Educaţie şi inocenţă

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Educaţie şi inocenţă jpeg

Revine în atenția publicului educația sexuală în școli. Zilele acestea a fost reintrodusă pe ordinea de zi a Parlamentului legea care prevede interzicerea educației sexuale în școli și pedeapsa cu închisoare pentru profesorii care furnizează elevilor informații din domeniul mai sus amintit, fără consimțămîntul părinților (asta nu se întîmpla nici măcar pe vremea comunismului: mi-aduc aminte de celebrele ore de anatomie în care, cu „arătătorul la planșă“, ni se vorbea despre cum se fac copiii și despre menstruație, fără ca nimeni să aibă impresia că se petrec astfel fapte subversive). Legea în discuție se numește „legea pentru inocența copilăriei“ și a fost inițiată de fostul deputat Ninel Peia.

Era evident că, după aproape o jumătate de secol de comunism, multe dintre temele care ar putea ajuta învățămîntul românesc să capete prospețimea și vigoarea modernității nu sînt ușor de abordat în public. Nu poți ajunge prompt la consens pe teme sensibile precum educația sexuală, educația religioasă, educația civică, educația pentru toleranță și pentru acceptarea diferenței etc. Sînt teme care au nevoie de timp să se coacă în mintea și sufletul noilor generații, teme pentru a căror dezbatere e nevoie de informare și de pregătire psihologică, de precauții și, mai ales, de dialog. Introducerea educației sexuale în școli este o temă fierbinte, care nu se rezolvă cu doar cîteva comentarii acide despre cei care nu o vor, ci cu planuri concrete, soluții verosimile, strategii inteligente. Avem nevoie de răspunsuri pertinente la întrebările celor care se opun. Cine va preda acest tip de educație? Un medic – care va avea nevoie, totuși, și de instrucție pedagogică? Un profesor de biologie de tip tradițional? Cum va arăta programa, astfel încît temele abordate să respecte vîrsta elevilor, dar și mediul socio-cultural din care provin? Cum iei în calcul diferența dintre nivelul de informație al unui elev și cel al părinților săi, părinți care provin, eventual, din medii sărace, fără acces la școală sau la alte tipuri de informare? Și așa mai departe. E nevoie, deci, de reflecție și dialog.

Dar dialogul pare, cel puțin azi, cvasi-imposibil: dezbaterile publice pe subiectele fierbinți ale educației au un nivel absolut dezamăgitor. Luăm ca exemplu pe chiar inițiatorul legii care propune închisoarea pentru profesorii care îndrăznesc să vorbească despre sexualitate, anume pe domnul Ninel Peia. Iată cum arată strigătul de bucurie al fostului demintar, după ce legea a fost aprobată de Senat: „Pe lîngă faptul că această lege vine, nu numai bine intenţionată, ci şi cu bune reglementări, aprobarea Senatului reprezintă şi prima mare înfrîngere a soldaţilor implementaţi de Soros pretutindeni în lumea românească de azi. Practic, nu a existat pînă acum o victorie mai mare în România împotriva acestei găşti cu pretenţii elitiste, dar gata dresată să ne facă rău nouă, tuturor. Aici este marea mea bucurie. Am demonstrat că, în strînsă colaborare cu adevărata societate civilă de la noi, Soros & Co pot fi puşi cu botul pe labe. Voinţa poporului, strînsă şi orientată spre binele ei, va putea oricînd alunga infiltraţii năimiţi să ne facă viaţa tot mai grea, sub un jug de plumb, gata să muşte precum viperele dacă le ieşi, bărbăteşte, în cale. Ştiţi deja că sînt unul dintre primii politicieni parlamentari care nu s-a sfiit să indice răul, pe numele său, fără s-o dau, vreodată, cotită. Ei bine, acum, cînd ştim că Soros şi sculele sale o pot lua peste bot, e vremea să le dăm picioare pînă vor înţelege că nu pot face ce vor din Poporul Român şi din Ţara lui, indiferent cîţi bani are şi cîţi neoameni poate cumpăra pe minut.“ Ei bine, acesta este domnul care se gîndește la inocența copiilor noștri. Acesta este cel care a inițiat o lege „de o mare importanță“ în educația tinerilor români. De aici, de la acest nivel, ni se propune să intrăm în dialog toți cei care sîntem gata să reflectăm la minusurile de informații din programele școlare. Căci legea domniei-sale, și nu alta, va fi din nou dezbătută în Parlamentul României, chiar dacă Ninel Peia nu se mai află în vreo funcție de demnitar.

Un lucru este clar: subiectul nu va putea fi evacuat cu una, cu două din spațiul public, mai ales într-o Românie unde pentru mii, zeci de mii de copii, modul cel mai la îndemînă de a se autoproteja împotriva abuzurilor de orice fel este asistența oferită de manualele și lecțiile școlare. Și atunci întrebările firești sînt: ne simțim reprezentați de afirmațiile domnului Peia? Putem crede cu adevărat că „argumentele“ expuse de el protejează inocența copiilor noștri? Sau, dimpotrivă, vom fi de acord să aducem în dialog argumente proprii, perfect legitime, de părinți iubitori și responsabili? De-abia acesta va fi cu adevărat un prim pas spre găsirea unor soluții rezonabile. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.