Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU DEMULT,
CLIENȚI DIN TOATĂ LUMEA
(UNII MAI TRANSPARENȚI DECÎT ALȚII) AU INIȚIAT ȘI CONDUS
MIȘCAREA DE ÎNGRIJORARE
PRIN METODE NATURALE 

● Fapt divers: nu demult, mergînd pe bulevardul Magheru, am găsit pe jos o monedă de 50 de baisa din Sultanatul Oman (baisa este o subdiviziune a rialului omanez, un rial fiind cam 2,60 dolari). Ce să zic, ar putea fi începutul unei frumoase bogății. (D. S.)

● Un francez, Thierry Millet, repară umbrele. Aproximativ 9000 pe an. Are clienți din toată lumea și crede că, dacă toți am face un mic efort, am salva planeta. Pentru că anual, în lume, sînt aruncate cam 500 de milioane de umbrele. Din metalul lor s-ar putea construi, zic specialiștii, zece Turnuri Eiffel. Așa că nu doar clima e o problemă globală, ci și umbrela. (D. C.)

● Intelectualii de stînga vs. cei de dreapta: unii putinişti, alţii trumpişti; unii pro-corupţie, alţii pro-religie; unii citînd impostori, alţii sfinţii părinţi; unii cu ura de clasă, alţii homofobi şi rasişti; unii au şepci proletare, alţii cuşme dacice. Unii mai ridicoli decît alții. (M. C.)

● Noul sediu central al companiei Apple este o minune a arhitecturii: clădirea circulară este acoperită de panouri imense de sticlă curbată. În interior, încăperile sînt despărțite tot de pereți transparenți, din sticlă securizată. Efectul de transparență este uluitor: clădirea, care se întinde pe o suprafață gigantică, devine aproape invizibilă, se pierde în peisaj. Partea proastă e că panourile sînt invizibile și pentru unii angajați, care se lovesc de ele. Mai bine ar fi inventat niște pereți virtuali. Ăia chiar nu fac victime. (M. M.)

● 500 de ani. O jumătate de mileniu. Atît a durat sclavia ţiganilor în Moldova şi în Ţara Românească. Codul Penal din 1818 din Ţara Românească spunea că „toţi ţiganii sînt născuţi robi, iar cei fără stăpîn devin proprietatea statului“, moşiile boiereşti şi mănăstirile ortodoxe au fost marile deţinătoare de sclavi ţigani. Tinerii intelectuali paşoptişti educaţi în Occident (tefeleii secolului al XIX-lea) au fost cei care au iniţiat şi condus mişcarea de dezrobire a ţiganilor, abolirea sclaviei avînd loc în anul 1855 în Moldova şi un an mai tîrziu în Ţara Românească (în Transilvania, ca parte atunci din Imperiul Austro-Ungar, acest lucru se întîmplase încă din 1786). Aşadar, 500 de ani de sclavie şi doar 162 de libertate (aproape cinci generaţii) în care nu i-a despăgubit nimeni. Asta ca să nu uităm ce le datorăm romilor. (M. C.)

● La prima întîlnire pe care noul prim-ministru român a avut-o cu ambasadorul american la București, șefa Guvernului nostru a avut două mesaje tari de transmis, conform propriului serviciu de presă. Primul a fost un mesaj de îngrijorare: evoluția indicelui Dow Jones la bursa din New York o neliniștește pe dna Dăncilă. Al doilea a fost un mesaj de solidaritate: prim-ministrul român susține politica de personal a președintelui Trump, care a obținut demisia unui consilier al său cînd s-a aflat că se comportase brutal cu soția cu ani în urmă. Pulsul Wall Street-ului și fermitate fără fisură în privința violenței domestice – chestii mari! Ambasadorul american, conform propriului serviciu de presă, era îngrijorat de starea Justiției și de instabilitatea fiscală din România, lucruri despre care ar fi vrut să discute – adică nimicuri. Pe bune, sînt singurul care are senzația că trăim într-un banc? (S. V.)

● La patiseria din stația de metrou Pipera, un oximoron simpatic: printre ștrudele, pateuri și merdenele, poți găsi și cartea Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale. Cu îndemnul: „Cititul este delicios“. (S. G.

