⬆
La zi în cultură
Pagina 60
Cultură & consultare
Domnul Vlad Alexandrescu, de abia numit ministru, a reacţionat prompt la apelul meu, invitînd grupul constituit ad-hoc să formuleze propuneri concrete.
„Berlinul şi-a luat de mult la revedere de la revoltă“ - interviu cu Marius BABIAS
Cred că vremurile unor dihotomii de genul Est-Vest, sus-jos, exploatator-exploatat, înainte suficiente pentru a defini complexitatea lumii, au apus, iar asta are de-a face cu căderea Zidului. În mod special, Berlinul şi-a luat de mult la revedere de la revoltă.
Bilanţ literar 2015
2015 a fost şi anul unei amuzante tentative de bestseller românesc de gen: Biblia pierdută de Igor Bergler (RAO), carte însă depăşită la vînzări de Solenoidul cărtărescian, roman nu doar perfect anticomercial, dar şi mai voluminos, şi mai scump ca preţ.
Carne tremula
Reprezentaţia de la Bucureşti More than naked a reliefat modul în care se raportează spectatorul la nuditate, cît de agresiv sau de comic o resimte, care sînt limitele de toleranţă şi de înţelegere. Zburătăcind multe minţi opace, More than naked a ridicat în picioare un public care a trecut peste propriile reţineri.
Top 5 filme distribuite
Cinci titluri din 2015: al patrulea lungmetraj dintr-o serie de filme-cult de acțiune, o epopee națională neglorificatoare, un SF cu roboți (mai) inteligenţi (decît e bine pentru omenire), o dramă de familie de secol 21, un documentar/film-eseu cu substrat politic adăpostit sub o mare cupolă metaforică.
Onest, dar ultimul
Promiscuitatea sexuală glorificată de generaţia cock rock a fost una din temele aproape prohibite de cvasi-asexuata generaţie grunge, cu excepţia lui Stone Temple Pilots, care au avut mai multe piese în respectiva direcţie decît tot restul generaţiei laolaltă.
Lumea cu ţestoase şi foci a lui Jep
Am vrut să văd marea de la Pireu de îndată ce am ajuns pe vîrful muntelui Lycabettos din mijlocul Atenei.
În acest pavilion se vede artă, „Pentru poezie“, Trapped in Paradise
● În Decît o revistă puteți citi o reconstituire a teribilei nopți din Colectiv: http://features.decatorevista.ro/colectiv_dor22. Un material frisonant, mărturii cutremurătoare. N-ai cum să nu te gîndești că iadul e uneori pe pămînt. (Ana Maria Sandu)
● Un reportaj despre școala din România și legătura ei cu autoritatea, un reportaj despre niște oameni care au devenit liberi în ciuda școlii care a vrut să-i țină sub capac. Citiți și emoționați-vă: http://casajurnalistului.ro/bitul-liber. (Luiza
...şi cu Sfîntu Gheorghe, zece!
La preselecţie au participat 14 oraşe. Nicăieri nu se potriveşte mai bine faimoasa butadă olimpică „Nu contează cine cîştigă, important e să participi“ ca la această competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„O antologie e ca o valiză“ - interviu cu John FREEMAN
Am ajuns să vin fără nici o întrebare scrisă, nici nu mă gîndeam la ele de dinainte, poate aveam doar una în buzunar, în caz că nu exista nici un fel de conexiune între noi. Încercam să mă duc cu mintea deschisă. Era și stresant, ştiam că poate ieşi prost.
Români de nimic
Şapte personaje/gesturi care compun mica istorie a ruşinii umane de la noi, toate documentate de Radu Paraschivescu în amănunt, cu un efort demn, în alte vremuri, de cauze mai bune.
Inside autism
Pornind de la cartea îini cuminţi. Copilul meu autist – care ficţionalizează experienţa ca părinte al unui copil autist –, Refracţie documentează şi alte cazuri, precum adolescentul Cezar, pasionat de benzile desenate pe care le creează cu frenezie şi le transformă dintr-o formă de artă într-o formă de comunicare.
iRelevant
Steve Jobs al lui Boyle şi Sorkin nu este unul convenţional, plictisitor-sintetic şi cu cronologie vastă, dar nici nu era nevoie de aşa ceva: la mai puţin de patru ani de la moartea lui Jobs, e deja protagonistul unui alt film de ficţiune (Jobs) şi al unui documentar (Steve Jobs: The Man in the Machine).
