Declarația mea, numărul 600

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Căpşune jpeg

Într-o dimineață, înainte de căderea guvernului 2 și instaurarea guvernului-maimuță, m-am pornit la ANAF ca să depun 600-le. Nu spun că n-am fost în stare să înțeleg de capul meu ce se petrece și am alergat după un contabil să mă lumineze. Era frig, era zăpadă, era noapte. Nu, acum era mișto afară, soarele mă încălzea și eu m-am dus la tramvai, că să mă ducă la ANAF. Aștept tramvaiul ca pe pomana în fața unei bănci comerciale, cînd sare dintr-un tramvai un profet. După profet, uite și ucenicul. Aveam treabă, nu? M-a luat mentorul la rupere. Aveam față de prost. Pardon, am față de prost. Profetul avea ochelari, era chel pe frunte și tuciuriu. Îmbrăcat și cu geantă prinsă poștărește. Ucenicul n-avea nimic altceva decît o gură de completare. Uite-i, se bagă-n sufletul meu. Tramvaiul nu mai venea. De ce? „Crezi în Dumnezeu, hai, spune-mi sincer, prietenește. Vezi, eu nu mă ascund de tine: cred!“ „Crede.“ „Din toate religiile care sînt, de ziua a șaptea, penticostale, creștine, catolice, să crezi cum cred eu în Martorii lui Iehova. Eram pierdut și am fost, tot așa, luat de un învățător și dus la Martori. Mi s-au deschis cerurile. Am înțeles. Cine conduce în realitate lumea, știi?“ „Nu știe, spune-i tu!“ „Lumea nu e condusă de cine crezi tu. Lumea e condusă de oameni mai presus ca noi, dumnezei. Care știu ce să facă din noi, niște musculițe!“ „Da, iarna asta sînt musculițe, că nu mai plouă, nu mai ninge.“ Tac, în jur cucoane serioase îl alungă pe ucenic, care vrea să intre în garagață cu ele. Eu stau de vorbă cu maestrul. Și maestrul e în stația de tramvai. „Tu iubești? Iubești? – te întreb.“ Tac. „Nu iubește!“ „Iubește-l pe Dumnezeu, omule, Martorii lui Iehova îți dau calea! Ai telefon? Ca să vorbim mai multe. Hai, dă-mi telefonul.“ Spun un număr inexistent. Maestrul sună ca să mă verifice. Mi-e rușine. Îi spun că am greșit și-i dau numărul iPhone-ului, pe care am doar aplicații, pe care nu mă conversez. Sună. Răspund: „Maestre, tu ești?“. „Da“, răspunde maestrul. Și vine un tramvai, nu-i al meu. Ucenicul, țuști în el. Maestrul își ia la revedere de la mine. Dar pînă să urce, ușile tramvaiului se-nchid. Bate maestrul la ușă. Ușa nu se deschide. Ucenicul din tramvai pare disperat fără învățător. Maestrul se ține după tramvai, firesc, își pierduse ucenicul. Și fuge un pic. Tramvaiul dă curba și maestrul cedează. E caraghios, e deprimat. E agitat. Apoi o ia prin pustie, abătut. RATB-ul însă îi trimite tramvai. Și se urcă magistrul în față. Ca și cum ar conduce mulțimile. Și-ndeamnă vatmanul să plece repede. Îl pierduse pe Petrică. În sfîrșit, vine și tramvaiul meu spre ANAF. Depun 600. Tac, depun. Și peste trei zile, bombă: degeaba am depus 600, guvernul a căzut! De ce am plecat eu în ziua aia de acasă? Era drum spre ANAF? Spre Dumnezeu? În fapt, totul m-a costat 3 lei. De ce mă plîng? De Finanțe, de Dumnezeu?

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.