Junkies şi dealer-i ai social media

Roger McNAMEE
Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Junkies şi dealer i ai social media jpeg

Am fost avertizați. Marc Andreessen, investitor de risc și fondator al Netscape, a scris în 2011 un articol foarte răspîndit intitulat „De ce software-ul înghite lumea“. Dar nu l am luat pe Andreessen în serios, am crezut că e doar o metaforă. Iar acum ne confruntăm cu sarcina dificilă de a salva lumea din fălcile monopolurilor platformelor Internet.

La început, eram optimist în privința tehnologiei. De-a lungul unei cariere de 35 de ani de investiții în tot ce e mai bun și de valoare în Silicon Valley, am avut șansa să fiu parte din industria PC-urilor, a comunicațiilor mobile, a Internetului și a rețetelor de socializare. Printre punctele culminante ale carierei mele se numără primele investiții în Google și Amazon, și faptul că am fost mentorul lui Mark Zuckerberg, fondatorului Facebook, din 2006 pînă în 2010.

Fiecare nou val tehnologic crește productivitatea și accesul la noi cunoștințe. Fiecare nouă platformă a fost mai ușor de utilizat și mai convenabilă decît cea dinaintea ei. Tehnologia a promovat globalizarea și creșterea economică. Vreme de decenii, ea a făcut din lume un loc mai bun. Am presupus că o va face întotdeauna.

Apoi a venit anul 2016, cînd Internetul a scos la iveală două laturi întunecate. Una dintre acestea îi privește pe utilizatorii individuali. Smartphone-uri cu infrastructură mobilă LTE (acces Internet de mare viteză) au creat prima platformă de distribuție de conținut accesibilă permanent, transformînd industria tehnologică și viețile a două miliarde de utilizatori. Reglementate minimal sau deloc în cea mai mare parte a lumii, companii ca Facebook, Google, Amazon, Alibaba și Tencent s-au folosit de tehnici specifice propagandei și jocurilor de noroc din cazinouri, precum înștiințări constante și recompense variabile menite să stimuleze dependența psihologică. A doua latură întunecată este una geopolitică. În SUA, Europa de Vest și în Asia platformele Internet, mai ales Facebook, le dau celor puternici posibilitatea de a face rău celor mai slabi, în materie de politică, politici externe și comerț. Alegerile din Europa și din SUA au demonstrat în mod repetat că rețelele sociale automatizate pot fi exploatate pentru a submina democrația.

Referendumul pentru Brexit și alegerile prezidențiale din SUA din 2016 au arătat de asemenea că Facebook oferă un avantaj relativ semnificativ știrilor negative, în defavoarea celor pozitive. Guvernele autoritare pot folosi Facebook pentru a înclina opinia publică în favoarea politicilor represive, cum poate tocmai se întîmplă în Myanmar, în Cambodgia, în Filipine și în alte locuri. Facebook furnizează de fapt sprijin unor astfel de guverne, la fel cum o face pentru toți clienții mari.

Sînt sigur că fondatorii Facebook, Google și ai altor platforme Internet majore nu au vrut să facă rău nimănui, atunci cînd au adoptat modelele lor de afaceri. Erau antreprenori tineri și dornici de succes. Au petrecut ani de zile pentru a atrage un public uriaș, prin reorganizarea lumii online în jurul unui nou set de aplicații mai personalizate, mai convenabile și mai ușor de folosit ca predecesoarele lor. Și au început să monetizeze efortul lor abia la multă vreme după ce publicul devenise deja dependent. Modelele de afacere publicitară pentru care au optat erau amplificate prin gradul înalt de personalizare, ceea ce le-a permis publicitarilor să adreseze mesajele promoționale cu o precizie fără precedent.

Apoi însă a apărut smartphone-ul, care a transformat întreaga media și a oferit platformelor Facebook, Google și puținor altora controlul asupra fluxului de informații către utilizatori. Filtrele care le dau utilizatorilor „ceea ce își doresc“ au ca efect polarizarea populației și erodarea legitimității instituțiilor democratice fundamentale (a presei libere cu precădere). Iar automatizarea, care a făcut ca platformele Internet să fie atît de profitabile, le-a făcut de asemenea vulnerabile la manipularea de către actorii rău intenționați de pretutindeni – nu numai guverne autoritare ostile democrației.

După cum ne-a avertizat Andreessen, aceste companii, cu ambiția și cu capacitatea lor de accesare globală, înghit economia lumii. În acest proces, ele adoptă versiuni ale filozofiei corporatiste Facebook – „move fast and break things“ („mișcă-te repede și depășește limitele“) – fără să le pese de impactul asupra oamenilor, instituțiilor și democrației. O vastă minoritate de cetățeni din țările dezvoltate locuiesc în „bulele“ alcătuite din filtrele create de aceste platforme – realități digitale false în care convingerile deja existente devin mai rigide și mai extreme.

În SUA, aproximativ o treime din populația adultă a devenit impermeabilă la idei noi, inclusiv la realități demonstrabile. Astfel de oameni sînt ușor de manipulat, un concept pe care Tristan Harris, fostul etician de design al Google, îl numește „hacking cerebral“.

