Zece păcate

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Oameni pe stradă jpeg

Scriam zilele trecute pe Facebook, semipatetic cumva, despre cum am văzut un biet homeless dormind pe undeva pe la Unirii alături un cîine cu ochi cafenii. Două zile mai tîrziu, participam pasiv într-un comitet agresiv de vecini care dădea afară în stradă un alt homeless care se aciuase la adăpost de frig la ușa unuia dintre noi. Două zile. Întîmplările spate în spate s-au petrecut la două zile distanță. Mă vedeam stînd ca o lașă în grupul ăla furios și mă vedeam privind în prostrație cum omul ăla e gonit în stradă. N-am avut nici măcar prezența de spirit/curajul să-i spun că există adăposturi de noapte pentru cei ca el sau să încerc să sun pe undeva. Oricum, execuția a fost scurtă, lumea a respirat ușurată și ne-am întors în casele noastre.

Tot zilele trecute m-am trezit profund implicată într-o bîrfă zemoasă în care cineva era disecat pentru proastele lui alegeri, începînd cu îmbrăcămintea și pînă la partenerii ocazionali. Mă vedeam cum îmi lucesc viclean ochii ascultînd cu poftă cele ce se spuneau. N-am participat nici de data asta activ, că nu cunoșteam îndeajuns persoana, dar mulțumirea de a auzi diverse chestii intime și curiozitatea țățească nu mi-au lipsit, eram parte din publicul activ și avid de derizoriu fără de care o bîrfă bună nu e o bîrfă bună.

Cele două întîmplări recente m-au făcut să derulez un pic înapoi filmul cotidianului meu din, să zicem, ultima lună. S-a înșirat o listă de scăpări de comportament sau de erori de judecată pe care, alt-minteri, nu le-aș fi remarcat, necum rememorat în vreun fel.

Sînt un om leneș. Sînt un maestru al amînărilor pînă în ultima secundă și un expert al trasului de timp. Netflix în loc de scris. Cîrciumă în loc de citit. Casă în loc de plimbat. Dormit în loc de înfruntat realitatea.

Sînt un om hulpav. Mănînc în salturi, cu pauze lungi, dar primul popcorn băgat în gură înseamnă golirea pungii în cinci minute. Mă trezesc mîncînd cu disperarea pe care n-ai ghici-o în cele patruzeci și ceva de kile pe care le port. Cu o furie de parcă n-ar mai exista ziua de mîine. Cu o poftă care poate jena pe cineva într-un loc public. Cu o deșănțare pe care, mai tîrziu, din vanitate și nu din sinceritate, o regret.

Căci mă trezesc a fi și un om vanitos. Care găsește să ia personal o grămadă de lucruri care i se spun, de parcă ar fi buricul pămîntului. Mă autoeducasem eu, chipurile, să iau un enunț ca fiind exact ceea ce este – un enunț. Să nu caut acolo sensuri ascunse și intenții mîrșave îndreptate fix împotriva mea. Căci nu toată lumea își croiește acțiunile în jurul personalității tale, știi?

De aici mi s-o trage altă chestie mai gravă: tendința de a vedea lumea doar prin vizorul meu. De a o trece printr-un pat al lui Procust din care realitatea iese ciuntită de cap și de picioare. Un reflex jurnalistic care funcționează aproape fără greș în situațiile profesionale dă fantastice rateuri în viața reală. Dar partea ailaltă cum o gîndi? Ce o avea de spus? Adevărurile mele sînt oare cele mai adevărate? De unde nerăbdarea extremă și lipsa de atenție în fața poveștii spuse de celălalt? De cîte ori am fost în situația de a nu asculta cu adevărat pe cineva, de cîte ori nu m-am trezit cu gîndurile zburînd aiurea în timp ce un om spune lucruri despre sine – bla-bla-bla –, moartă de plictiseală în fața unei povești care nu e a mea?

Lașitate. Mă bănuiesc și de o anume doză de lașitate. Cîte or fi fost cazurile cînd am tăcut în situații în care chiar trebuia să vorbesc? De cîte ori oi fi închis ochii în fața unei nedreptăți făcute altcuiva, bucurîndu-mă sincer că nu sînt eu în locul acelui amărît?

Ipocrizie. M-am salutat extrem de voios zilele trecute, ba chiar am început eu o conversație din care zemuia amabilitatea, cu cineva pe care îl detest profund. Nici măcar o anume situație socială nu mi-a impus să fac așa ceva, însă uite că mă auzeam vorbind cu drăgălășenie cu acea persoană căreia, figurat vorbind, desigur, i-aș fi crăpat mai degrabă capul.

Or fi deja zece? Chiar dacă nu-s, să știți că mă opresc. Mă pregătesc oricum s-o iau de la capăt, că ia uite cum lucește orașul ăsta plin de tentații! 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.