O revistă născută din admiraţie...

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
O revistă născută din admiraţie    jpeg

Sărbătorim în această seară o performanță culturală formidabilă!

Zic bine performanță. În țara în care, vorba prietenului nostru Dan C. Mihăilescu, se construiește atît de puțin și de efemer încît ar trebui să fim fericiți și cînd se inaugurează o cișmea, să aniversezi 25 de ani de existență neîntreruptă a unei reviste de cultură e ceva! Vi se pare, poate, puțin, pentru că vă gîndiți că, la 25 de ani, un om este încă fraged. Dar proiectați această vîrstă pe fundalul mare, al istoriei. România întreagă abia are 100 de ani, dintre care 50 a fost împietrită în comunism, ani în care o revistă ca a noastră era imposibilă, iar mai înainte de comunism nu ni se născuseră fondatorii. Dilema a fost posibilă abia după 1990. Așadar, avem o revistă care umple aproape fără rest timpul în care putea să existe.

Din altă perspectivă, însăși România modernă a petrecut un sfert din vîrsta ei cu Dilema. Cum se zice în limba de azi: e wow!

Astfel puse lucrurile, înțelegeți de ce sîntem vechi și de ce sîntem mîndri că sîntem vechi. Dilema veche este, acum, cea mai longevivă revistă de cultură înființată după 1990. Adică, printre tinerii publicisticii culturale în limba română, nimeni nu e mai bătrîn decît noi. Și, ceea ce e cel mai important, nici nu va putea fi. Iarăși zic: e wow!

Poziția asta de cel mai bătrîn dintre tineri convine de minune revistei Dilema veche. Mai întîi, pentru că revista a trăit din plin toate formele de viață posibile în România de după comunism. Revista s-a născut la stat. În primii ei ani, Dilema a fost editată de Fundația Culturală Română, strămoșul ICR-ului de azi. Apoi, a plonjat în capitalismul neaoș, incert, dar simpatic, în capitalismul aproximativ, luat à la légère, atît de propriu nouă. Primul proprietar privat al revistei, un poet vestit, a imprimat vieții de redacție un metabolism frenetic, din care nu lipseau cîrnații și lăutarii, salariile plătite cam alandala și o veselie fără ore. După un timp, din acest capitalism de lunca Dunării, Dilema veche a intrat în vîrsta capitalismului serios, corporatist. Trecerea de la boema dîmbovițeană la capitalismul riguros, de corporație, cu servicii de HR și audit, cu Intranet, appointments și meetings. A fost unul dintre cele mai savuroase episoade din viața revistei și, dacă tot am ajuns aici, îi rog pe veteranii care au trăit episodul să-l scrie. Merită, credeți-mă.

Sînt întrebat uneori care mi se pare că e cel mai important lucru în felul de a fi al Dilemei. Poate că cei care mă întreabă se așteaptă să spun că sîntem inteligenți, cultivați, că avem umor, că avem cel mai bun director fondator, că scriem al dracului de bine – dar ceea ce mie mi se pare cel mai important este că, în acești 25 de ani, Dilema a trăit exact ce au trăit toți românii ale căror destine se încurcă între cele trei forme de viețuire pe care le știm: la stat, la privatul autohton și la privatul corporatist. Le-am trăit pe toate. Sîntem, cu bune și cu rele, o revistă autentic românească – luați asta în sensul cel mai larg cu putință.

Mai sînt, uneori, întrebat cum de ne menținem de 25 de ani pe această piață în care o revistă de cultură pare un lux inutil, de nu chiar o victimă sigură. Contează mult că funcționăm în interiorul holding-ului Adevărul și vreau să mulțumesc managementului pentru sprijin, dar nici ei nu ne-ar mai sprijini dacă n-ar vedea că sîntem citiți și respectați.

Faptul că revista nu-și pierde relevanța și prestigiul mi se pare adevărata cauză pentru care am ajuns să sărbătorim un sfert de veac trecînd prin vremuri aspre pentru cultură în general și pentru cultura din bani privați mai ales.

Și așa, am ajuns la momentul cel mai plăcut al serii. Momentul în care revista mulțumește celor care au făcut-o. În general, la aniversări, mulțumirile sînt partea cea mai plicticoasă. Aniversatul mulțumește celor cărora le datorează ceva, cei cărora li se mulțumește se emoționează, simt mîndrie sau stînjeneală, după caz. Și publicul asistent, care de regulă habar nu are cine sînt cei cărora li se mulțumește, aplaudă amabil, cu gîndul la bufet. Momentul mulțumirilor pare o obligație.

Pentru noi, nu e deloc așa. Nouă, momentul mulțumirilor ne face o mare plăcere. La 25 de ani, Dilema veche se bucură să fie recunoscătoare și dumneavoastră nu o să vă plictisiți. Ne-a fost dat să avem a mulțumi unor oameni de care știe toată lumea. Nici un nume de pe lista recunoștinței noastre nu e necunoscut și, mai mult, suspectez că mulți dintre dumneavoastră sînt fani ai celor cărora le sîntem noi recunoscători. I-auziți lista noastră de mulțumiri!

Mulțumim, mai întîi, dlui Ion Luca Caragiale pentru că ne-a trasat proiectul și ne-a dat motto-ul revistei, un adevărat principiu prim care ne-a pus într-o mișcare ce, vezi bine, nu se mai termină. Ce-am fi fost, domnule, fără Caragiale? Am fi trăit fără să știm ce trăim. Am fi fost și mai triști, și mai proști. Sper că nu spun vorbă mare, dar sînt convins că, dacă ar fi apucat vremurile astea, Caragiale ar fi scris la noi, la Dilema, pentru că nici o altă revistă din țara asta nu i se potrivește mai bine.

Apoi, mulțumim dlui Andrei Pleșu pentru că ne-a fondat și pentru că nu se oprește din gestul fondator nici acum, după un sfert de veac. Adevărul este că această revistă s-a născut și a crescut din admirația pe care generații succesive de dilematici i-o poartă. Este o revistă născută din admirație și sînt fericit să spun asta. Din prestigiul dlui Pleșu revista continuă să se hrănească și azi. Îi mulțumim pentru generozitatea cu care ne lasă să-i rămînem aproape.

Apoi, mulțumim dlui Radu Cosașu că ne-a botezat. Numele revistei de el a fost găsit. În cultura noastră, se știe, nașul are privilegiul firitisirii toată viața lui, așa că dl Cosașu va fi mereu în prima linie a mulțumirilor noastre. Lucrurile există abia după ce capătă nume, iar numele marchează definitiv soarta lucrurilor. Răsfoiesc adesea colecția revistei și îmi dau seama că nici nu ne puteam numi altfel!

Foto: E. Enea

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.