Free Pop
Mica Levi s-a născut în Surrey într-o familie de muzicieni, a frecventat Guidhall School of Music & Drama din Londra, de unde a ieșit cu o diplomă în compoziție, și a împlinit 28 de ani anul acesta. Ca fapt divers, are o bunică româncă.
Cum face Google petrecerea de Crăciun
Tema petrecerii e una literară, aflu cu o foarte plăcută surprindere. Că poți să te îmbraci în personajul preferat (cu excepția cîtorva, asta nu s-a prea întîmplat) și că ai tot felul de gimmicks cu tentă literară.
Despre modelul australian al cooperativelor de artă
Aborigenii m-au fascinat de la bun început, prin felul în care au reușit să se reinventeze. Ei au învățat să redescopere tradiția și practic să supraviețuiască prin artă.
Din dragoste de vin, Hibernal de chitară, More than naked
● Între 3 și 13 decembrie, „Hibernal de chitară“ în studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Țăranului Român. Șase seri, 12 recitaluri, 15 artiști, epoci și stiluri variate: de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional. Concertele sînt gratuite. (Adina Popescu)
● Vineri, 11 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) se joacă More than naked, un spectacol de Doris Ulrich cu (şi despre) nuditate pe scenă. (Matei Martin)
„Oamenii nu sînt interşanjabili“ – interviu cu Alain FINKIELKRAUT
Am putea crede în existența unei istorii universale. În această schemă, întreaga umanitate, ca totalitate în mișcare, se îndrepta spre același scop. Istoria era percepută ca punere în operă a spiritului, scena împlinirii rațiunii, scenariul emancipării. Or, această imagine, această idee a explodat pe 11 septembrie 2001.
Bonuri de lectură
Barometrele de consum cultural arată şi alte dezechilibre: dacă în jur de 20% din populaţie afirmă că citeşte peste zece cărţi pe an, există, la celălalt pol al statisticii, o cincime care nu citeşte niciodată. Datele sînt paradoxale. Dar ele acoperă o realitate: subdezvoltarea infrastructurii culturale din România.
„Cred în educaţie, şi mai puţin în frumos“ – interviu cu Cătălin RULEA
Prima mea acţiune a fost în afara sistemului și s-a intitulat „Ce e arta şi la ce ne ajută ea?“. A fost o acţiune pentru care am invitat mai mulţi artişti. Era o întrebare pe care mi-o adresam în primul rînd mie, dar în același timp şi publicului, şi artiştilor.
Livius & Nora
Mă dau în vînt după cărţile-interviu cu scriitori, mai ales cînd acestea au în spate o poveste. Am scris aici relativ recent despre cele apărute la Casa de Pariuri Literare cu Ioan Es. Pop şi Octavian Soviany, revin acum cu alte două. Livius Ciocârlie a împlinit în această toamnă 80 de ani, Nora Iuga va împlini în curînd 85 de ani.
Între mentalităţi paralele
Romo sapiens este un spectacol care generează sau ar trebui să genereze dezbateri. Între populaţia romă şi restul etniilor din România există o fractură culturală.
Alb subacvatic
Nu pare un semn bun că promovarea filmului In the Heart of the Sea îl descrie ca pe o repovestire a aventurii care a inspirat Moby Dick al lui Herman Melville, deci nu ca pe o adaptare propriu-zisă a romanului american – mai ales că diferențierea se prelungește și în începutul filmului.
Peste standarde
Una din consecinţele tragediei de la Colectiv este că lumea a început să bage în seamă scena rock-metal din underground-ul românesc, o scenă care agonizează în activităţi Do-It-Yourself şi improvizaţionalism entuziast încă de la Revoluţie.
Scaunele goale din jurul mesei de şah
Drumul dura vreo două ore, așa că trebuia să-mi dresez concentrarea pe marginile domoale ale fluviului, cu mangrove, resturi de construcții și mici altare improvizate lîngă plaje strîmte. Drumul pe Mekong, cu munții aflați într‑un plan secund destul de așezat, dădea un sentiment ireal de drum printre insule.
