Opera de artă moşteneşte păcatele autorului?

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Opera de artă moşteneşte păcatele autorului? jpeg

Pe fondul recentelor seisme sociale provocate de fenomenul #metoo și de procesul de denunț colectiv al abuzurilor la care sexul zis „tare“ a supus, prin recurs la prestigiu și faimă (în cazul celebrităților), un număr uriaș de femei, dar și datorită unor reevaluări în cheie feministă ale unor opere de artă, s-a reactualizat (și amplificat) în ultima vreme o veche dilemă care scînteia, dar nu începuse încă să ardă de-a binelea: în ce măsură creația unui artist moștenește păcatele acestuia? Un articol publicat recent în The Guardian problematizează încă din titlu acest aspect dificil de tranșat: Caravaggio a fost un bandit și un criminal, dar un artist eminent. Judecînd cazul său în cheie actuală, merită să-i mai girăm arta sau trebuie înfierat și scos din galerii? Articolul menționează și cazul artistului vizual american Chuck Close căruia, fiind acuzat de comportament abuziv față de femei, i s-a amînat pe termen nedefinit (sau, mai puțin eufemistic, i-a fost anulată) o expoziție la Washington’s National Gallery of Art. Cu alte cuvinte, omul a fost sancționat moral pentru faptele sale (și e posibil să fie tras la răspundere și penal), iar artistul, prin extensie, a suportat consecințele jumătății sale civile. O astfel de sentință de imoralitate merita/se impunea să se repercuteze și asupra prestigiului artistic al autorului sau fapta trebuie disociată de acest domeniu și amendată ca atare într-un context diferit?

Admit că acest tip de interogație a început să mă frămînte cu mult înainte ca actualele convulsii sociale să afecteze paradigma raportării la actul artistic (devenit tot mai mult, în contextul prezent, o reacție directă la societate și, implicit, la politică).

Mă declar un fan al lui Louis-Ferdinand Céline, marele reformator al literelor franceze al începutului de secol XX, care m-a cucerit cu Călătorie la capătul nopții, iar prin capodopera Moarte pe credit mi-a schimbat percepția asupra literaturii. I-am citit, sistematic, toată opera tradusă în română și am rămas un admirator al autorului, în pofida unor rezerve pe care le aveam față de personalitatea sa, așa cum răzbătea din textele de sorginte autobiografică. Mai precis, omul era un cicălitor insuportabil, un mizantrop paranoic și obsedat de mania persecuției. Dar, în pofida acestor minusuri, un mare autor și stilist literar. După cum se știe, personalitatea sa incomodă și o condamnabilă serie de pamflete cu caracter antisemit publicate pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial i-au atras anatema oficială a Franței și, pe lîngă viața chinuită, hăituită și plină de privațiuni pe care a avut-o medicul devenit scriitor, posteritatea l-a trecut în mare măsură la index și i-a eclipsat meritele literare indiscutabile.

Constatăm cu amărăciune, mult mai frecvent decît ne-am dori, că multe dintre modelele noastre cultural-artistice nu sînt tocmai etaloane morale. Unul dintre artiștii mei preferați, și totodată unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului trecut, jazzman-ul Miles Davis, a fost în viața civilă ceea ce s-ar chema în termeni finuți o jigodie. Autobiografia sa onestă nu lasă loc de interpretări: o fire vicioasă, violentă, colerică și egoistă, care afișa mai mult interes față de droguri și alcool decît față de sentimentele celor din jur. Dar, totodată, muzicianul este autorul unei vaste opere străbătute de la un capăt la altul de duhul mistuitor al geniului. Nu e cazul să țin o pledoarie pentru meritele sale ca artist, e suficient să consultăm istoria muzicii sau să-i ascultăm oricare dintre numeroasele albume.

