Opera de artă moşteneşte păcatele autorului?

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Opera de artă moşteneşte păcatele autorului? jpeg

Pe fondul recentelor seisme sociale provocate de fenomenul #metoo și de procesul de denunț colectiv al abuzurilor la care sexul zis „tare“ a supus, prin recurs la prestigiu și faimă (în cazul celebrităților), un număr uriaș de femei, dar și datorită unor reevaluări în cheie feministă ale unor opere de artă, s-a reactualizat (și amplificat) în ultima vreme o veche dilemă care scînteia, dar nu începuse încă să ardă de-a binelea: în ce măsură creația unui artist moștenește păcatele acestuia? Un articol publicat recent în The Guardian problematizează încă din titlu acest aspect dificil de tranșat: Caravaggio a fost un bandit și un criminal, dar un artist eminent. Judecînd cazul său în cheie actuală, merită să-i mai girăm arta sau trebuie înfierat și scos din galerii? Articolul menționează și cazul artistului vizual american Chuck Close căruia, fiind acuzat de comportament abuziv față de femei, i s-a amînat pe termen nedefinit (sau, mai puțin eufemistic, i-a fost anulată) o expoziție la Washington’s National Gallery of Art. Cu alte cuvinte, omul a fost sancționat moral pentru faptele sale (și e posibil să fie tras la răspundere și penal), iar artistul, prin extensie, a suportat consecințele jumătății sale civile. O astfel de sentință de imoralitate merita/se impunea să se repercuteze și asupra prestigiului artistic al autorului sau fapta trebuie disociată de acest domeniu și amendată ca atare într-un context diferit?

Admit că acest tip de interogație a început să mă frămînte cu mult înainte ca actualele convulsii sociale să afecteze paradigma raportării la actul artistic (devenit tot mai mult, în contextul prezent, o reacție directă la societate și, implicit, la politică).

Mă declar un fan al lui Louis-Ferdinand Céline, marele reformator al literelor franceze al începutului de secol XX, care m-a cucerit cu Călătorie la capătul nopții, iar prin capodopera Moarte pe credit mi-a schimbat percepția asupra literaturii. I-am citit, sistematic, toată opera tradusă în română și am rămas un admirator al autorului, în pofida unor rezerve pe care le aveam față de personalitatea sa, așa cum răzbătea din textele de sorginte autobiografică. Mai precis, omul era un cicălitor insuportabil, un mizantrop paranoic și obsedat de mania persecuției. Dar, în pofida acestor minusuri, un mare autor și stilist literar. După cum se știe, personalitatea sa incomodă și o condamnabilă serie de pamflete cu caracter antisemit publicate pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial i-au atras anatema oficială a Franței și, pe lîngă viața chinuită, hăituită și plină de privațiuni pe care a avut-o medicul devenit scriitor, posteritatea l-a trecut în mare măsură la index și i-a eclipsat meritele literare indiscutabile.

Constatăm cu amărăciune, mult mai frecvent decît ne-am dori, că multe dintre modelele noastre cultural-artistice nu sînt tocmai etaloane morale. Unul dintre artiștii mei preferați, și totodată unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului trecut, jazzman-ul Miles Davis, a fost în viața civilă ceea ce s-ar chema în termeni finuți o jigodie. Autobiografia sa onestă nu lasă loc de interpretări: o fire vicioasă, violentă, colerică și egoistă, care afișa mai mult interes față de droguri și alcool decît față de sentimentele celor din jur. Dar, totodată, muzicianul este autorul unei vaste opere străbătute de la un capăt la altul de duhul mistuitor al geniului. Nu e cazul să țin o pledoarie pentru meritele sale ca artist, e suficient să consultăm istoria muzicii sau să-i ascultăm oricare dintre numeroasele albume.

