Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CICĂ LA UMBRA
UNEI STELE COMESTBILE
SE VOR REZOLVA TOATE PROBLEMELE NOASTRE MINORE
CARE-ȘI SCHIMBĂ CULOAREA
LA DESTINAȚIE 

● Cică Parlamentul European vrea să „desființeze“ ora de vară. Pentru noi, n-ar fi o mare nenorocire, avînd în vedere faptul că iarna, în România, a devenit un soi de vară mai răcoroasă. Astfel, faimoasele vorbe cîndva „iarna nu-i ca vara“ vor ajunge să nu mai aibă chiar nici o noimă. (A. P.)

● Din revista Rebus pe februarie: „Orizontal: 1) Bizara șansă de-a muri la umbra unei stele. 2) Orgă de lux la scenă deschisă – Amăgiri insidioase într-o tentativă de ambuscadă. 3) Pedestraș înrolat sub stindardul zeiței Caissa – Motiv de răsfăț pentru plozii altora (reg.). 4) Hamal ce trage la lopată pe terenuri inundate – Mimoză întreținută pe bani frumușei de un grădinar cu fustă. 5) Cheie de pătruns în magazia de litere – Devieri scrutate sub lupa behavioriștilor. 6) Copcie de încheiat un veston cuirasat – Postura orbului poposit la Brăila“. (A. M. S.)

● Anul ăsta, parcă de Sfîntul Valentin nu am mai văzut destule inimi. Sau, din cele care se găseau, ori erau cam diforme (cele comestibile), ori prea ostentative, fie prea standardizate. Doar într-un loc am găsit unele mai delicate și în culori posibile, care m-au dus întrucîtva cu gîndul la dragoste. (I. P.)

● De Valentine’s Day a plouat de dimineață pînă seara. Și noaptea a plouat. Cineva se întreba dacă nu cumva, în consecință, prin noiembrie se vor rezolva ca prin minune toate problemele noastre demografice. (A. M.)

● România are cele mai multe mame minore din UE. Iar noi încă stăm să dezbatem dacă educaţia sexuală în şcoli este la fel de necesară precum predarea religiei. (M. C.)

● Un oraş din Olanda testează un nou tip de „zebră“ special concepută pentru pietonii neatenţi, distraşi de telefoanele mobile. Pe trecerea de pietoni sînt încorporate leduri care-şi schimbă culoarea, odată cu semaforul. Poate cineva ar trebui să se gîndească şi la o aplicaţie mobilă de traversat strada. (M. M.)

● Un entomolog din California a comandat prin poştă 500 de gîndaci de care avea nevoie pentru o cercetare. Aceştia n-au mai ajuns însă la destinaţie, în zonă avînd loc mai multe furturi din cutiile poştale. Vă imaginaţi ce feţe trebuie să fi făcut hoţii cînd au deschis pachetul? (C. Ş.

CICĂ DACĂ POATE EXISTA
FOLCLOR PARALEL, POATE EXISTA
ȘI UN FAPT ȘTIINȚIFIC
SAU ALTCEVA MAI PUȚIN ȘTIUT

● Dna Viorica Vasilica Dăncilă filozofează: „Dacă poate exista un precedent, poate exista și un al doilea precedent“. Adevăr grăit-a. Și dacă poate exista prima motostivuitoare, poate exista și a doua motostivuitoare. (D. C.)

● „Din ce țară veniți?“, întreabă un ofițer al serviciului de imigrări britanic. „Din România“, răspunde imigrantul ilegal pakistanez. E o situație cu care poliția britanică se confruntă relativ frecvent. Ridicarea, în ianuarie 2014, a restricțiilor de pe piața muncii britanică pentru români și bulgari le-a inspirat imigranților de origine pakistaneză, care încearcă să se stabilească ilegal în Anglia, o nouă strategie: exploatînd prejudecățile – devenite, se pare, folclor global – cu privire la tenul închis și la aspectul „mediteranean“ al românilor, ei se declară într-o veselie cetățeni români, legitimîndu-se cu cărți de identitate românești, mai ușor de procurat sau de falsificat decît orice pașaport. (M. P.)

● Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat că instituţia pe care o conduce înfiinţează Compartimentul pentru Integritate şi Anticorupţie, iar asta în condițiile în care Cherecheș însuși este inculpat pentru luare de mită. Curat statul paralel! (C. Ş.)

● O turmă de mistreţi a năvălit pe străzile Braşovului şi cineva a comentat pe Facebook: „E imaginea României, o poză de moment istoric, 100 de ani după ce mistreţii şi rinocerii păreau izolaţi în trecut.“ În sprijinul acestei metafore, iată un fapt ştiinţific mai puţin ştiut: din cauză că laptele nu este distribuit în mod egal prin cele 12 sfîrcuri ale femelei, purceii mistreţului se luptă pentru pozițiile cele mai bune, stabilind, astfel, o ierarhie în rîndul fraților. Ca în partide, Parlament, Guvern. (M. C.)

● Prezidenţiale 2019: Kövesi vs. Firea. (Sau Codruţa vs. Găbiţa.) (M. C.)