DAR AMĂNUNTUL ȘI MAI INTERESANT ESTE CĂ O CĂLĂTORIE
ÎN JURUL LUMII CONTINUĂ
SĂ SE PRELUNGEASCĂ SEARA… 

● Printre cele mai spumoase știri din ultima vreme pare a se înscrie aceea potrivit căreia, la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud, sportivul rus Alexandr Krușelnițki a fost prins la un control antidoping. Rușii, cum se știe, n-au concurat în Coreea de Sud sub steagul țării lor, pentru că au fost prinși dopîndu-se sistematic la precedenta Olimpiadă de la Soci. Alexandr Krușelnițki a concurat deci individual, sub steagul olimpic. Indiferent de culorile steagului, pare-se că în cazul lui, cel puțin, năravul nu s-a schimbat. Dar amănuntul și mai interesant este că sportul la care a concurat împricinatul se numește curling. Carevasăzică, rușii se dopează și pentru chestia asta? Asta poate explica multe lucruri care se întîmplă în țara lor. (A. M.)

● Un cuplu din Florida şi-a vîndut toate bunurile, a renunţat la slujbe şi a achiziţionat, în schimb, o barcă cu pînze cu care a plecat într-o călătorie în jurul lumii. A doua zi, nava s-a scufundat. Ce să-i faci, viaţa ne joacă, uneori, farse crude. (C. Ş.)

● Un nou studiu susține că celulele umane continuă să funcționeze, cîteva zile, chiar și după ce o persoană a decedat. Oamenii de știință speră să poată folosi această descoperire pentru a ajuta medicina legală. Viitorul Sherlock Holmes va trebui să aibă de acum și noțiuni de genetică. (A. M. S.)

● Președintele Franței, Emmanuel Macron, și ministrul Culturii, Françoise Nyssen, au propus ca orarul bibliotecilor să se prelungească seara și să fie deschise și duminica. Motivul: „să se reducă decalajele culturale și sociale“. Povestea asta e dincolo de stînga și de dreapta, pare pur și simplu de pe altă planetă. (A. M. S.

…DE CÎND CU VALUL DE ASIGURĂRI CĂ NIMENI NU POATE FI LINIȘTIT
PE O INSULĂ

● „Niște penali“ nu e o sintagmă. E un substantiv (de curînd învestit cu această calitate, altminteri un adjectiv nevoiaș), precedat de articol nehotărît. Zic „de curînd“, de cînd cu valul de infractori/inculpați judecați sau trimiși în judecată conform Codului Penal (iată-l, aici, ca adjectiv în postura corectă). La tăvălugul în exercițiu, nici biata limbă română nu mai face față, de unde noi abordări, valorificări în context similar. „Penal“ cîștigă teren, se substantivizează pe zi ce trece. Pe cînd, „penalii noștri, mai penali decît ai lor…“?! Halal!! (R. M.)

● D’ale politicii americane. În campania prezidențială din 2016, Donald Trump striga pe toate drumurile că alegerile vor fi fraudate pentru a fi cîștigate de Hillary Clinton, amenințînd că nu va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde. Clinton și Obama dădeau asigurări că nimeni, niciodată nu poate frauda prezidențialele americane. Clinton a pierdut, Trump a cîștigat. De atunci încoace, democrații, cu Hillary Clinton în frunte, depun un uriaș efort instituțional și mediatic pentru a dovedi că alegerile au fost viciate, iar Trump ne asigură că nimeni, niciodată nu poate frauda alegerile americane. Zici că-s de-ai noștri… (S. V.)

● Mi-au plăcut, în numărul trecut al revistei, sintagmele „specificul cutremurelor vrîncene“ și „acțiunea seismică vrînceană“. De parcă și cutremurele, aceste fenomene fatale, ar fi, ca în Miorița: „Unu-i moldovean / Unu-i ungurean / Şi unu-i vrîncean“. (M. P.)

● În Massachussets, un hoţ a fost supranumit „tîlharul-epitaf“ după ce, urmărind rubrica de decese din ziar, a spart mai multe case ale văduvelor plecate la slujba de înmormîntare. Nu mai poţi nici să mori liniştit! (C. Ş.)

● O altfel de graţiere: după ce o vacă a evadat pe drumul înspre abator, înotînd şi refugiindu-se pe o insulă, politicianul polonez Pawel Kukiz a inițiat o petiţie pentru ca, odată recuperat, animalul să nu mai fie sacrificat. (C. Ş.)

Foto: S. Giurgeanu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.