Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTRE PLURALUL DE LA „PERSOANĂ“
ȘI CEL DE LA „METAFORĂ“
NU EXISTĂ ȘI NU VOR EXISTA
NICIODATĂ ALTE ORGANISME

● Un străin care învață româna mă întreabă cum poate distinge între pluralul nearticulat de la „copil“ și cel de la „copie“. I-am explicat diferența de pronunție dintre copíi (progenituri) și cópii (reproduceri). Pe de altă parte, copiii sînt, oarecum, niște copii mai mult sau mai puțin fidele ale părinților și, în orice caz, rezultatul unei reproduceri. (M. P.)

● „Ce se întîmplă pe Franța?“, își întreabă un șofer de TIR colegii, pe un forum. Altul are o altă dilemă: „Salut, colegi! Vreau să fac un test referitor la faptul cum ați accepta un coleg la echipaj. Eu am lucrat și în 2… dar și singur. După părerea mea, singura persoană cu care aș mai face echipaj ar fi nevastă-mea, dar și ei cred că i-aș da 2 picioare în cur după 2 luni (nu am avut probleme cît timp am lucrat în 2, dar m-am obișnuit singur). Acum depinde și cît de pretențioși sînteți, ce tabieturi aveți ș.a.m.d. Bineînțeles sînt și avantaje la munca în 2, dar cu siguranță și multe dezavantaje. Voi ce ziceți? Drumuri bune la toți!“ Noi zicem că e o bună metaforă pentru viață, în general. (A. M. S.

● Întru corecta cinstire cinematografică a „purităţii creștine a substanței tradiționale milenare a românilor“, la cinematograful Muzeului Ţăranului Român ar trebui să ruleze nu filme cu homosexuali (căci, se ştie, nu au existat, nu există şi nu vor exista niciodată homosexuali la sate), ci filme artistice în care femeia e snopită în bătaie înainte şi după ce vine de pe ogor, precum şi documentare despre sclavagismul practicat de Biserica Ortodoxă acum nişte secole, laolaltă cu discriminarea ţiganilor şi a copiilor din flori, şi, mai ales, despre alcoolismul şi sifilisul la sate. (M. C.)

● Dată la rîndul său în judecată anul trecut, Chevron a intentat proces companiei petroliere de stat a Norvegiei, Statoil, pentru cauzarea schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, cei de la Chevron sigur nu sînt de vină, dar, în caz că judecătorii nu sînt de acord, atunci să plătească şi norvegienii, nu doar ei, americanii. (C. Ş.)

● Primăria din Berlin are 207 angajați (la 3,46 milioane de locuitori și 17 sectoare). Primăria din Viena are trei societăți municipale (la 2,26 milioane de locuitori). Primăria din Madrid are șapte societăți municipale (la 3,16 milioane de locuitori). Un fleac, i-am ciuruit: primăria Bucureștiului are 19 societăți municipale, 41 de organisme prestatoare de servicii publice și două regii autonome (la 1,88 milioane de locuitori). Și peste 800 de angajați. Cărora, desigur, le-au crescut salariile. În rest, salariile nu scad, ci „se reașază“. (D. C.

O PROSTIE POATE FUNCȚIONA
(PÎNĂ LA SATURAȚIE)
ȘI LA CAPĂTUL PĂMÎNTULUI?

● Tesla şi SpaceX au lansat săptămîna trecută un vehicul spaţial decapotabil numit Roadster cu un manechin la bord numit Starman, cu misiunea de a orbita planeta Marte înainte de a „rula“ la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, purtînd muzica lui David Bowie la bordul pe care au fost gravate aceste cuvinte: „Făcut pe Pămînt de oameni“. „Este cumva o prostie („silly“) şi e amuzantă, dar prostiile şi lucrurile amuzante sînt importante“, a declarat Elon Musk, cel mai vizionar dintre pămînteni. (M. C.)

● Mă întreb (și vă întreb): claxonul de pe Tesla Roadster poate funcționa și în spațiu? Ce face Starman ăla cînd s-o plictisi de atîta singurătate? (M. M.)

