Puterea dialogului într-o lume perturbată

Klaus SCHWAB
Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Puterea dialogului într o lume perturbată jpeg

Pentru a repara fisurile lumii noastre fragmentate va fi nevoie de co-laborarea mai multor actori. Dialogul este cel care face, de cele mai multe ori, deosebirea dintre cooperare și conflict, dintre progres și răsturnări dureroase de situație.

Dialogul de bună-credință – capacitatea de a vedea lumea prin ochii celorlalți, în special prin ochii celor cu care nu sîntem de acord – nu a fost niciodată mai important ca acum. Trăim într-o epocă în care Internetul și alte tehnologii ale informației și comunicațiilor au desființat barierele tradiționale și ne-au adus pe toți mai aproape unii de alții. Este însă și o epocă în care goarna naționalismului ne îndepărtează. În lipsa calmului, a con-ver-sațiilor constructive, uneori inconfortabile, despre ce fel de viitor ne dorim, intoleranța și izolaționismul amenință să anuleze secole întregi de progres.

Mizele sînt într-adevăr foarte ridicate. Raportul de Risc Global pentru 2018 al Forumului Economic Mondial (FEM) arată că o majoritate covîrșitoare de experți de pretutindeni cred că anul acesta ar putea izbucni un conflict catastrofal între marile puteri. Între timp, problemele interne ale țărilor vor continua să alimenteze suspiciunea populară conform căreia sistemul este manipulat în favoarea unor elite. Printre problemele majore se numără creșterea inegalității și declinul mobilității sociale. Potrivit FMI, inegalitatea veniturilor a crescut în toate țările cu 53%, în ultimii 30 de ani, cu precădere în economiile dezvoltate.

Epictet, filozoful stoic grec, spunea odată: „Avem două urechi și o gură, așa că putem auzi de două ori mai multe decît putem spune.“ Același principiu se aplică și dialogului, care presupune să ascultăm puncte de vedere diferite și să ne păstrăm întotdeauna mintea deschisă. Ceea ce, în 2018, înseamnă să ascultăm doleanțele populației și să lucrăm împreună pentru a găsi soluții colective. Numai răspunsurile colective vor reuși să facă față problemelor complexe cu care ne confruntăm.

Progresul global este de negîndit în afara unui dialog la care să participe toți actorii implicați. Din acest motiv, dialogul este piatra de temelie a politicii de lucru a FEM. Dincolo de munca esențială a unor organizații precum ONU, FEM a creat, la nivel mondial, un nou tip de spațiu, în care oameni de afaceri de prim rang pot sta la aceeași masă cu sindicaliști, și în care liderii lumii pot vorbi – dar, mai ales, asculta.

Dacă ne întoarcem în 1987, întîlnirea anuală a FEM de la Davos a jucat un rol-cheie în prevenirea războiului dintre Grecia și Turcia. Turgut Özal, prim-ministrul turc pe atunci, s-a întîlnit cu omologul său grec Andreas Papandreou, și cei doi au pus bazele unei relații de încredere care a contribuit la prevenirea unui conflict militar.

Anul acesta, un grup de oameni de afaceri de prim rang din Israel și din Palestina s-au întîlnit la Davos pentru a-și reînnoi angajamentul în favoarea unei soluții bi-statale și au promis să susțină consolidarea economiei palestiniene.

Mai mult, prim-ministrul grec Alexis Tsipras și Zoran Zaev, prim-ministrul fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), au avut prima întîlnire la nivel de prim-miniștri între cele două țări din ultimii șapte ani. Împreună, ei au purtat negocieri pentru a aplana un conflict trenant, care blocase candidatura de aderare la Uniunea Europeană a FYROM. Nu în ultimul rînd, Davos a găzduit tratative diplomatice pentru încurajarea eforturilor actuale multilaterale de pacificare și reconciliere politică din Peninsula Coreeană, Venezuela, Africa Subsahariană și Somalia.

În 2018 și în următorii ani, provocările geopolitice de lungă durată vor continua, însoțite de noi bruiaje din partea lumii digitale. A Patra Revoluție Industrială și tehnologiile ei însoțitoare – inteligența artificială (IA), bioingineria ș.a.m.d. – oferă vaste oportunități de progres material și social. Ele răstoarnă însă, totodată, modelele convenționale de afaceri și proiectează posibilitățile războiului modern spre noi, înfricoșătoare, direcții.

Dilemele cu care ne confruntăm azi sînt profunde și ramificate. Ar trebui ca autovehiculele fără șofer să pună viețile pasagerilor mai presus decît pe cele ale pietonilor? Se mai poate vorbi de sferă privată într-o lume a soft-urilor de recunoaștere facială și a aplicațiilor big data? Ar trebui să poată breveta companiile genele umane pe care au reușit să le izoleze? Să i se permită IA să ia decizii pe cîmpul de luptă?

