Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 729 din 8-14 februarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRACTIC, LEGEA SILABELOR ÎMBOGĂȚITE SE ÎNVECINEAZĂ,
NEGRU PE ALB,
CU ALTE PACHETE OPUSE 

● Am găsit într-un supermarket „sare roz de Himalaya“, am citit eticheta: „Ţara de origine: Pakistan, Polonia, Maroc, Turcia, Egipt“. Abia acum realizez cît de întins este lanţul muntos himalayan. Practic, se învecinează cu Sahara, Carpaţii şi Marea Mediterană. (M. C.)

● Noul ministru al Educației a spus că legea nu reglementează folosirea ghilimelelor. Ar trebui organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a dezbate folosirea semnelor de punctuație. Vă dați seama ce interesant ar fi? (D. C.)

● O echipă de cercetători a reușit să învețe o balenă ucigașă să repete sunete umane precum Hello sau Bye-bye. „Ne așteptam la imitări recognoscibile, ca Wikie să copieze tonalitatea, melodicitatea sau ritmul silabelor. Dar nu ne așteptam la o imitare atît de bună“, a explicat Jose Abramson, de la Universitatea Complutense din Madrid, co-autor al studiului publicat recent în revista britanică Proceedings of the Royal Society B. Lor le-o fi ieșit cu balenele, dar profesorilor noștri de română cu cei care au devenit miniștri, nu prea. (A. M. S.)

● Într-un Top 10 al celor mai mari venituri obţinute din cărţi anul trecut în Marea Britanie se află un singur scriitor bărbat, Haruki Murakami, pe locul 6. Ordinea scriitoarelor îmbogăţite este aceasta: Margaret Atwood, pe primul loc (veniturile din vînzări, stimulate şi de succesul seriei de televiziune The Handmaid’s Tale bazate pe romanul ei, s-au ridicat la 2,8 milioane de lire), urmată de Helen Dunmore, Sarah Perry, Naomi Alderman, Elena Ferrante (puţin peste un milion de lire), Ali Smith, Zadie Smith, Maggie O’Farrell şi Arundhati Roy. Dintre aceste scriitoare, doar jumătate sînt traduse în română, că altfel veniturile lor s-ar fi dublat. Cel puţin. (M. C.)

● Intenționam să-mi duc gîndul pînă la capăt, să completez lista rușinii cu care ne-au împroșcat cei (i)responsabili de eșuarea vizitei premierului nipon la București, să-i trec adică, negru pe alb, pe cei înregimentați. Demersul mi-a fost blocat de noi liste ale rușinii care funcționează „paralel“, se alcătuiesc de la sine cotidian, în ritm aiuritor. Așadar, nu mai e timp pentru reflecții, au intrat deja în funcție lista rușinii 30 + 15 (spiritus rector?), apoi lista Guvernului 2D, cu clanul de Videle în top, lista agramaților/troglodiților, lista insolenților/impertinenților, a impostorilor/„panglicari în ale țării“… Zi de zi, o altă listă a rușinii. Cîte astfel de liste vom raporta la sfîrșitul celor 365 de zile? Să fie oare calendarul Centenarului unul al rușinii? Față de cine? De artizanii/corifeii/făptuitorii/întregitorii/martirii/eroii (+ genitivul)…? De noi înșine? (R. M.)

● Aveţi grijă pe unde vă ţineţi economiile: un cuplu din Massachusetts a pierdut cei 2500 de dolari pe care i-a ascuns într-o conservă goală de supă de tomate Campbell’s. Cei doi au uitat de bani şi au donat conserva, împreună cu alte pachete cu mîncare. (C. Ş.)

● În urma finalelor de la Australian Open au ieșit discuții cu privire la tragerea sau nu a acoperișului mobil din cauza căldurii. La finala fetelor, arbitrul a decis ca acoperișul să nu fie tras, deși echipa Simonei Halep a cerut acest lucru. La finala băieților, la cererea echipei lui Federer, acoperișul a fost tras, probabil avînd în vedere și ce s-a întîmplat cu Simona Halep după meciul fetelor. Cred că e normal ca arbitrul să decidă lucrurile astea, la urma urmelor el e responsabil de desfășurarea în condiții optime a jocului. Dar mă gîndesc că ar putea fi introdusă și un fel de cutumă prin care, dacă cererile jucătorilor sînt opuse, să fie respectată cu precădere dorința celui mai în vîrstă. Atunci nimeni n-ar mai putea spune că un campion ca Roger Federer, în vîrstă 36 de ani, a fost favorizat în dauna unui jucător mai tînăr ca Marin Cilic, care are 29 de ani. (A. M.)

CONFORM ACESTEI LOGICI,
NUMELE PRIMELOR REPARAȚII
SÎNT PRINTRE CELE MAI BUNE

● „Pădurile virgine sînt acele păduri în care nu s-a mai intervenit în ultimii 100 de ani, iar cele cvasivirgine – în care nu s-a mai intervenit în ultimii 300 de ani“, ne-a lămurit noul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Conform acestei logici, pădurile în care nu a călcat niciodată picior de om sînt terfelite rău de tot. (A. P.)

● Zhong Zhong şi Hua Hua sînt numele primelor maimuţici macaci obţinute prin clonare de cercetătorii chinezi. Le urez bun venit în această lume deopotrivă splendidă şi cumplită! (M. C.)