Snooker, Rugul, Republica.ro
● Săptămîna aceasta, pe Eurosport, din nou, snooker: campionatul britanic la York, în Regatul Unit. Duminică, 6 decembrie, are loc finala, transmisă live, de la ora 15. (Stela Giurgeanu)
● Unul dintre răspunsurile la întrebarea: „Moare jurnalismul?“ s‑ar putea să fie: nu, se transformă. Vedeți ce se scrie pe aceste noi platforme online. După PressOne și www.euractiv.ro, un alt site s-a lansat pe piață: republica.ro. (Ana Maria Sandu)
Arma lui Renzi
Italia oferă un răspuns prompt şi neaşteptat în lupta împotriva terorismului. Preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi, a anunţat recent că a propus o creştere substanţială a bugetului culturii. E o măsură menită să le redea italienilor încrederea în propriile forţe şi mai ales să susţină identitatea culturală.
Onoare şi oroare a cărţii
Fotografia unei biblioteci distruse în timpul războiului, unde, ici şi colo, se detaşează siluetele cîtorva cititori care nu-şi abandonează nevoia irepresibilă de lectură. Ea e un imperativ de supravieţuire. Cartea ca rezistenţă – dar cartea ameninţată, odinioară, de bombe e acum ameninţată de Internet.
„Europa a devenit un spaţiu familiar“ - dialog cu Mircea ANGHELESCU
Literatura afectează orice lucru scris despre viața noastră. Călătorim foarte mult, poate jumătate dintre textele care se studiază au și o componentă de călătorii: de la Iliada și Odiseea, prin Don Quijote, romanele lui Defoe, la cele moderne ca A Passage to India al lui Forster și așa mai departe, pînă la Țiganiada noastră.
„E mai greu să torni gogoşi pe urechi“ - interviu cu Moni STĂNILĂ şi Alexandru VAKULOVSKI
Doar vi se pare că oamenii ies acum pe stradă. Dacă te apropii de corturile cu protestatari, ori nu e nimeni, ori e miros de grătar. Ultima oară cînd am trecut pe lîngă Parlament, mergea un film cu Adam Sandler. Nu glumesc. Și protestele ne-au fost furate.
Antoaneta Ralian
Nu cred că există cineva căruia să‑i placă literatura şi să nu fi citit cel puţin o traducere semnată de Antoaneta Ralian!
Trilogia feminină
În ultimii doi ani, criticul de teatru Cristina Modreanu a gîndit şi a implementat un proiect de repoziţionare a femeii-artist în spaţiul teatral românesc. Pornind de la predominanţa covîrşitoare a bărbaţilor în regia de teatru şi a rolurilor principale majoritar masculine în spectacole şi filme, ea a creat un program exclusiv feminin.
Rebel fără clauză
Filmele lui Steven Spielberg sînt de cele mai multe ori reconfortante, chiar dacă subiectul lor e incomod și dacă implicațiile lor politice, pentru oricine încearcă să le ghicească, depășesc treimea familie-profesie-Dumnezeu care îi e sfîntă conservatismului nord-american.
25 în 610 cuvinte
Ieșind din spasmele unei relații agonice, Adele, o anti-Gaga prin definiție, devenea însăși definiția pop-ului chiar în secunda în care „Rolling in the Deep“ era încărcat pe YouTube. Era pregătită să salveze industria muzicală de una singură, părînd a fi singurul performer capabil să vîndă discuri ca în anii ’80.
Prin ţări musulmane
„Și cum sînt musulmanii din țările unde ai fost?“, mă întreabă în ultimul timp din ce în ce mai mulți amici, în contextul discuțiilor despre refugiați, Siria, atacuri teroriste, drepturile omului, poeți condamnați la moarte în Arabia Saudită și altele. Răspunsul e simplu: mai buni, mai răi, la fel ca toți oamenii.
Cioran, un aventurier nemişcat, Ferbonia, Nat Geo Wild
● Nat Geo Wild, un canal la care m-aș putea uita oricît, cu locuri senzaționale și, mai ales, puzderie de animale – care, e drept, mi-a zguduit imaginea idilică, Disney și de pluș asupra acestora: văd foarte bine cum se mănîncă unele pe altele ca să supraviețuiască, sau cum le lasă, deliberat, pe cele mai slabe în urmă... (Iaromira Popovici)
● Dintre cele mai noi cărți pentru copii (și nu numai) lansate la tîrg, de la Editura Arthur recomand: Ferbonia de Ioana Nicolaie – o lume prietenoasă și co
„Un film despre morală, fără morală finală“ - interviu cu Radu MUNTEAN
Aici e vorba de o dilemă morală a personajului principal. El este martor la un scandal care se presupune că a degenerat într-o crimă, între doi oameni pe care îi cunoaşte destul de bine: pare a fi un lucru intim care s-a întîmplat între ei, pare a fi un accident, pare să nu aibă toate informaţiile legate de treaba asta.
