Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU DEMULT,
CLIENȚI DIN TOATĂ LUMEA
(UNII MAI TRANSPARENȚI DECÎT ALȚII) AU INIȚIAT ȘI CONDUS
MIȘCAREA DE ÎNGRIJORARE
PRIN METODE NATURALE 

● Fapt divers: nu demult, mergînd pe bulevardul Magheru, am găsit pe jos o monedă de 50 de baisa din Sultanatul Oman (baisa este o subdiviziune a rialului omanez, un rial fiind cam 2,60 dolari). Ce să zic, ar putea fi începutul unei frumoase bogății. (D. S.)

● Un francez, Thierry Millet, repară umbrele. Aproximativ 9000 pe an. Are clienți din toată lumea și crede că, dacă toți am face un mic efort, am salva planeta. Pentru că anual, în lume, sînt aruncate cam 500 de milioane de umbrele. Din metalul lor s-ar putea construi, zic specialiștii, zece Turnuri Eiffel. Așa că nu doar clima e o problemă globală, ci și umbrela. (D. C.)

● Intelectualii de stînga vs. cei de dreapta: unii putinişti, alţii trumpişti; unii pro-corupţie, alţii pro-religie; unii citînd impostori, alţii sfinţii părinţi; unii cu ura de clasă, alţii homofobi şi rasişti; unii au şepci proletare, alţii cuşme dacice. Unii mai ridicoli decît alții. (M. C.)

● Noul sediu central al companiei Apple este o minune a arhitecturii: clădirea circulară este acoperită de panouri imense de sticlă curbată. În interior, încăperile sînt despărțite tot de pereți transparenți, din sticlă securizată. Efectul de transparență este uluitor: clădirea, care se întinde pe o suprafață gigantică, devine aproape invizibilă, se pierde în peisaj. Partea proastă e că panourile sînt invizibile și pentru unii angajați, care se lovesc de ele. Mai bine ar fi inventat niște pereți virtuali. Ăia chiar nu fac victime. (M. M.)

● 500 de ani. O jumătate de mileniu. Atît a durat sclavia ţiganilor în Moldova şi în Ţara Românească. Codul Penal din 1818 din Ţara Românească spunea că „toţi ţiganii sînt născuţi robi, iar cei fără stăpîn devin proprietatea statului“, moşiile boiereşti şi mănăstirile ortodoxe au fost marile deţinătoare de sclavi ţigani. Tinerii intelectuali paşoptişti educaţi în Occident (tefeleii secolului al XIX-lea) au fost cei care au iniţiat şi condus mişcarea de dezrobire a ţiganilor, abolirea sclaviei avînd loc în anul 1855 în Moldova şi un an mai tîrziu în Ţara Românească (în Transilvania, ca parte atunci din Imperiul Austro-Ungar, acest lucru se întîmplase încă din 1786). Aşadar, 500 de ani de sclavie şi doar 162 de libertate (aproape cinci generaţii) în care nu i-a despăgubit nimeni. Asta ca să nu uităm ce le datorăm romilor. (M. C.)

● La prima întîlnire pe care noul prim-ministru român a avut-o cu ambasadorul american la București, șefa Guvernului nostru a avut două mesaje tari de transmis, conform propriului serviciu de presă. Primul a fost un mesaj de îngrijorare: evoluția indicelui Dow Jones la bursa din New York o neliniștește pe dna Dăncilă. Al doilea a fost un mesaj de solidaritate: prim-ministrul român susține politica de personal a președintelui Trump, care a obținut demisia unui consilier al său cînd s-a aflat că se comportase brutal cu soția cu ani în urmă. Pulsul Wall Street-ului și fermitate fără fisură în privința violenței domestice – chestii mari! Ambasadorul american, conform propriului serviciu de presă, era îngrijorat de starea Justiției și de instabilitatea fiscală din România, lucruri despre care ar fi vrut să discute – adică nimicuri. Pe bune, sînt singurul care are senzația că trăim într-un banc? (S. V.)

● La patiseria din stația de metrou Pipera, un oximoron simpatic: printre ștrudele, pateuri și merdenele, poți găsi și cartea Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale. Cu îndemnul: „Cititul este delicios“. (S. G.