● Orice s-ar spune, tot înainte era mai bine… măcar nu le vedeam color. Cum pe cine/ce? (Pe) ele/le… Adică frizurile, coafurile, pardesiele, de exemplu… vă imaginați ce-ar fi însemnat s-o vedem blondă/roșcovană pe coana Leana, sau pe Suzănica, sau pe Helena Vințe alias Constanța Crăciun ș.a. din aceeași plămadă…?! Așa, albe-negre era mult mai bine. Ne au scutit retina de bombardament cromatic anihilant. E adevărat că, spre sfîrșitul epocii, s-au mai colorat și ele, dar de-acum nu mai conta că nu ne mai uitam la TV. Și nici iile nu erau color… de fapt, ce-am văzut la Școala de politică teleormăneană nu sînt ii, să ne fie clar, sînt bluze stilizate… marca kitsch UCECOM, vi le mai amintiți?! Zăceau spînzurate în toate artizanatele de odinioară. Iar mai nou, ni le-a spînzurat Firea deasupra capului în sfîntă zi de Crăciun. La mijloc o fi vreun SRL teleomănean, mai știi?!… Nu, iile nu sînt așa, nu sînt agresive în culoare; din contra, culorile curg blînd dintr-una în alta, fără salturi, fără aglomerări pînă la saturație, fără tricolor exasperant în vîrf de ac. Tricolorul în portul național e o prezență discretă, un semn, o vinietă simbolic aruncată în structura întregului. Iar iile adevărate… păi, era un adevărat război de ambiție și har între țărănci, care-și etalau ia nouă de Paști, să nu aibă vreo alta din sat ie cu model la fel. E adevărat însă că gridanele nu mergeau în rochie de dantelă neagră pe uliță, ziua-n amiaza mare (de fapt, nicicînd) și nici nu purtau gablonțuri tricolore. În jurul gîtului, urmînd molcom linia iei, aveau, aproape invizibil, un șirag de perluțe. De cultură… (R. M.)

● În pensiunea semipărăsită de pe lîngă Cîmpulung Muscel în care am stat pentru o zi, aproape nimic nu funcționa. În schimb, scările care duceau la sala de mese erau formidabil luminate în noapte: chiar păreau o Stairway to Heaven – mai ales că, la capătul lor, era de-a dreptul un cer spuzit de stele. (I. P.)

● Pe unul dintre rafturile farmaciei Catena scrie „Ai încredere în ochii verzi ai Naturii“. Asta în caz că nu aveaţi deja încredere în ochii albaştri ai Apei, în cei căprui ai Pămîntului sau în aceia negri ai Universului. (C. Ş.

ACUM 250 DE MILIOANE DE ANI
A APĂRUT ÎN ZONĂ
UN LANȚ DE ATITUDINI

● Mesaj pe WhatsApp de la colega mea de bancă din liceu, Roxana: „Mi-am luat sare de Himalaya pe care scrie că s-a format acum 250 de milioane de ani, dar expiră în august. Dacă nici ăsta nu e ghinion…“ N-am răspuns imediat pentru că am rîs vreo 15 minute. Dar nici mai tîrziu, pentru că nu am putut formula o replică la înălțimea mesajului. (S. V.)

● A apărut coliva instant. Producătoare este o firmă turcească. Să înțeleg că dacă noi le-am făcut shaorma-cu-de-toate, ei ne fac colivă instant? (S. G.)

● Pentru că nu avea suficienţi bani pentru plata bagajului de mînă, o femeie din Siberia şi-a îngropat geamantanul în pădurea din apropierea aeroportului, în zăpadă, la -40 de grade Celsius. A doua zi, un prieten venit să recupereze bagajul „a speriat urşii şi şoferii de taxi care făceau pipi“ în zonă, notează The Moscow Times. (C. Ş.)

● De reținut: într-o reclamă TV, un lanț de supermarket-uri anunță reduceri importante la cîrnați și la cărți. (D. S.)

● Un activist LGBT (nu dau nume) era invitat la o emisiune a unui post de radio (nu dau nume) să vorbească despre problemele specifice comunității. La un moment dat, realizatoarea emisiunii l-a întrebat dacă el personal a avut vreodată probleme din cauza vreunor atitudini homofobe. Răspunsul lui a fost următorul: „Drept să vă spun, în cercul în care mă învîrt eu, adică în bula mea, nu m-am confruntat niciodată cu homofobia“. (A. M.)

Foto: M. Chivu 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.