Moartea pusă sub tutelă

Publicat în Dilema Veche nr. 729 din 8-14 februarie 2018
Moartea pusă sub tutelă jpeg

Recenta propunere de lege privind „o asistenţă medicalizată a morţii“ a readus, în Franţa, temele bioeticii în centrul spaţiului public. Majoritatea parlamentarilor se opun legalizării eutanasiei. Nu numai de teama posibilelor abuzuri, ci şi fiindcă ceea ce interesează societatea şi instanţele ei e buna gestionare a dreptului la viaţă. Chiar iniţiatorii proiectului declară că urmăresc în primul rînd să determine relansarea şi „înaintarea dezbaterii“. Adepţii temei au susţinut mereu că vor să dea individului putinţa de a-şi alege o moarte „demnă, cruţată de suferinţă degradantă“.

Să fie discuţiile tot mai dese privind eutanasia semn că, în spaţiul public, reapare chestionarea morţii? În anii ’80 ai secolului trecut, Philippe Ariès îşi încheia importantul studiu Omul în faţa morţii (Meridiane, 1996) cu constatarea opusă. Moartea fusese „evacuată“ din atmosfera societăţii tîrziu moderne, dintre preocupările ei. Muribundul nu mai e înconjurat de atenţia comunităţii. Dificila lui îngrijire acasă, pe de o parte, progresele tratamentelor medicale, pe de altă parte, înclină să-l încredinţeze spitalului, unde îndură o moarte cvasi-anonimă, uniformizată, nevăzută. În mediile care păstrau un substrat tradiţional, precum în satele Olteniei de la sfîrşitul secolului XX, moartea în mediul indiferent al spitalului, departe de casă, fără veghea apropiaţilor şi împăcarea cu ei sînt temute, sînt socotite rele. O întreagă „ştiinţă a morţii“ îl asista acolo pe „cel care trece“. Comunitatea contribuia la pasajul izbutit, se regrupa în pregătirea lui şi în riturile care îi succed (vezi I. Andreesco, M. Bacou, Mourir à l’ombre des Carpathes, 1986). Societăţii tîrziu moderne, în schimb, „îi este ruşine“ de moarte, spune Ariès. Are aversiune faţă de răul fizic şi de neputinţele muribundului, de miasmele trupului, clătinarea minţii, pierderea cuvîntului, gîfîiala suflului. O seamă de instituţii specializate preiau sarcina de a face din moartea individului un eveniment aseptic, repede îndepărtat, aproape refuzat de conştiinţa publică.

Să fie aşadar discuţiile recente o reacţie faţă de indiferenţa societăţii, faţă de „tăcerea apăsătoare“ care s-a instalat asupra morţii? Sau e încă un pas spre punerea ei sub tutelă? Societatea a marginalizat-o. Atunci se socoteşte individul justificat să decidă în privinţa ei, să-şi treacă sfîrşitul printre „drepturile subiective“ oficializate? Dar astfel nu urmează el, în fond, curentul general al „aversiunii“ faţă de urîţenia psiho-fizică a morţii? Nu vrea şi el să expedieze moartea împreună cu „ruşinea“ ei? Nu mă refer la cazurile de persoane care se decid să recurgă la eutanasie din cauza unei teribile suferinţe. Acolo sînt în joc conştiinţa, libertatea, puterile fiecăruia. Mă refer la legalizarea procedeului, care ar face din cazul excepţional o practică acceptată, un posibil „model“.

Dar de ce ne simţim atît de stingheriţi, de „ruşinaţi“ în preajma morţii altuia? Nu poate fi numai repulsia faţă de mizeria ei psiho-fizică. În alte cazuri, cînd există speranţă de viaţă, izbutim să ne-o înfrîngem. Nu e mai degrabă faptul că nu-i putem oferi celui care se apropie de moarte nici un sprijin eficace, nici un sens al actului pe care trebuie să-l străbată singur? Nu avem nici o fărîmă de experienţă proprie în privinţa morţii, ne izbim de opacitatea ei. Ca atare, nu ne permitem să-i dăm muribundului sfaturi, încurajări, „indicaţii de drum“, cum fac religiile şi practicile populare. Ne simţim neputincioşi, ne simţim străini.

Gînditorii nereligioşi iau distanţă faţă de „scenariile trecerii“ pe care le propune credinţa. Pentru ei, moartea şi-ar toci tăişul transcendent în modelul trecerii la o altă viaţă. Teribila nelinişte, grija gravă pe care ea ne-o pune în faţă ar fi redusă aici la un pas „asigurat“. Vladimir Jankélévitch vorbea despre moartea tradiţională, unde decedatul „alunecă într-o lume care nu diferă de cea pămînteană decît prin slăbiciunea ei exponenţială“.