DAR AMĂNUNTUL ȘI MAI INTERESANT ESTE CĂ O CĂLĂTORIE
ÎN JURUL LUMII CONTINUĂ
SĂ SE PRELUNGEASCĂ SEARA… 

● Printre cele mai spumoase știri din ultima vreme pare a se înscrie aceea potrivit căreia, la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud, sportivul rus Alexandr Krușelnițki a fost prins la un control antidoping. Rușii, cum se știe, n-au concurat în Coreea de Sud sub steagul țării lor, pentru că au fost prinși dopîndu-se sistematic la precedenta Olimpiadă de la Soci. Alexandr Krușelnițki a concurat deci individual, sub steagul olimpic. Indiferent de culorile steagului, pare-se că în cazul lui, cel puțin, năravul nu s-a schimbat. Dar amănuntul și mai interesant este că sportul la care a concurat împricinatul se numește curling. Carevasăzică, rușii se dopează și pentru chestia asta? Asta poate explica multe lucruri care se întîmplă în țara lor. (A. M.)

● Un cuplu din Florida şi-a vîndut toate bunurile, a renunţat la slujbe şi a achiziţionat, în schimb, o barcă cu pînze cu care a plecat într-o călătorie în jurul lumii. A doua zi, nava s-a scufundat. Ce să-i faci, viaţa ne joacă, uneori, farse crude. (C. Ş.)

● Un nou studiu susține că celulele umane continuă să funcționeze, cîteva zile, chiar și după ce o persoană a decedat. Oamenii de știință speră să poată folosi această descoperire pentru a ajuta medicina legală. Viitorul Sherlock Holmes va trebui să aibă de acum și noțiuni de genetică. (A. M. S.)

● Președintele Franței, Emmanuel Macron, și ministrul Culturii, Françoise Nyssen, au propus ca orarul bibliotecilor să se prelungească seara și să fie deschise și duminica. Motivul: „să se reducă decalajele culturale și sociale“. Povestea asta e dincolo de stînga și de dreapta, pare pur și simplu de pe altă planetă. (A. M. S.

…DE CÎND CU VALUL DE ASIGURĂRI CĂ NIMENI NU POATE FI LINIȘTIT
PE O INSULĂ

● „Niște penali“ nu e o sintagmă. E un substantiv (de curînd învestit cu această calitate, altminteri un adjectiv nevoiaș), precedat de articol nehotărît. Zic „de curînd“, de cînd cu valul de infractori/inculpați judecați sau trimiși în judecată conform Codului Penal (iată-l, aici, ca adjectiv în postura corectă). La tăvălugul în exercițiu, nici biata limbă română nu mai face față, de unde noi abordări, valorificări în context similar. „Penal“ cîștigă teren, se substantivizează pe zi ce trece. Pe cînd, „penalii noștri, mai penali decît ai lor…“?! Halal!! (R. M.)

● D’ale politicii americane. În campania prezidențială din 2016, Donald Trump striga pe toate drumurile că alegerile vor fi fraudate pentru a fi cîștigate de Hillary Clinton, amenințînd că nu va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde. Clinton și Obama dădeau asigurări că nimeni, niciodată nu poate frauda prezidențialele americane. Clinton a pierdut, Trump a cîștigat. De atunci încoace, democrații, cu Hillary Clinton în frunte, depun un uriaș efort instituțional și mediatic pentru a dovedi că alegerile au fost viciate, iar Trump ne asigură că nimeni, niciodată nu poate frauda alegerile americane. Zici că-s de-ai noștri… (S. V.)

● Mi-au plăcut, în numărul trecut al revistei, sintagmele „specificul cutremurelor vrîncene“ și „acțiunea seismică vrînceană“. De parcă și cutremurele, aceste fenomene fatale, ar fi, ca în Miorița: „Unu-i moldovean / Unu-i ungurean / Şi unu-i vrîncean“. (M. P.)

● În Massachussets, un hoţ a fost supranumit „tîlharul-epitaf“ după ce, urmărind rubrica de decese din ziar, a spart mai multe case ale văduvelor plecate la slujba de înmormîntare. Nu mai poţi nici să mori liniştit! (C. Ş.)

● O altfel de graţiere: după ce o vacă a evadat pe drumul înspre abator, înotînd şi refugiindu-se pe o insulă, politicianul polonez Pawel Kukiz a inițiat o petiţie pentru ca, odată recuperat, animalul să nu mai fie sacrificat. (C. Ş.)

Foto: S. Giurgeanu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.