Roman Polanski a fost acuzat de viol și i-a fost pe urmă interzis accesul în SUA, motiv pentru care n-a putut fi prezent nici la ceremonia premiilor Oscar ca să și ridice distincția de Cel mai bun regizor pentru filmul Pianistul. Russell Crowe e un derbedeu agresiv, Brad Pitt își agrementa serile cu iarbă și alcool și, conform Angelinei Jolie, își neglija familia, Charles Mingus își bătea uneori și publicul, William Burroughs și-a împușcat, cică accidental, soția în cap în timpul unui joc de tip Wilhelm Tell, iar mai nou, Quentin Tarantino e acuzat de Uma Thurman că s-a comportat ca un decerebrat lipsit de scrupule care a umilit-o și i-a pus viața în pericol în timpul filmărilor pentru Kill Bill. Spectacolul Rosmersholm al controversatului regizor Andriy Zholdak a fost boicotat în cadrul ediției precedente a FNT, omul de teatru fiind acuzat că a lovit-o pe una dintre actrițe în pauza premierei spectacolului. Am prezentat pînă acum o listă foarte scurtă a pleiadei de artiști celebri al căror profil moral e maculat pe veci, dar a căror operă a stîrnit adulația multor admiratori. Conform opiniilor unei categorii de public, opera artistului e indisociabilă de persoana acestuia, astfel încît dacă respectivul (mai rar respectiva) are un comportament reprobabil, acesta nu trebuie legitimat și promovat pe plan instituțional și cultural. Cu alte cuvinte, dacă omul e o nulitate, la fel e și artistul, ceea ce la nivelul percepției emoționale pare un argument valid, dar din punct de vedere rațional e un paralogism.

Din punctul meu de vedere, acțiunile unei personalități artistice trebuie amendate conform gravității, atît din punct de vedere social, cît și juridic. Nu susțin imunitatea de care au beneficiat pînă acum numeroase celebrități doar datorită statului lor de persoane publice arhicunoscute. Nu cred că o celebritate, indiferent de valoarea artistică a acesteia, este mai presus de lege decît un funcționar anonim, un șomer sau oricare alt membru al societății. Dar sînt de părere că opera trebuie judecată separat și valorizată (sau nu) ca atare, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale. Recunosc că nutresc o repulsie intensă față de vînătoare, coride și alte forme de agresiune față de animale, motiv pentru care nu rezonez deloc cu Hemingway, care era un mare pasionat al acestora. Peste ani și ani, s-ar putea ca aceste practici să fie discreditate într-atît încît cîștigătorul Nobelului pentru Literatură să fie desființat din acest motiv. Oprobriul ar viza exclusiv latura morală, nu de calitate intrinsecă a operei, dar anatemizarea ar avea aceeași valoare.

Nu am pretenția să epuizez subiectul într-un spațiu atît de restrîns, dar continui ideea începută mai devreme și finalizez spunînd că arta trebuie să rămînă o formă de expresie complet liberă, liberă pînă și de considerații de ordin moral. Firește, dacă prin conținutul ei se promovează atitudini nocive (e suficient să ne gîndim la marchizul de Sade ca să ne facem o idee), poate fi, tot moralmente, amendată. Dar dacă biografia autorului devine un vector de valorizare a calității operei sale, e semn că sensul și natura artei sînt deturnate într-un mod regretabil. Firește, vorbesc pur teoretic. Decidentul rămîne tot publicul, care este liber să aleagă dacă este în continuare suporterul fotbalistului excepțional care a tras, însă, pe nas ceea ce nu trebuia, dacă își ascultă mai departe cîntărețul preferat, deși soția acestuia apare cu un ochi vînăt, sau dacă aruncă la gunoi romanul unui autor valoros fiindcă acesta a picat testul de umanitate și e un misogin convins, un afemeiat notoriu sau poate are niște probleme mentale sau emoționale care îl stigmatizează fiindcă nu sînt încă pe ordinea de zi a corectitudinii politice și a empatiei colective.

N.B. Deși arta nu are ca scop explicit acela de a remedia defectele omenirii, are această forță terapeutică. Arta este reflexia artistului, dar dacă acesta își schimbă în mod deliberat creația, cred că și aceasta îl va schimba pe el, în cele din urmă, și va face lumea ceva mai bună. Și, după cum spune un amic fotograf, cu cît devii un om mai bun, cu atît devii un artist mai bun. 

Andrei Vornicu este jurnalist cultural.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Ce rol are cea de a doua gaură de la chiuveta din baie. Mulți nu știu la ce este utilă
A doua gaură de la chiuveta din baie este un detaliu aparent minor, dar care îndeplinește un rol important în funcționarea acesteia. Deși mulți nu îi acordă atenție sau nu știu ce semnificație are, acest orificiu este conceput special pentru a preveni accidentele și pentru a menține igiena.
pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.