Aşa să fie? Credinţa face pasul morţii lipsit de arzătorul tăiş al grijii, al neodihnitei întrebări? Faptul că, în religii, omul are o statură mai amplă decît în viaţa terestră îi dă putinţa să se asigure pentru dincolo de moarte, să trăiască fără frămîntarea, fără ascuţişul ei metafizic? Nu e chiar aşa.

Cînd „treci dincolo“ – spun textele sacre – rişti să traversezi nu doar o frontieră aflată în interiorul realului. Te pîndeşte expulzarea din întregul real. Asta sugerează anumite imagini biblice tari. Dumnezeu „îşi retrage suflul“ din om, „îşi întoarce faţa“ de la el, îi suprimă comunicarea cu sursa realului. Psalmistul: „Pentru ce, Doamne, lepezi sufletul meu şi întorci faţa Ta de la mine?“ (Ps. 87, 15). Ezechia bolnav de moarte: „Îmi simt firul vieţii tăiat ca de un ţesător care m-ar rupe din ţesătura lui“ (Isaia, 38, 11-13). Nu trecut pe „cealaltă“ faţă a texturii realului se concepe omul. Ci pîndit de riscul de a fi eliminat din ea. Va putea trece sufletul peste prăpastia acestei singurătăţi totale? Există primejdia să se prăbuşească în ea?

În momentul de trecere, ni se sugerează, se joacă marea şansă şi marele pericol al singurătăţii. Fiinţa se află între posibilitatea de a pierde contactul cu Absolutul viu şi posibilitatea de a întări acest contact pînă la intimitate. „Singur rupt de Cel singur“ sau „singur faţă în faţă cu Cel singur“. Biblia marchează la fel de puternic cele două variante. Am citat locuri scripturare ale izolării. Comunicarea, alipirea au un ton la fel de dens: „Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti“ (Ps. 22, 4). Sf. Pavel: „Dacă trăim, pentru Domnul trăim, şi dacă murim, pentru Domnul murim. Şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului sîntem“ (Rom., 14, 8).

Se formulează astfel „poarta trecerii“, cu cele două laturi ale sale. Singurătate apăsătoare, dezolată, „contractată“ a sufletului. Singurătate concentrată, orientată, fiindcă fiinţa are – şi se străduieşte să menţină puternic – conştiinţa că e ancorată în Principiul realului.

În faţa morţii proprii, Iisus nu a eludat această poartă. I-a afirmat tensiunea, a experimentat-o. A încredinţat-o tradiţiei creştine. Citînd psalmul 21, 1, El – mult mai bine situat decît e sufletul nostru – îşi strigă izolarea, simţămîntul surpării. „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit?“ (Matei 27, 46; Marcu 15, 34). Şi imediat face evidentă legătura insecabilă cu Tatăl. „Părinte, în mîinile Tale încredinţez duhul Meu!“ (Luca 23, 46). Christos străbate victorios această poartă şi trece fiinţa umană prin ea. O reaşază în legătură intensificată cu Polul realului. Dar, împreună cu El, persoana umană face experienţa dublei posibilităţi, a prăbuşirii sau a ancorării. În perspectivă spirituală, creştină ori pur şi simplu umană, moartea e unul dintre momentele mari ale ancorării.

Dacă eutanasia devine o posibilitate acceptată de conştiinţa publică, nu-şi toceşte oare moartea tăişul transcendent? Nu e pusă ea sub tutela individului? La măsura lui? 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg
netflix pexels jpg
Filmul de pe Netflix care a fost lansat acum trei zile, dar deja a rupt topurile. Trebuie urmărit împreună cu familia
În apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, nu doar filmele de Crăciun ocupă un loc în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix. Un film ce se află în prezent pe locul 2 se pare că i-a cucerit pe abonați. A fost lansat în urmă cu trei zile, pe data de 20 noiembrie
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu: „Eu plec în Congo! Nicule dragă, nu te mai agita să pari în opoziţie, că nu păcăleşti pe nimeni”
Cu o zi înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, fostul președinte Traian Băsescu îi transmite un mesaj liderului PNL.
viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.
Gabriel Cotabita pe scena de la Mamaia
Întâmplarea care l-a făcut pe Gabriel Cotabiță vedetă în România. Cânta prin localurile din Craiova și primise o interdicție misterioasă
Gabriel Cotabiță s-a identificat total cu celebrul Festival de la Mamaia, emblematic pentru muzica românească.
gabi cotabita fiice  jpg
Drama lui Gabi Cotabiță. Fetele lui i-au interzis să aibă copii cu Alina, a doua lui soție. Povestea spusă chiar de el
Moartea lui Gabriel Cotabiță este o undă de șoc pentru lumea artistică și pentru toți românii care i-au ascultat piesele mai ales în anii 80-90. Gabi Cotabiță se retrăsese din lumina reflectoarelor de câțiva ani și ducea o viață liniștită alături de soția lui, Alina,