „Cîți români, atîtea obiceiuri de a sărbători iubirea!“. Iar sub exclamație, spre exemplificare, unul dintre obiceiurile românești de sărbătorire a iubirii: „Pom fructifer + plic îngrășămînt înrădăcinare 5 g per pachet“. (D. S.)
Cum poate fi Bucureştiul capitală europeană a culturii? jpeg
Reinventarea comunităţii
Decuplarea de la timpul societății, o reacție la fast prin aderarea la slow movement, de la slow food inițiat de Carlo Petrini la slow science, promovată de Isabelle Stengers și trecînd prin slow development și chiar o reevaluare a slow economy.
Vîrstele nu se pot „explica“ celor mai tineri jpeg
Vîrstele nu se pot „explica“ celor mai tineri
Nu-i poți spune unuia de 20 cum o să se simtă la 40, n-o să te creadă. Și, oricum, el din start te consideră un om bătrîn, fără să se gîndească la modul serios că inevitabil va ajunge acolo.
Căpşune jpeg
Declarația mea, numărul 600
Într-o dimineață, înainte de căderea guvernului 2 și instaurarea guvernului-maimuță, m-am pornit la ANAF ca să depun 600-le.
Oameni pe stradă jpeg
Zece păcate
Sînt un om leneș. Sînt un maestru al amînărilor pînă în ultima secundă și un expert al trasului de timp. Netflix în loc de scris. Cîrciumă în loc de citit. Casă în loc de plimbat. Dormit în loc de înfruntat realitatea.
Educație à la carte jpeg
Educație à la carte
Falsa modernizare a învățămîntului public a continuat prin introducerea haotică de gadget-uri educaționale, de la manuale „ajutătoare“ la laptop-uri, tablete, iPad-uri, proiecții PowerPoint sau filmulețe educative. Last but not least, cursuri de karaoke în ciclul primar!
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Calitatea morţii
Mai devreme sau mai tîrziu, toți ne confruntăm cu aceeași problemă: ce facem cu pacienții, rude sau prieteni, aflați în stadiul terminal? Încotro? De cele mai multe ori, familia este depășită de situație.
O poveste în alb şi negru a cinematografiei jpeg
O poveste în alb şi negru a cinematografiei
Din curriculum-ul şcolar nu fac parte dezbaterile despre toleranță, înțelegere, ajutor, grija față de celălalt.
Oameni şi mici întîmplări jpeg
Oameni şi mici întîmplări
Mereu mi-e frică de situația în care mă aflam, mă tem să nu urmeze ceva mai rău, ceva din care să nu mai pot să ies.
Junkies şi dealer i ai social media jpeg
Junkies şi dealer-i ai social media
În SUA, aproximativ o treime din populația adultă a devenit impermeabilă la idei noi, inclusiv la realități demonstrabile. Astfel de oameni sînt ușor de manipulat, un concept pe care Tristan Harris, fostul etician de design al Google, îl numește „hacking cerebral“.
Dacă ai autorizaţie, ai şi dreptul?    jpeg
Dacă ai autorizaţie, ai şi dreptul?...
Bătrînul a răspuns, mai mult pentru sine decît pentru copil: „Nu știu, tataie, de ce-i omoară acum, dar imaginează-ți că ar putea să zbiere!“
(De)căderea unui oraş jpeg
(De)căderea unui oraş
Bucureștiul contemporan are un aspect indigest și haotic din cauza abundenței înscrisurilor, materialelor, vopselelor. Nu ne dorim, desigur, o uniformitate lipsită de imaginație, dar ar fi imperios necesară o reglementare a reclamei stradale pentru micii și marii comercianți, astfel încît să putem găsi, ca locuitori și privitori ai orașului, cîteva puncte comune și o oarecare armonie.
Opera de artă moşteneşte păcatele autorului? jpeg
Opera de artă moşteneşte păcatele autorului?