Democrațiile occidentale nu sînt pregătite să facă față acestei amenințări. SUA nu au un cadru legislativ efectiv pentru platformele Internet și nu au nici voința politică de a crea unul. Uniunea Europeană are atît un cadru legislativ, cît și voința politică, dar nici unul și nici alta nu sînt pe măsura acestei provocări. Sentința dată recent de UE în cazul Google – o amendă record de 2,7 miliarde de dolari pentru practici anticoncurențiale – a fost bine gîndită, dar subdimensionată. Google a făcut apel, iar investitorii săi au ridicat din umeri a nepăsare. Poate că e un bun început, dar, evident, nu e îndeajuns.

Ne aflăm într-un punct critic. Pentru un segment restrîns de utilizatori, gradul de conștientizare față de riscurile pe care îl presupun platformele Internet este în creștere. Dar convenabilitatea produselor oferite de aceste platforme și dependența psihologică față de ele sînt atît de mari încît s-ar putea să fie nevoie de o întreagă generație pentru a provoca o schimbare în rîndul utilizatorilor, la fel cum a fost și în cazul campaniei antifumat. Gradul de recunoaștere a efectului distructiv al monopolurilor platformelor asupra competiției și inovației sînt mai mari în UE decît în SUA, dar o strategie eficientă de reglementare lipsește de ambele părți. Gradul de conștientizare a faptului că platformele pot fi manipulate pentru a submina democrația este în creștere, dar guvernele occidentale nu au elaborat încă o strategie de apărare în fața acestui pericol.

Provocarea pe care o constituie monopolurile platformelor Internet necesită noi abordări, în plus față de aplicarea măsurilor antitrust. Trebuie să percepem aceste provocări ca pe o amenințare la adresa sănătății publice și să le combatem ca atare. O posibilitate ar fi să tratăm social media ca pe o amenințare similară tutunului și alcoolului, combinînd educația și reglementarea.

Amenințarea monopolurilor platformelor Internet ar trebui să fie o preocupare principală pentru participanții la în-tîlnirea Forumului Economic Mondial de la Davos. Pentru a restabili echilibrul în viețile noastre și pentru a reda speranța în politică, a sosit momentul să-i perturbăm pe perturbatori. 

Roger McNamee este co-fondator al Elevations Partners și unul dintre primii investitori în Facebook, Google și Amazon. 

© Project Syndicate, 2018
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Endometrioza de la durere la speranță mp4 thumbnail png
Endometrioza: Soluții personalizate și eficiente de tratament detaliate de Prof. Dr. Elvira Brătilă
La Adevărul Live, medicul ginecolog, Prof. Dr. Elvira Brătilă, expert în tratamentul chirurgical al endometriozei și fondatorul Centrului de Excelență în Tratamentul Endometriozei- ENDOMEDICARE Academy detaliază soluțiile personalizate de tratament.
ctp jpg
CTP, analiză tranșantă a declarațiilor lui Călin Georgescu. „Vorbirile lui nu reprezintă credința ortodoxă, sunt afirmații de sectant”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a tras un semnal de alarmă și a făcut apel oamenilor să se gândească mai bine pe cine vor vota în cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Riscuri majore în 2025: majorarea taxelor, recesiune, dezinformarea și conflictele armate.
Principalele riscuri care planează asupra economiei românești pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor și recesiune, cât și non-economice - dezinformarea și conflictele armate.
plata credit la banca jpeg
Lovitură dură pentru români. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Românii care au credite la bănci și sunt afectați de indicele ROBOR primesc o nouă lovitură. După o perioadă de stagnare de trei luni la valoarea de 5,5%, ROBOR a început să crească din nou, atingând aproape 6% în ultimele zile.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Rusia lansează un atac „masiv” cu rachete asupra rețelei energetice a Ucrainei. Sute de mii de oameni fără curent electric
Rusia a lansat un atac „masiv” cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al energiei.
uber iasi 3 sursa telem
Uber și Bolt, oficial, la Aeroportul Otopeni. Vom putea comanda cursele din incinta terminalului!
Într-o decizie foarte importantă pentru pasageri, Consiliul Concurenței a confirmat că serviciile de ridesharing, precum Uber și Bolt, vor opera oficial pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” București (Otopeni). Decizia vine în urma unei investigații care a scos la iveală practici restrictive
Revolut PR App 03 png
Transfond: Revolut se alătură sistemului de plăți instant. Care este limita individuală de transfer
Revolut s-a alăturat săptămâna trecută rețelei de Plăți Instant din România, a anunțat joi Transfond, operatorul Casei de Compensare Automată a plăților interbancare.
mohamed al fayed captura video jpg
Miliardarul Mohamed al-Fayed, acuzat că a abuzat sexual peste 111 femei. Cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani
Poliția consideră că Mohamed Al Fayed ar fi abuzat și agresat sexual mai mult de 111 femei, pe parcursul a aproape patru decenii, iar cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani.
Craciunita jpg
Crăciunița, floarea care nu trebuie să lipsească în luna decembrie din casa ta. Unde se ține, cum se îngrijește și care este legenda ei
Crăciunița, cunoscută și sub denumirile Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea care îmbracă casele în culoare și căldură în preajma sărbătorilor de iarnă.