„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității

4 decembrie 2024

Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.

sculptor jpg

Prima lucrare a fost realizată în 1913 și reprezintă o capodoperă a modernismului. Sculptura a devenit un simbol al idealizării formei feminine și al reînnoirii limbajului artistic din acea perioadă. În sculptură, Brâncuși reinterpretează imaginea femeii, înlăturând detaliile realistice și aducând în prim-plan o frumusețe subtilă, simbolică și profundă.

Contextul istoric și artistic al lucrării „Mademoiselle Pogany”

Sculptorul Constantin Brâncuși a început realizarea seriei de lucrări „Domnişoara Pogany” într-un punct dificil al vieții. Prietenia sa cu Margit, pictorița originară din Ungaria, a fost marcată de o legătură profundă și, de asemenea, de o anumită tensiune emoțională, fapt ce a inspirat creația acestei serii. Brâncuși a fost fascinat de frumusețea și personalitatea modelului său, iar portretele în piatră și bronz reflectă o contemplare a esenței feminine. Maestrul „îi nutrea o tandră și distretă prietenie”, după spusele ei.

Formele și stilul sculpturii „Mademoiselle Pogany”

Unul dintre aspectele cele mai de apreciat ale capodoperei este modul în care Brâncuși transformă femeia într-o formă abstractă și pură. Sculptura surprinde chipul unei femei, dar fără a urmări o reprezentare fidelă a trăsăturilor sale individuale – lipsesc detaliile faciale. Cu alte cuvinte, lucrarea sugerează ideea de universalitate, feminitate pură, delicatețe și grație. Lucrarea devine un simbol al frumuseții ideale, ce transcende orice trăsătura specifică, invitând privitorul să contemple feminitatea ca pe un principiu universal, atemporal.

Feminitatea și senzualitatea

Prin „Mademoiselle Pogany”, Brâncuși reinterpretează imaginația colectivă despre feminitate, concentrându-se pe esența senzualității și discreției. Forma simplă și delicată a lucrării este evocatoare, surprinde eleganța feminină, fără să fie nevoie de detalii specifice. Un alt element semnificativ în realizarea lucrării este echilibrul dintre liniile ieșite în evidență și curbele fine, care parcă mângaie delicat chipul femeii. Astfel, „Mademoiselle Pogany” reînvie o viziune a feminității ce se opune stereotipurilor exagerate – aceasta este subtilă și profundă în același timp.

Prietenia dintre Margit și Brâncuși

Drumurile celor doi artiști s-au intersectat în Paris, orașul iubirii și al romantismului. Cu toate că au rezonat, iar Margit a avut un impact pozitiv asupra maestrului, pictorița a ales să plece la Laussane. În ciuda acestui fapt, corespondența dintre cei doi se menținea vie. Margit Pogany a fost, ulterior, în Londra și New York, urmând să se stabilească, în cele din urmă, în Australia.

Istoricul și criticul recunoscut internațional, Carola Giedion-Welcker, a studiat cu atenție cele nouăsprezece creații care o aveau în centru pe domnișoara Pogany, notând: „Gura și mai ales ochii, clar accentuați și expresivi la început (1913), devin mai impreciși, pentru a nu știrbi calmul și unitatea ovalului neted. Articulația obrazului se reduce la cea mai strictă arhitectură; arcul sever al sprâncenelor (...) se amplifică asemenea unei calote peste bolta capului. În ultima variantă (1931), brațele și mâinile fuzionează într-o unică masă ascendentă. (...) Dintr-un portret s-a plăsmuit lent un univers sculptural liber, închis în sine”.

„Mademoiselle Pogany”din Craiova, o sculptură controversată

Există și o replică a celebrei sculpturi „Domnișoara Pogany” la Muzeul de Artă din Craiova, realizată de Octavian Moșescu, un fost ucenic al maestrului. A fost realizată în anii 1950, urmând ca în 1976 lucrarea să-i fie cumpărată de muzeu. Replica lui Moșescu păstrează esența stilistică a lucrării originale, capturând simplitatea și subtilitatea formei feminine caracteristice viziunii lui Brâncuși.

„Mademoiselle Pogany” rămâne una dintre cele mai importante lucrări ale lui Constantin Brâncuși, simbolizând esența feminității și frumusețea purificată printr-o abordare modernă. Figura domnișoarei Pogany a rămas eternizată în cele nouăsprezece sculpturi ale maestrului, fiecare variantă aducând o reinterpretare subtilă a trăsăturilor și formei feminine.

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Yevhen Matveev primar ucrainean Foto X jpg
Rusia este acuzată că „a torturat până la moarte” un primar ucrainean. Edilul a murit în captivitate
Ucraina a acuzat miercuri Rusia că l-a „torturat până la moarte” pe Evgheni Matveev, primarul oraşului Dniprorudne, situat în sudul ţării. Localitatea a fost ocupată de forţele ruse în 2022.
alex mihai stoenescu
Un informator „prolific” al Securităţii, premiat de Academia Română. Cine este istoricul Alex Mihai Stoenescu
În cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri, Academia Română i-a conferit Diploma „Meritul Academic” controversatului scriitor şi istoric Alex Mihai Stoenescu, pe care CNSAS l-a declarat colaborator al Securității.
Ramzan Kadirov FOTO Profimedia jpg
Atac în Cecenia: O dronă a lovit cazarma trupelor speciale ale lui Kadîrov, care au participat la războiul din Ucraina
O explozie s-a produs miercuri, 4 decembrie, în capitala cecenă, Grozni, din cauza unui atac cu dronă. A fost vizată cazarma Regimentului Special de Poliție Akhmat Kadirov.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Elena Lasconi nu exclude ca Marcel Ciolacu să rămână premier într-un viitor guvern pro-european
Elena Lasconi a afirmat că nu exclude ca Marcel Ciolacu să rămână premier într-un viitor guvern PSD-PNL-USR-UDMR-minoritǎți.
ulei de masline jpg
Alertă ANPC privind uleiul de măsline din România. Ce s-a descoperit la analize
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, între 14 și 31 octombrie, controale ample la importatorii și comercianții de ulei de măsline din România.
Calin Georgescu Foto Mediafax (1) jpg
S-a trezit Călin Georgescu. Cum s-a apărat candidatul la Cotroceni de acuzele de furt intelectual
În campania electorală, Călin Georgescu a folosit clipuri cu momente glorioase din sportul românesc.
Banner Adina Halas
bani 13 800x533 jpg
Vești proaste pentru români. Cu cât va crește factura la gaze pentru consumatorii casnici, de la 1 ianurie
Facturile la gaze naturale pentru consumatorii casnici din România vor suferi o majorare semnificativă începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
onu shutterstock_1883556868
Scandal la ONU între SUA și Rusia pe tema războiului din Siria. Ambele superputeri se acuză de susținerea terorismului
O ciocnire a avut loc la ONU între șefii diplomației celor două superputeri globale, SUA și Rusia, pe tema conflictului din Siria. Ambele țări s-au acuzat reciproc de susținerea terorismului.