(De)căderea unui oraş

Andreea APOSTU
Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
(De)căderea unui oraş jpeg

Dacă te plimbi pe bulevardele Bălcescu și Magheru noaptea și compari experiența cu una dintre fotografiile interbelice nocturne realizate de Willy Pragher, te frapează absența unor nume. De pe ampla arteră s-au stins reclamele luminoase ale cinematografelor Scala și ARO (cunoscut astăzi ca Patria). Desigur, au dispărut și multe altele, cum ar fi celebra reclamă la antinevralgicul Jawol sau la mobilele Szekely&Reti, care a fost într-o vreme și furnizorul Casei Regale. Ștergerea memoriei s-a realizat în această zonă centrală a capitalei în două etape: mai întîi prin schimbarea numelor în perioada comunistă (din I.C. Brătianu și Take Ionescu, bulevardele au devenit Nicolae Bălcescu și Gheorghe Magheru, cinematograful ARO a devenit Patria, Scala scăpînd nu se știe cum de frenezia onomastică a vremii), apoi prin degradarea iremediabilă postdecembristă și acoperirea clădirilor de patrimoniu în declin cu ample afișe publicitare. Într-un fel, realitatea a fost ascunsă sub preș și sub impresia prosperității.

Publicitate exista și în perioada interbelică, bineînțeles. Avem dovada clară în  imaginile nocturne ale lui Willy Pragher, dar ceea ce surprinde este discreția lor. Deși erau luminoase, interbelicii fiind fascinați de electricitate, reclamele nu puneau în umbră, ci în valoare clădirile pe care erau instalate, dîndu-le un aer de modernitate și progres. Să analizăm puțin amplasarea lor: „literele de foc“, cum le spunea Mircea Damian, un scriitor interbelic îndrăgostit de București, erau de cele mai multe ori situate în partea superioară a clădirilor, fie la ultimul etaj, pe fațada imobilului, fie deasupra acesteia, cum vedem la cinematograful ARO și la reclama laterală a blocului Scala. Firmele își mai făceau publicitate și la parterul blockhaus-urilor, lăsînd însă liberă, după cum se poate prea bine observa, cea mai mare parte a clădirii.

Dacă privim cele două bulevarde și pe timp de zi, ne frapează parcă și mai mult aspectul neunitar al reclamelor stradale contemporane: numele magazinelor, gogoșeriilor sau covrigăriilor sînt din plastic violent colorat și inestetic, iar comercianții, agențiile de turism sau farmaciile tapetează uneori parterul clădirilor cu plăci de plastic la fel de „țipătoare“, ce alcătuiesc un talmeș-balmeș teribil. Interbelicii aveau și ei păcatul supraîncărcării (numele magazinului apărea de două sau chiar trei ori pe fațada imobilului, în special în zonele foarte comerciale), dar nu placau niciodată întregul parter în culori arbitrare. Bucureștiul contemporan are un aspect indigest și haotic din cauza abundenței înscrisurilor, materialelor, vopselelor. Nu ne dorim, desigur, o uniformitate lipsită de imaginație, dar ar fi imperios necesară o reglementare a reclamei stradale pentru micii și marii comercianți, astfel încît să putem găsi, ca locuitori și privitori ai orașului, cîteva puncte comune și o oarecare armonie. Orașul trebuie să îmbie și să asigure confortul material și psihic locuitorilor săi, să poată fi privit. În prezent, Bucureștiul este, așa cum am mai scris, un oraș nevăzut, în măsura în care trecem absenți pe străzile sale sau întoarcem pur și simplu capul, pentru ca realitatea hîdă să nu ne perturbe. El nu este locuit, ci traversat, nu este privit, ci ocolit cu privirea.

Bulevardele Bălcescu și Magheru, pe atunci Brătianu și Take Ionescu, odată trasate, au început să se înalțe la sfîrșitul anilor ’20, cînd apare garajul Ciclop (1928) și începe construcția blocului ARO (1929), finalizat în 1931. Cele două clădiri vor da tonul viitoarei artere, pe care se vor construi mai apoi blocul Sun London (1934), imediat după terminarea crizei economice, Scala, ridicat în 1935, imobilul Jawol (1936), Malaxa-Burileanu, ridicat între 1935 și 1937, blocul Carl-ton (1936), cu cele 14 etaje ale sale, cel mai înalt blockhaus bucureștean, Creditul Minier (1937) etc. Într-un oraș alcătuit în cea mai mare parte din clădiri de maximum două sau trei „caturi“, blockhaus-urile de peste cinci etaje erau ceva nemaivăzut. 

Parterele acestor imobile construite în stil modernist, multe dintre ele cu certe influențe Art Déco (mai ales în cazul blocului Scala), erau generoase, menite să adăpostească, pe aceste bulevarde centrale și esențiale ale Capitalei, vitrine ample, luminoase și ispititoare. Nu întîmplător se găseau aici dealer-i de automobile sau reprezentanțe ale mărcilor renumite în epocă: Leonida&Co, deținut de românul Leon Leonida, comercializa automobile Chevrolet, Cadillac sau Pontiac, Ford avea showroom la parterul Hotelului Lido, Auto Union la parterul blocului Sun London, Garajele Constantin Mihăescu își aveau „centrala și expoziția“ pe bulevardul Take Ionescu, la nr. 10, unde se vindeau mărcile Renault, Nash și White. Gîndite ca artere moderne, Brătianu și Take Ionescu aveau astfel de o parte și de alta magazine de lux, prezentînd reușitele tehnologice ale veacului. O mare dragoste se născuse între interbelici și automobil și, nu de puține ori, șoferii se întreceau cu viteze de 100 km/h pe cele două bulevarde, acestea fiind relativ goale la ceas de seară.