Nici uneia dintre aceste întrebări nu i se poate da un răspuns, în lipsa unui dialog chibzuit și deschis între categorii sociale dintre cele mai diverse. Ar trebuie ca liderii companiilor tehnologice, start-up-urilor, organizațiilor internaționale, lumii academice și societății civile să elaboreze, împreună cu legislatori și cu factori de decizie politică, măsuri care să limiteze riscurile noilor tehnologii fără să îngrădească inovația.

Centrul FEM pentru a Patra Revoluție Industrială din San Francisco a fost înființat în 2016 pentru a facilita acest tip de dialog. Și deja a reunit o serie de actori cu scopul de a elabora strategii care să răspundă problemelor ridicate de IA și de învățarea automată (machine learning), de Internetul obiectelor (Internet of Things), de comerțul digital și fluxurile de date transfrontaliere, de dronele civile și de tehnologiile blockchain.

Lumea are doar de cîștigat de pe urma acestui tip de dialog cooperant. Mulți oameni își vor dori să se întoarcă la lumea, presupus mai simplă, din trecut. Dar replierea înăuntrul propriilor culturi, națiuni, industrii și organizații nu este un răspuns. E, de fapt, chiar o parte a problemei. Spre binele viitorului nostru comun, trebuie să recunoaștem puterea dialogului. 

Klaus Schwab, fondator și director executiv al Forumului Economic Mondial, este autorul volumului The Fourth Industrial Revolution. 

© Project Syndicate, 2018
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

plata credit la banca jpeg
Românii cu credite la bănci au parte de o veste foarte proastă. Cu cât creşte rata la un împrumut luat pe 30 de ani
Românii care au credite la bănci și sunt afectați de indicele ROBOR primesc o nouă lovitură. După o perioadă de stagnare de trei luni la valoarea de 5,5%, ROBOR a început să crească din nou, atingând aproape 6% în ultimele zile.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Rusia lansează un atac „masiv” cu rachete asupra rețelei energetice a Ucrainei. Sute de mii de oameni fără curent electric
Rusia a lansat un atac „masiv” cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al energiei.
uber iasi 3 sursa telem
Uber și Bolt, oficial, la Aeroportul Otopeni. Vom putea comanda cursele din incinta terminalului!
Într-o decizie foarte importantă pentru pasageri, Consiliul Concurenței a confirmat că serviciile de ridesharing, precum Uber și Bolt, vor opera oficial pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” București (Otopeni). Decizia vine în urma unei investigații care a scos la iveală practici restrictive
Revolut PR App 03 png
Transfond: Revolut se alătură sistemului de plăți instant. Care este limita individuală de transfer
Revolut s-a alăturat săptămâna trecută rețelei de Plăți Instant din România, a anunțat joi Transfond, operatorul Casei de Compensare Automată a plăților interbancare.
mohamed al fayed captura video jpg
Miliardarul Mohamed al-Fayed, acuzat că a abuzat sexual peste 111 femei. Cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani
Poliția consideră că Mohamed Al Fayed ar fi abuzat și agresat sexual mai mult de 111 femei, pe parcursul a aproape patru decenii, iar cea mai tânără victimă ar fi avut doar 13 ani.
Craciunita jpg
Crăciunița, floarea care nu trebuie să lipsească în luna decembrie din casa ta. Unde se ține, cum se îngrijește și care este legenda ei
Crăciunița, cunoscută și sub denumirile Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea care îmbracă casele în culoare și căldură în preajma sărbătorilor de iarnă.
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Damian Drăghici a făcut magie cu „Meditații Românești” la Opera Română
Damian Drăghici a cucerit Opera Română cu „Meditații Românești” – o călătorie muzicală unică și introspectivă.
462551549 1087126669546562 2503749712660636060 n 1024x768 jpg
Cât costă o plăcintă sau un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Cluj. Prețurile i-au uimit pe români
Târgul de Crăciun din Piața Unirii, Cluj s-a deschis vineri, iar distracția sub cortina de lumini este la cote maxime. Românii, fascinați de Festivalul Lights On se întreabă care sunt prețurile produselor specifice de sărbători.
 Comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier
Majoritatea francezilor vor să-l înlăture pe prim-ministrul ales de Macron. Care este motivul
Aproximativ 53% din francezi vor să-l înlăture din funcția de prim-ministru pe Michel Barnier, instalat de președintele Emmanuel Macron la 5 septembrie, scrie Reuters.