Oameni şi mici întîmplări

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Oameni şi mici întîmplări jpeg

Cînd mergi, pe jos, pe stradă, mai ales la ore ceva mai înaintate, prin București, întîlnești tot soiul de oameni, dintr-o categorie pe care nu ai vedea-o neapărat și la lumina soarelui. Descoperi o viață mai întunecată, nu chiar înspăimîntătoare, dar din alt univers decît cel al clasei mijlocii cu care ești obișnuit.

Cei mai mulți dintre oamenii de prin peregrinări nocturne sînt căutătorii în gunoaie. Destul de mulți, o tagmă întrucîtva vizibilă: căutatul lor nu se mai prea desfășoară ca o acțiune grăbită și de care să te rușinezi, ci precum una care poate fi performată tacticos. Căutătorii în gunoaie sînt jerpeliți, dar nu chiar ca altădată: aș zice, mai curînd, îmbrăcați modest. Și dotați cu cutii și saci pentru încărcarea posibilelor prăzi. Pe unul dintre ei, din zona Udriște, un domn cu barbă, îl știu deja, aproape că ne salutăm: se pare că împărtășim aceleași ore. El se apleacă tacticos, meticulos, asupra unui coș de gunoi dintr-o intersecție și-l examinează ca un savant care pregătește vreun experiment. Examinarea durează mai mult decît încărcarea și necesită concentrare. Domnul respectiv scoate mai tot ce găsește prin gunoi, pune obiectele undeva pe trotuar și le cercetează.

El e doar unul dintre căutători, aș zice mai reflexiv. Există și alte feluri, evident. Unii sînt mai dornici de dialog, caută în gunoaiele lor, dar țin să împărtășească și lumii din ce găsesc acolo. Alții sînt mai vocali și mai agresivi. Îl știu pe unul, în zona blocului meu, care vorbește singur și scoate un soi de mici strigăte fie de victorie, fie de dezamăgire, în funcție de ce descoperă sau nu acolo. Uneori mai cere și ajutorul trecătorilor, poate chiar prea insistent. Un altul circulă cu un mare cîine flocos.

Există și reprezentanți ceremonioși ai lumii gunoaielor. Într-o altă seară, pe un trotuar îngust, m-am nimerit față în față cu un gunoier, de astă dată adevărat, în uniformă, reprezentant al instituției gunoaielor, și nu un particular întîmplător. Un gunoier al municipalității, și el un domn cu barbă, destul de spilcuit. Nici eu, nici el nu ne hotăram prin care parte să trecem, și nici care să treacă primul pe trotuarul îngust. Eram precum cele două capre de pe un pod. La un moment dat, el s-a oprit și mi-a spus: „Vă rog să mă scuzați, doamnă!“ Și m-a lăsat să trec.

M-am intersectat, însă, și cu alți oameni ai străzii care nu aveau direct de-a face cu gunoaiele. Am intrat chiar, la limită, în situații cu potențial periculos, pe care, fiind alunecată parțial în visările mele, nu le-am sesizat: într-o seară, destul de tîrziu, era în fața blocului un bărbat care nu părea, în întunericul de atunci, mult diferit de oricare alt trecător. N-am fost prea atentă, l-am întrebat dacă vrea să intre în bloc și l-am lăsat să treacă înaintea mea. Am intrat și eu, și cînd am ajuns la etajul întîi, omul, care s-a dovedit, mai la lumină, a fi un aurolac, se așezase pe jos și mînca dintr-o pungă. Situația, pe care, ce-i drept, mi-o făcusem cu mîna mea, era undeva la limita dintre comic și horror. M-am salutat cu aurolacul și l-am rugat, cu calm, ca după ce mănîncă să plece, că altfel o să am probleme cu ceilalți locatari (despre propria mea frică, desigur, nespunîndu-i nimic). El a dat cumva din cap, eu am zbughit-o pe scări în sus, cu inima cît un purice. Într-adevăr, a doua zi omul nu mai era pe acolo.

Și mai recent, într-o altă seară, dar destul de devreme, prin zona Tineretului, o fată a străzii s-a apropiat de mine. Era clar că vrea ceva, că cerșește, așa că i-am dat niște bani. Se pare, însă, că nu era de ajuns. Sau nu era exact ce voia fata. Care a început să se țină după mine, rugîndu-mă să intru cu ea să-i cumpăr ceva de mîncare pentru fetița ei. Nu voia oriunde, ci la un Mega Image destul de îndepărtat de locul unde ne aflam și la care ca să ajungi trebuia să treci printr-o zonă destul de întunecată. Nu am acceptat să merg acolo și am mers la un magazin în stilul alimentarelor comuniste, care se afla undeva mai aproape. Acolo, interlocutoarea știa exact ce voia: 200 de parizer de pui, o Cola mare. Inițial. După care a mai vrut și o margarină Linco. Apoi niște iaurturi, pe care, recunosc, nu i le am mai luat. Pentru că mă aflam undeva între mustrări de conștiință și o constantă alertă de a nu fi păcălită prea rău.

Păcălită întrucîtva oricum mă simțeam. Mereu mi-era frică de situația în care mă aflam, mă tem să nu urmeze ceva mai rău, ceva din care să nu mai pot să ies. În același timp, cînd fata, care era ea însăși o fetiță, mi-a spus să intru cu ea să-i cumpăr ceva pentru fetița ei, pentru că, dacă se duce singură, poate n-o să i se dea, sigur că m-am înduioșat. Mi-am dat seama că voia să investesc în ea și în „situația“ ei mai mult decît banii obișnuiți pe care i-aș fi dat unui cerșetor oarecare. Și, odată cu ei, și diverse sentimente omenești. Pe care, recunosc, mi-a fost greu să le gestionez. Dar care m-au făcut, poate pentru prima oară, să ies din cercul meu strîmt și să văd că mai există și alți oameni, destul de asemănători nouă, și dincolo de el.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.