Tot aici își aveau sediul societăți românești și străine, cum ar fi Asigurarea Românească (ce funcționa în clădirea numită astăzi Patria, pe atunci ARO, prescurtarea venind tocmai de la numele societății), Alfa, Bourne&Co, Carmen Petrol, Dorna Vatra, Dreyfus Louis et comp, Leipziger Messamt, Lemnul etc. etc.  Existau și cele două hoteluri, Lido și Ambasador, cel dintîi fiind renumit pentru piscina sa cu valuri maritime. Între Lido și blocul Jawol, astăzi Magheru One, se afla și o benzinărie Osin, mică și rafinată, unde șoferii își puteau alimenta automobilele. Nu este trist, în acest context, amestecul de covrigării, gogoșerii, case de amanet, care mai de care mai pestrițe? Orașul și-a amanetat potențialul estetic și nu știm dacă îl vom mai putea recupera vreodată. La fel de triste sînt vitrinele goale din cauza riscurilor seismice pe care le au multe dintre aceste clădiri, abandonate în urma tragediei de la Colectiv, cînd autoritățile și populația și-au dat brusc seama că viețile oamenilor erau amenințate zi de zi. Acoperite de imense afișe publicitare, așadar invizibile structural, blocurile Scala și ARO au devenit și invizibile funcțional pentru cea mai mare parte a populației, cinematografele de la parter fiind închise pentru că puneau în pericol siguranța spectatorilor. Și abia acum ajungem la punctul cel mai sensibil al celor două bulevarde.

Altădată un avanpost al arhitecturii moderniste europene, prilej de mîndrie pentru bucureștenii care își vedeau orașul crescînd pe verticală și care îndrăzneau chiar să nu-l mai vadă ca pe un mic Paris, ci ca pe un mic New York, astăzi această arteră cu dublu nume, Bălcescu-Magheru, riscă să dispară la următorul cutremur major. De aproape trei decenii, clădiri ca Patria, Scala, Studio se demantelează sub ochii noștri, fără să existe nici măcar un demers firav de revitalizare. Legile sînt complicate, știm, dar ele pot fi întotdeauna îndreptate, pentru a se avea în vedere atît binele proprietarului, cît și cel al comunității. Din Ciclop, prima parcare supraetajată din țară, se desprind literele, clădirea trăind parcă sub magia funestă a romanelor márqueziene în care realitatea se degradează irepresibil. Neglijența a făcut ca în București clădirile să se degradeze într-un an cît altele în șapte – acesta pare să fie, de fapt, adevăratul specific de basm, cu semn întors, al Capitalei. 

În urma inventarului realizat de ARCEN în cadrul proiectului Catalog București, viitorul bulevardelor Bălcescu și Magheru pare sumbru, dacă nu se iau măsuri imediate. În zona construită protejată Brătianu, ce cuprinde porțiunea dintre Piața Unirii și Piața Romană, 30,30% din imobile sînt clasate ca monumente istorice. 40% din acestea nu sînt expertizate tehnic, nefiind astfel cunoscut gradul de risc seismic, 33,3% sînt încadrate în categoria „urgențe“, iar 6,66% sînt încadrate în clasa I de risc seismic. 7 dintre cele 30 de imobile monumente istorice au risc de prăbușire, iar 27 dintre ele au intervenții la nivelul fațadei, în condițiile în care aspectul lor original ar trebui păstrat sau recuperat cît mai mult posibil.

Realitățile și paradigmele se schimbă, este adevărat. „Orașul grădină“ din secolul al XIX lea a devenit mai apoi „Micul Paris“, iar în perioada interbelică năzuia să fie „Micul New York“. În prezent, Bucureștiul mai năzuiește ceva, în afara supraviețuirii? Nu mi-aș dori să recuperez o epocă în întregime, cum ar fi perioada interbelică, ci dinamismul, optimismul creator și coerența viziunii ei urbanistice. Mi-aș dori ca orașul acesta, autoritățile și locuitorii săi să se trezească și să-și contureze propriul destin. Poate suna pompos, dar cînd știi că viața oamenilor și memoria urbană sînt mizele acestui demers, conștientizezi brusc imensa lui importanță. Ca să revin încă puțin la basm, parcă sîntem cu toții niște prințese captive în uriașul București adormit. Mă tem însă că nu mai putem aștepta venirea unui prinț care să ne salveze, ci trebuie să ne implicăm cu toții în salvarea noastră și a acestui oraș.  

Andreea Apostu este membră ARCEN și doctorandă a Universității din București (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine) și a Universității din Poitiers.

Foto: Willy Pragher, 1937, Landesarchiv Baden-Wurttemberg

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.