Dacă ai autorizaţie, ai şi dreptul?...

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Dacă ai autorizaţie, ai şi dreptul?    jpeg

Mă uitam atent la bătrînul de lîngă mine. Ținea de mînă un copil. Priveau amîndoi tăcuți agonia sfîșietoare a morții. Se zbăteau la suprafața apei, prinși în plasa întinsă dintr-o parte în alta a lacului. Copilul întreabă: „Tataie, ce se întîmplă cu ei? De ce omoară toți peștii acum?“ Mă uitam atent la bătrîn pentru că voiam să aud ce-i răspunde copilului. „Ce poți să-i zici? Care e explicația cînd nici tu nu îți explici, nici tu nu înțelegi?!“, mă gîndeam.

Eram în plimbare în jurul lacului Herăstrău și mi-a atras atenția un pește mare care plutea la suprafața apei. Părea mort, dar nu eram sigur, așa că m-am apropiat de marginea de beton care încadrează lacul. Erau mai mulți pești mari, unul lîngă altul, unii morți, iar alții se zbăteau prinși într-o plasă întinsă dintr-un mal în altul. Zeci de pești mari, omorîți cu ostentație în plină zi, sub ochii bătrînilor care-și scot nepoții la plimbare, sub ochii tinerilor tăcuți care-și împart dulcegării într-o plimbare fără țintă, sub ochii doamnelor elegante care-și povestesc amintiri dintr-o viață plină sau nu. Pînă mai adineauri, cu toții respiram în liniște și vorbeam în surdină, sau eram fiecare preocupați de propriile gînduri, bucurîndu-ne de o plimbare sau de o alergare în marele parc. Și am dat cu ochii de peștii care se zbăteau pe luciul apei. Mureau și ne priveau în ochi. Inconștient, mi-am ținut respirația privind amar vietatea, dar eu am expirat și am inspirat din nou, continuînd să rămîn de partea asta a ușii. N-aveam nici un sens. Nu puteam să fac nimic.

Lîngă mine se oprește un cuplu de oameni aflați la vîrsta a doua. „Plasele nu sînt legate de copaci, că altfel le tăiam din partea asta. Păi, ăștia-s oameni?!“, se întreabă bărbatul cu voce tare. Pufnește scîrbit și urcă înapoi pe drum. Femeia se uită la mine, cu colțurile gurii lăsate-n jos. Are expresia aia de jenă. N-ar fi vrut să fie aici, nu acum. Dezaprobă trist din cap și pleacă și ea. Voiam să-i spun că sînt trei astfel de plase întinse dintr-un capăt în altul al malului, pline cu pești care se zbat degeaba pentru viață, așadar plimbarea nu avea să devină mai plăcută. Străini aflați la plimbare prin parc arătau cu degetul și comentau scena dezaprobator. Simțeam că mă arată cu degetul pe mine. Eu sînt tîmpitul de român care omoară pești în lacul din parc, ziua în amiaza mare. Despre mine vorbeau, despre bătrîn și despre nepotul său, despre cuplul acela. N-are nici un sens să eviți generalizările. Nu acum. Unul, doi, care înțeleg normalitatea și-o disting de anormalitate, nu înseamnă nimic într-o majoritate dezinteresată ori de una, ori de alta.

Doi paznici care lucrau în parc priveau scena la fel de sec ca toată lumea. Pe mijlocul lacului, călăii mergeau într-o barcă de la o plasă la alta, deșertînd captura. Liniștiți, de parcă erau în pustiul unui braț din Dunăre. Întreb paznicii: „Cine sînt ăștia care au tras plasele astea de la un cap la altul pe lacul Herăstrău?“ Mi se răspunde: „Oamenii au dreptul, e concesionat lacul, au autorizație“. Au autorizație, așadar. „Dar nu am văzut vreodată așa ceva în parcul ăsta și, cum stau aproape, vin aici de zeci de ani.“ Tocmai mă gîndeam cum ar fi să îmi iau un caiac cu care să plutesc vîslind pe lacul Herăstrău. Îmi imaginam cum vîslesc într-o sîmbătă de sfîrșit de mai, în timp ce arunc pîine puiuților de rață de pe lac. Dar toate astea sînt degeaba. Aici sînt unii care au autorizație!…

Sun la Poliția Locală a sectorului 1 și mi se răspunde cu amabilitate, că au mai sunat oameni în legătură cu această problemă și că nu ei sînt competenți să rezolve situația, deși au trimis echipaje „la fața locului“. Sînt trimis să sun la o poliție mai mare, al cărei nume nu l-am reținut. Răspunde o femeie, la fel de amabilă, care iată ce-mi spune: „Luciul apei din parcul Herastrău este concesionat către firme private, să știți. Au sunat oameni de mai multe ori în legătură cu plasele, cu peștii, iar noi am trimis echipaje, care au constatat că există un contract de concesiune, deci sînt autorizați să facă ceea ce fac.“ Bineînțeles că nu mi s-a spus despre ce firme private era vorba, sau dacă e o firmă sau sînt mai multe. Caut pe Internet și găsesc un articol din iunie 2017, publicat de Cotidianul.ro, în care scrie următoarele: „Mizerie și interese. Același lucru se poate spune despre Lacul Tei – Plumbuita, unde parcul este administrat de Primăria sectorului 2 de mai multă vreme. Presa a semnalat adesea mizeria din parc și din apă, unde plutesc pungi, PET-uri sau cutii de tablă. Și aici funcționează construcții neautorizate, iar Primăria a închis ochii permanent. Grav este că arheologii au descoperit în zona Plumbuita – Tei vestigii dacice, care sînt mazilite de terasele și restaurantele din parc, deși legea spune că au dreptul să construiască numai cu avizul de specialitate al acestora. Pe interiorul centurii bucureștene se mai află lacurile: Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni 1, Fundeni 2, Dobroești, Pantelimon 1 și Pantelimon 2. În amonte de Linia de Centură se află lacurile Chitila, Mogoșoaia, Flămînzeni și Buftea, iar în aval se află Lacul Cernica (dincolo de care Colentina se varsă în Dîmbovița). În prezent, aceste lacuri sînt administrate de comunele de pe teritoriul cărora se află, unele fiind concesionate unor persoane private care au dezvoltat afaceri sau se ocupă doar de pescuit. Chiar dacă investițiile lasă de dorit, mușchii Gabrielei Firea trebuie să fie teribil de umflați pentru a putea să țină piept intereselor acestor persoane.“

Copilul a pus o întrebare foarte bună: „Tataie, de ce omoară toți peștii acum?“ Așa este. De ce acum și nu la lăsarea serii sau chiar noaptea? De ce ziua în amiaza mare? Ca să vadă toată lumea ce drepturi îți conferă o autorizație? Eu nu am văzut așa ceva în nici un parc din orașele altor țări. Parcă nu știau cum să protejeze oamenii, flora și fauna care locuia parcul. Nu intru în detalii legate de curățenia lacului Herăstrău, în care sînt trase țevi de deversare de jur împrejurul acestuia. Nu știu unde este vîndut peștele și cine îl mănîncă, deși evident că și aceste gînduri mă preocupă.

Bătrînul a răspuns, mai mult pentru sine decît pentru copil: „Nu știu, tataie, de ce-i omoară acum, dar imaginează-ți că ar putea să zbiere!“

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.