● Un avion norvegian cu destinaţia München a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport, la scurt timp după decolare, din cauza toaletei stricate, şi asta cu toate că la bord se aflau nu mai puţin de 60 de instalatori calificaţi. Oamenii zic că ei s-ar fi apucat de reparaţii, însă acest lucru nu putea fi făcut decît din afara avionului. (C. Ş.)

● Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, performanțele tinerilor români la testele de matematică și științe PISA sînt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană. Păi, cum rămîne cu ţara de olimpici?! (M. C.)

● Cu primăvara asta timpurie, într-o zi, cam pe la aceeași oră, am văzut o lună perfect rotundă printre copaci, iar în alta – soarele ițindu-se printre frunze. Toate astea în timp ce păsările din zonă ciripeau. Idilic, pe bune. (I. P.

MAI ȘTII, POATE CĂ
PROPRIETARUL TABLOURILOR
NU A ȘTIUT SĂ APRINDĂ CHIPUL

● În fața cimitirului de lîngă Piața Sudului, o tanti cu un cîntar așteaptă clienți. Mai știi, poate or fi unii care vor să afle cît au pierdut în greutate cînd ies din morminte. (D. S.)

● Un tînăr a furat un Ferrari din parcarea unui hotel din Florida, ca să-și plimbe prietena, sperînd s-o impresioneze cu bolidul de peste 300.000 de dolari. A fost însă prins la cîteva minute după ce a demarat pe șosea, nu pentru că proprietarul ar fi alertat autoritățile, ci pentru că nu a știut să aprindă farurile – poliția rutieră oprindu-l imediat. Cu alte cuvinte, nu fura boul, dacă nu știi să furi oul. (S. G.)

● Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune despre Darius Vâlcov, proaspăt numit într-o înaltă funcţie publică, deşi cercetat, printre altele, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, că e un om foarte valoros. Într-un fel, are mare dreptate: valoarea tablourilor şi a lingourilor de aur găsite de anchetatori la o percheziţie domiciliară depăşeşte cîteva sute de mii de euro. (M. M.)

● Prostituata Stormy Daniels povesteşte că atunci cînd a intrat în camera de hotel a lui Trump, acesta o aştepta îmbrăcat în pijama urmărind o emisiune despre rechini pe Discovery Channel. În timpul sexului, Donald ar fi rugat-o să-l plesnească peste fese cu revista Forbes, pe a cărei copertă era chiar chipul lui. Pentru prima dată, individul ăsta mi se pare simpatic. (M. C.)

Foto: E: Farkas

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Sebastian Burduja fb jpg
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.
MARIA CARNECI jpg
Maria Cârneci, dezvăluiri dureroase despre moartea soțului. Care a fost ultima dorință a celui pe care l-a iubit mai bine de 30 de ani și ce i-a dat fiului, în ultimele clipe: „A murit cu ochii la noi”
Maria Cârneci (71 de ani) a vorbit despre tragedia prin care a fost nevoită să treacă cu mai bine de 5 ani în urmă. Cântăreața de muzică populară și-a îngropat soțul după ce a dus o luptă crâncenă cu o boală nemiloasă.
vlad oprea primar sinaia
Primarul din Sinaia, denunţat la DNA de șeful Nordis. Ar fi primit peste 200.000 de euro pentru a elibera mai multe avize SURSE
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a intrat în atenţia procurorilor DNA în urma unui denunţ formulat de către patronul Nordis, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, potrivit unor surse judiciare citate de News.
Dimitrie Cantemir   Portrait from Descriptio Moldaviae, 1716 (crop) jpg
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în pribegie
O serie de voievozi cu spirit „luminat” au încercat să modernizeze și să europenizeze principatele române tocmai pentru a le apropia de standardele de civilizație ale Occidentului. S-au izbit însă de conservatorismul boierimii și al Bisercii, plus de opoziția otomanilor.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja: „Oamenii au dat un vot de blam pentru Călin Georgescu. E un impostor”. Ce spune despre campania PNL care l-ar fi favorizat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este de părere că oamenii au dat un vot de blam pentru Călin Georgescu, ca urmare a greșelilor făcute de politicieni. Ministrul a mai punctat, în cazul campaniei PNL care l-ar fi favorizat pe Georgescu, că cei care au încălcat legea trebuie să răspundă.
Acces gratuit la muzeele din structura Muzeului Municipiului București, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor
Acces gratuit la muzeele din structura Muzeului Municipiului București, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române toate muzeele din structura Muzeului Municipiului București vor fi deschise și se pot vizita gratuit vineri, 24 ianuarie 2025.
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Cum se face îngrășământul natural din două ingrediente. Secretul care îți asigură o recoltă bogată la primăvară
Cu cât începem să ne apropiem de finalul iernii, cu atât va trebui să fim tot mai atenția la starea copacilor noștri fructiferi. Iar cu numai două ingrediente banale vom putea să pregătim un îngrășământ eficient, care ne va ajuta să avem o recoltă mult mai bogată și delicioasă!
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan anunță restructurări, dar nu convinge. Realitatea, explicată de economiști: „De fapt, cheltuielile statului cresc”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a ajunțat că aproape 200 de angajați ai instituției vor fi disponibilizați. Experții consultați de „Adevărul” sunt parțial de acord cu decizia lui Bolojan, însă subliniază că e nevoie de măsuri mult mai serioase pentru a rezolva problema dezmățului bugetar.
banner Săndel Bălan