● Jurnalistul italian de investigaţii Gianluigi Nuzzi a descoperit că doar 7% din banii strînşi prin acţiunile caritabile de Maica Tereza au ajuns la oamenii sărmani, restul fiind depuşi în vistieria Vaticanului. Nu e prima dată cînd Maica Tereza se dovedeşte a fi fost doar o figură de marketing. Încă din anii ’80, Richard Dawkins a denunţat aşa-zisele ei acţiuni caritabile. Dar, în fond, ce altceva sînt aşa-zişii sfinţi şi oscioarele numite moaşte dacă nu elemente de marketing spiritual în marea schemă piramidală a donaţiilor caritabile de la ghişeul bisericilor neimpozitate de stat? (M. C.

CONFORM UNUI STUDIU ÎNALT,
CICĂ AL ȘAPTELEA AN
A FOST FRUCTIFER

● După ce comuniștii l-au etichetat drept „legumă burgheză“, sparanghelul a devenit azi, conform unui studiu, factor de risc în dezvoltarea cancerului. Îmi e din ce în ce mai dragă leguma asta prigonită. (S. G.)

● „Demnitar (înv. dignitar) < fr. dignitaire (după demn < lat. dignus, calitatea de a fi demn; capabil, destoinic. Despre oameni sau purtarea lor: Care impune respect; respectabil; rezervat, sobru, mîndru – o ținută demnă). Înalt funcționar al statului, persoană învestită cu o demnitate, persoană care deține o demnitate importantă.“ Sursa: Șăineanu. Tot la Șăineanu sintagma: „demnitate regală“. Puteți întocmi un Top 10 (+ ?) demnitari care să se înscrie în parcursul etimologic/terminologic de mai sus? (R. M.)

● Se mai întîmplă şi lucruri bune. După ce în toamna anului trecut i s-a decernat Premiul Leteo în Spania, iarna asta Mircea Cărtărescu a fost anunţat drept cîştigătorul Premiului Thomas Mann în Germania. Ceea ce face din 2018 al şaptelea an consecutiv în care acest minunat scriitor român primeşte un mare premiu internaţional. (M. C.)

● Cînd a fost premierul Japoniei în România, l-au trimis la Muzeul Satului. Acum, cînd a fost Tudorel Toader în Japonia, l-au chemat de urgență înapoi. O fi apucat măcar să viziteze vreun muzeu? (D. C.)

● Pe un panou publicitar de la metrou, o exclamație: „Cîți români, atîtea obiceiuri de a sărbători iubirea!“. Iar sub exclamație, spre exemplificare, unul dintre obiceiurile românești de sărbătorire a iubirii: „Pom fructifer + plic îngrășămînt înrădăcinare 5 g per pachet“. (D. S.)

Foto: E. Farkas

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

ctp jpg
CTP, analiză tranșantă a declarațiilor lui Călin Georgescu. „Vorbirile lui nu reprezintă credința ortodoxă, sunt afirmații de sectant”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a tras un semnal de alarmă și a făcut apel oamenilor să se gândească mai bine pe cine vor vota în cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Riscuri majore în 2025: majorarea taxelor, recesiune, dezinformarea și conflictele armate.
Principalele riscuri care planează asupra economiei românești pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor și recesiune, cât și non-economice - dezinformarea și conflictele armate.
plata credit la banca jpeg
Românii cu credite la bănci au parte de o veste foarte proastă. Cu cât creşte rata la un împrumut luat pe 30 de ani
Românii care au credite la bănci și sunt afectați de indicele ROBOR primesc o nouă lovitură. După o perioadă de stagnare de trei luni la valoarea de 5,5%, ROBOR a început să crească din nou, atingând aproape 6% în ultimele zile.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Rusia lansează un atac „masiv” cu rachete asupra rețelei energetice a Ucrainei. Sute de mii de oameni fără curent electric
Rusia a lansat un atac „masiv” cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al energiei.
uber iasi 3 sursa telem
Uber și Bolt, oficial, la Aeroportul Otopeni. Vom putea comanda cursele din incinta terminalului!
Într-o decizie foarte importantă pentru pasageri, Consiliul Concurenței a confirmat că serviciile de ridesharing, precum Uber și Bolt, vor opera oficial pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” București (Otopeni). Decizia vine în urma unei investigații care a scos la iveală practici restrictive
Revolut PR App 03 png
Transfond: Revolut se alătură sistemului de plăți instant. Care este limita individuală de transfer
Revolut s-a alăturat săptămâna trecută rețelei de Plăți Instant din România, a anunțat joi Transfond, operatorul Casei de Compensare Automată a plăților interbancare.
mohamed al fayed captura video jpg
Miliardarul Mohamed al-Fayed, acuzat că a abuzat sexual peste 111 femei. Cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani
Poliția consideră că Mohamed Al Fayed ar fi abuzat și agresat sexual mai mult de 111 femei, pe parcursul a aproape patru decenii, iar cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani.
Craciunita jpg
Crăciunița, floarea care nu trebuie să lipsească în luna decembrie din casa ta. Unde se ține, cum se îngrijește și care este legenda ei
Crăciunița, cunoscută și sub denumirile Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea care îmbracă casele în culoare și căldură în preajma sărbătorilor de iarnă.
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Damian Drăghici a făcut magie cu „Meditații Românești” la Opera Română
Damian Drăghici a cucerit Opera Română cu „Meditații Românești” – o călătorie muzicală unică și introspectivă.