Unii sperau că aşa va fi, alţii se temeau că va fi aşa

Elena ŞTEFOI
Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Unii sperau că aşa va fi, alţii se temeau că va fi aşa jpeg

Spre sfîrșitul lui 1992, în zarva tranziției post-decembriste, anunțul despre venirea pe lume a Dilemei a pus o parte a Bucureștiului pe jar. Proiectul ca atare a stîrnit curiozități tandre, îngrijorări concurențiale și animozități agresive. Fundația Culturală Română, instituția-mamă, avea mai multe progenituri, nu toate reușite. În schimb, directorul fondator, care-și asumase, în pofida tuturor clevetelilor, paternitatea, era la prima experiență de acest gen. Mulți se întrebau dacă gazeta de care-și legase deja numele avea să i semene sau nu. Unii sperau că așa va fi, alții se temeau că va fi așa.

În ianuarie 1993, cînd revista a dat ochii cu publicul, în holul clădirii din Aleea Alexandru, au întîmpinat-o o mînă de jurnaliști pro-guvernamentali, cîteva iscoade ale Opoziției, mai multe moașe și vreo trei nași.

Eram și eu acolo, cu Teddy, Leo, Lena și Tita (toți patru plecați, din păcate, pe rînd, într-o altă lume). Familia editorială căzuse de acord, încă din faza de concept, că săptămînalul pe care și-l dorea sănătos și competitiv are nevoie de un redactor-șef care să știe cîte ceva despre șpalturi, corecturi și… termene de predare, de un secretar general de redacție cu bune recomandări și de cîțiva gazetari de profesie. Le-am fost și le-am rămas recunoscătoare celor care mi-au oferit șansa unei experiențe cu adevărat norocoase.

Dilema a avut parte, de la început, de atenția drăgăstoasă a marilor nume înscrise în caseta ei redacțională, deopotrivă spirite ludice și povestitori minunați, care i-au dedicat o parte din timp, învățînd-o bucuria întru bună creștere. Cu Andrei Pleșu, Radu Cosașu și Zigu Ornea, întîlnirile pentru întocmirea sumarelor erau și ședințe de brainstorming, și seminarii de subtilă pedagogie culturală. Așa că revista a ajuns mai repede decît alte surate să rupă gura tîrgului și n-a așteptat mult pentru a fi asaltată de condeiele noii generații sau curtată de celebri afaceriști.

Avea cinci ani și un număr destul de mare de fani cînd i-am spus la revedere. Pentru draga noastră Dilemă urma să vină vremea revoltelor, a fugii de-acasă și a alegerii de a ajunge veche înainte de a-și înfrunta pubertatea. Cineva trebuia s-o pregătească pentru toate acestea, iar Mircea Vasilescu chiar a fost omul potrivit. Iar dacă lui i a urmat, la timp, Sever Voinescu, pentru ca tinerețea primului sfert de veac aniversat acum să stea sub semnul reînnoirii în continuitate, cred că undeva, acolo sus, Dilema și dilematicii statornici se bucură de protecție.

La mulți ani Dilemei, felicitări celor care au crescut-o atît de frumos, mulțumiri celor care-o însoțesc, cu amor fidel, de la un număr la altul! 

(Mesaj trimis de Elena Ștefoi la aniversarea noastră)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.