Jazzman-ul Miles Davis a fost în viața civilă ceea ce s-ar chema în termeni finuți o jigodie. Autobiografia sa onestă nu lasă loc de interpretări: o fire vicioasă, violentă, colerică și egoistă, care afișa mai mult interes față de droguri și alcool decît față de sentimentele celor din jur.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Mă întreb (și vă întreb): claxonul de pe Tesla Roadster poate funcționa și în spațiu? Ce face Starman ăla cînd s-o plictisi de atîta singurătate? (M. M.)
De ce ne place shaorma cu de toate? jpeg
De ce ne place shaorma cu de toate?
La coadă erau vreo 30 de oameni salivînd, în așteptare, însă totul a mers surprinzător de repede – comandai la casă, te așezai în fața tejghelei cu bonul în mînă și erai preluat rapid de către un shaormar. Vreo zece băieți foarte tineri, îmbrăcați în alb, făceau față cererii cu brio
Căpşune jpeg
Cînd ieși din București, coboară dracu’ din mașină și vezi puținul
E lumea Teleormanului. A Moldovei străbune. A Turnului Severin și a Strehăii. Berea de 3 lei. Haina de 5 lei. E o haină care pute a detergent ieftin, dar este un univers de cremșnit și crenvurști, după care tînjește o lume și mai de jos.
Invizibilii jpeg
La film
Interlocutorul meu se uită sidera: „Băi… ce naiba faci? Croșetezi? N-ai văzut, mă, că de fapt nu murise și era doar ascuns în galaxia X??!!“ „Galaxia X!“, fac eu cu emfază, dar habar n-am că s-a vorbit de galaxia asta în film.
Moartea pusă sub tutelă jpeg
Moartea pusă sub tutelă
Dacă eutanasia devine o posibilitate acceptată de conştiinţa publică, nu-şi toceşte oare moartea tăişul transcendent? Nu e pusă ea sub tutela individului? La măsura lui?
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Sfîrşit
E curios: suportăm toate atrocitățile în filme de maximă violență, sau în genul horror, bine știind că ele sînt evident ficționale.
Reforma cu filmuleţe jpeg
Reforma cu filmuleţe
„Filmările cu mobilul“ făcute în timpul orelor nu pot deveni arma principală împotriva erorilor din învățămînt. În orice caz, nu a elevilor. Nu le facem un bine nici lor, nici școlii, în general, dacă le propunem să devină paparazzi, în fața unui gest scandalos, reprobabil, la care nici un copil/tînăr n-ar trebui să asiste.
La ţară, şi nu tocmai jpeg
La ţară, şi nu tocmai
Majoritatea copiilor, pe cînd eram eu mică, aveau bunici la țară. Cu toții, aproape, își petreceau acolo vacanțele. Bunici care locuiau undeva mai aproape sau mai departe de București, care aveau niște case mici și simple, dar dotate cu grădini generoase și cu cîțiva veri tocmai buni de alergat, jucat „fațea“ și alte cele, mai aventuroase.
Secretul veşniciei jpeg
Secretul veşniciei
Iminența unei noi religii: „Dataism“. Nici creștinism, nici islamism, nici budism, ci un nou „crez“ determinat de noile tehnologii, de inteligența artificială și imensitatea bazelor de date.
Capitalismul românesc lipsit de spirit ofensiv jpeg
Capitalismul românesc lipsit de spirit ofensiv
Stagnarea înseamnă moarte, așa cum se întîmplă și în natură. Prin efectul său de multiplicare și reinventare a spart practic cutumele orînduirii feudale, impunînd colaborarea sau conflictul între state și regiuni geografice pînă atunci izolate.
Legitimarea anxietăţii jpeg
Legitimarea anxietăţii
Sîntem impostori şi vom fi descoperiţi, locul nostru nu e, de fapt, aici.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune despre Darius Vâlcov, proaspăt numit într-o înaltă funcţie publică, deşi cercetat, printre altele, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, că e un om foarte valoros. Într-un fel, are mare dreptate: valoarea tablourilor şi a lingourilor de aur găsite de anchetatori la o percheziţie domiciliară depăşeşte cîteva sute de mii de euro. (M. M.)