Roman Polanski a fost acuzat de viol și i-a fost pe urmă interzis accesul în SUA, motiv pentru care n-a putut fi prezent nici la ceremonia premiilor Oscar ca să și ridice distincția de Cel mai bun regizor pentru filmul Pianistul. Russell Crowe e un derbedeu agresiv, Brad Pitt își agrementa serile cu iarbă și alcool și, conform Angelinei Jolie, își neglija familia, Charles Mingus își bătea uneori și publicul, William Burroughs și-a împușcat, cică accidental, soția în cap în timpul unui joc de tip Wilhelm Tell, iar mai nou, Quentin Tarantino e acuzat de Uma Thurman că s-a comportat ca un decerebrat lipsit de scrupule care a umilit-o și i-a pus viața în pericol în timpul filmărilor pentru Kill Bill. Spectacolul Rosmersholm al controversatului regizor Andriy Zholdak a fost boicotat în cadrul ediției precedente a FNT, omul de teatru fiind acuzat că a lovit-o pe una dintre actrițe în pauza premierei spectacolului. Am prezentat pînă acum o listă foarte scurtă a pleiadei de artiști celebri al căror profil moral e maculat pe veci, dar a căror operă a stîrnit adulația multor admiratori. Conform opiniilor unei categorii de public, opera artistului e indisociabilă de persoana acestuia, astfel încît dacă respectivul (mai rar respectiva) are un comportament reprobabil, acesta nu trebuie legitimat și promovat pe plan instituțional și cultural. Cu alte cuvinte, dacă omul e o nulitate, la fel e și artistul, ceea ce la nivelul percepției emoționale pare un argument valid, dar din punct de vedere rațional e un paralogism.

Din punctul meu de vedere, acțiunile unei personalități artistice trebuie amendate conform gravității, atît din punct de vedere social, cît și juridic. Nu susțin imunitatea de care au beneficiat pînă acum numeroase celebrități doar datorită statului lor de persoane publice arhicunoscute. Nu cred că o celebritate, indiferent de valoarea artistică a acesteia, este mai presus de lege decît un funcționar anonim, un șomer sau oricare alt membru al societății. Dar sînt de părere că opera trebuie judecată separat și valorizată (sau nu) ca atare, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale. Recunosc că nutresc o repulsie intensă față de vînătoare, coride și alte forme de agresiune față de animale, motiv pentru care nu rezonez deloc cu Hemingway, care era un mare pasionat al acestora. Peste ani și ani, s-ar putea ca aceste practici să fie discreditate într-atît încît cîștigătorul Nobelului pentru Literatură să fie desființat din acest motiv. Oprobriul ar viza exclusiv latura morală, nu de calitate intrinsecă a operei, dar anatemizarea ar avea aceeași valoare.

Nu am pretenția să epuizez subiectul într-un spațiu atît de restrîns, dar continui ideea începută mai devreme și finalizez spunînd că arta trebuie să rămînă o formă de expresie complet liberă, liberă pînă și de considerații de ordin moral. Firește, dacă prin conținutul ei se promovează atitudini nocive (e suficient să ne gîndim la marchizul de Sade ca să ne facem o idee), poate fi, tot moralmente, amendată. Dar dacă biografia autorului devine un vector de valorizare a calității operei sale, e semn că sensul și natura artei sînt deturnate într-un mod regretabil. Firește, vorbesc pur teoretic. Decidentul rămîne tot publicul, care este liber să aleagă dacă este în continuare suporterul fotbalistului excepțional care a tras, însă, pe nas ceea ce nu trebuia, dacă își ascultă mai departe cîntărețul preferat, deși soția acestuia apare cu un ochi vînăt, sau dacă aruncă la gunoi romanul unui autor valoros fiindcă acesta a picat testul de umanitate și e un misogin convins, un afemeiat notoriu sau poate are niște probleme mentale sau emoționale care îl stigmatizează fiindcă nu sînt încă pe ordinea de zi a corectitudinii politice și a empatiei colective.

N.B. Deși arta nu are ca scop explicit acela de a remedia defectele omenirii, are această forță terapeutică. Arta este reflexia artistului, dar dacă acesta își schimbă în mod deliberat creația, cred că și aceasta îl va schimba pe el, în cele din urmă, și va face lumea ceva mai bună. Și, după cum spune un amic fotograf, cu cît devii un om mai bun, cu atît devii un artist mai bun. 

Andrei Vornicu este jurnalist cultural.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.