Jumate om, jumate altfel

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Oameni pe stradă jpeg

În jurul lui plutește un soi de răvășire fără obiect. O absență extraterestră. E perfect funcțional, își plătește facturile, cumpără pîine, ouă, lapte, își face treaba foarte bine la serviciu, interacționează social așa cum îi dictează împrejurările, dar rămîne, al naibii, metafizic ca un bitcoin. Nu prea știi ce surse de energie l-au mînat și de unde, din ce plămadă inventată a fost scos pe lumea asta și cum reușește totuși să supraviețuiască trăgînd după el o mantie regală, o coroană împărătească și un sceptru din metale rare. Dacă ați întînit așa ceva în viața voastră, țineți-l aproape pe acel om. Căci aluatul din care e făcut e nemaipomenit de rar și nu se știe cît de mult vă puteți îmbogăți sufletește stînd prin preajma lui.

De regulă, exemplarele astea vin în niște ambalaje comune, n-ai zice că această femeie, acest bărbat sau copilul ăsta încă teribil de crud poartă cu sine extraordinara povară de a fi altfel. Unii stau cîte zece ore cu fundul pe scaun la casă, la Mega. Trec brînza, ouăle, salamul, hîrtiile igienice cumpărate de sutele de oameni care trec prin fața lor prin cititorul de bare, pun cumpărăturile noastre în pungi, ne dau restul și ne urează o zi bună cu un aer egal, corect, nici cald, nici rece, nici sus, nici jos, ca niște arhangheli care vînd telemea.

Pe alții îi vezi în drumurile tale cu metroul, cu trenul sau cu autobuzul. Niciodată nu poți observa pe cineva mai bine ca în momentele în care crede că nu e privit. Aruncați o privire în vagonul de metrou în momentele în care e relativ liber și nu vă sufocați cu jumate de față lipită de rucsacul imens pe care cineva n-a vrut să-l dea jos din spate. Din șirurile de oameni care stau jos sau care sprijină barele de inox prin vreun colț, o să vedeți poate un asemenea exemplar extraordinar. Poate că citește, poate că-și butonează telefonul sau poate că se uită pur și simplu în gol. Un zîmbet oarecare, graba și decența cu care face loc altcuiva sau modul în care se scuză pentru că te-a călcat din greșeală pe picior apar ca un fulger pe un cer perfect senin. Ei ocupă destul de puțin loc fizic, dar locul ăla are niște contururi clare, diamantine, pe care poți să le vezi cu un filtru special. Ca atunci cînd îți pui ochelarii de infraroșu și vezi două-trei puncte incandescente într-o masă oarecare, amorfă și cu foarte puțin miracol în ea.

Pe unii poate îi știi de o viață și ai foarte tîrziu revelația că fac parte din soiul ăsta jumate om, jumate altceva. Poate că ați stat de vorbă de mii de ori, ați fost împreună prin vacanțe, prin cîrciumi, ați fumat mii de țigări și ați băut lacuri de bere și rezervoare de vodcă amestecată cu cola, ați discutat cu orele și în contradictoriu despre filme obscure care reușesc să strîngă doar doi-trei oameni în sală, despre cărți sfîșietor de frumoase, despre locuri comune, despre prieteni comuni. La naiba, sînteți prieteni de o viață cînd, într-un oarecare moment, te poate pocni revelația că ai stat atîția ani lîngă cineva cu totul și cu totul ieșit din comun. Nu el s-a schimbat, tu te-ai schimbat. Te uiți la soiul ăsta de oameni cu un ochi pe jumătate închis, te uiți la ei cu o curiozitate de entomolog, de antropolog și nu știi exact care e secretul. De ce sînt mai buni, de unde pacea asta interioară, de ce nu pot fi subiecte de bîrfă mică?

Din ce e făcută cealaltă jumătate? Din cristale, din stronțiu, din kriptonită? Să fie un androgin din cei de la începuturile lumii cînd ființe întregi, sferice – două femei, doi bărbați, un bărbat și o femeie –, erau complete, suficiente sieși, încă netăiate în două? Pacea lor cu sine și cu ceilalți pare dubioasă, oamenii ăștia au toate șansele să fie loviți, aruncați și poate abuzați. În cele mai bune cazuri, au toate șansele să fie catalogați drept naivi sau poate pur și simplu proști.

Dacă aveți norocul să întîlniți un asemenea exemplar în viața voastră, păziți-l. Are nevoie de gardieni ca să supraviețuiască, vă zic. Căci și un asemenea gardian e, la rîndul lui, din altă plămadă, deosebită și miraculoasă. Despre cei care se jertfesc în tăcere însă, altădată. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.