Românul s-a născut prozator
Ați fost la Tîrgul de Carte Gaudeamus și sînteți copleșiți de oferta debordantă de la standurile editurilor? Stați să vedeți cîte cărți nu ajung niciodată în librării sau la tîrguri. Despre ele e vorba în cele ce urmează. Și despre destinul lor trist.
Războiul Mondial al Fumătorilor şi Uniunea Clişeelor Europene - interviu cu Marin MĂLAICU-HONDRARI
Iniţierea erotică a lui Constantin este legată de o fumătoare. Şi femeile cu care el va trăi vor fi fumătoare şi capitolele din roman sînt numite cu mărcile de ţigări pe care le fumau respectivele femei cînd erau cu el.
Completări la tăceri
Jurnal de sertar „asistat“ peste ani, Sesiunea de toamnă oferă, dincolo de privirea inedită asupra a ceea ce însemna să fii un tînăr intelectual în anii ’70 comunişti, cu reţinerile, temerile şi frustrările de rigoare, şi nenumărate note de subsol la una dintre cele mai originale şi integre opere critice de la noi.
Redefinirea familiei în lumea contemporană
Aflată la a doua ediţie, Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti (12-15 noiembrie), concepută şi curatoriată de criticul Cristina Modreanu, se focusează pe tema familiei, pe tiparele ei actuale şi pe redefinerea lor în contextul contemporan.
Celebrităţi în oglindă
By the Sea are lucruri care lipsesc din alte filme și îi favorizează succesul, deși ele nu țin decît tangențial de valoarea artistică.
Cocktail hipnotic
Pianistul Brad Mehldau şi bateristul Mark Guiliana – jazzeri americani din generaţii diferite (primul nouăzecist, al doilea ceva mai tînăr) – propun aici un material ce poate figura în dicţionare drept mostră în dreptul termenului psihedelic.
Posibilitatea grădinii
Grădinile și parcurile sînt forme ale conversației lungi. Universitățile coreene, ca toate universitățile cu campus, au – în comparație cu celelalte forme de organizare a spațiului universitar – avantajul grădinii. Grădini-parcuri, creionate fragil, prezente chiar și în cel mai înghesuit dintre campusuri.
Războiul mondial al fumătorilor, Festivalul de film rus, Apologia pîrleazului
● În timp ce în Parlament se discuta legea care interzice fumatul în locurile publice, Marin Mălaicu-Hondrari a pornit Războiul mondial al fumătorilor (Editura Polirom, 2015). Mai ales acum, cînd legea e scrisă, ba chiar pare să şi întrunească majoritatea, cartea asta devine de o subversivă actualitate. Citeşte şi dă mai departe! (Matei Martin)
● Între 19 și 22 noiembrie, Festivalul de film rus, la Cinema Studio. În deschidere va fi prezentat filmul Insolație al lui Nikita Mihalkov. Mai puteți v
„Noi ducem deja un război civil“ – interviu cu Nicolae COMĂNESCU
Arta lui Nicolae Comănescu (n. 1968) oferă un conținut clasic ascuns în porniri anarhice și agresive. Dacă la început pictura era îmbrăcată în intervenție și performance social-politic, în prezent s-a concentrat pe un construct simplificat tematic, cercetînd limitele propriului mediu.
Burka Mona Lisei
Scenariul politic al viitorului imediat imaginat de Houellebecq – o Franţă condusă de Frăţia Musulmană – era de natură să le dea francezilor ceva frisoane, dar manifestările reale ale istoriei recente n-au făcut decît să arate inadecvarea stilistică a imaginarului literar la realitatea violentă şi sîngeroasă.
Zigzaguri
Cunoscut pentru Parallel, un performance-hit care a făcut vîlvă din 2013 încoace, pe care l-a gîndit şi regizat împreună cu Leta Popescu, actorul Ferenc Sinkó continuă cu regia şi cu performance-ul şi creează la Teatrul Maghiar din Cluj o variantă de Cîntec de lebădă, mult după Cehov şi mult în afara tiparelor.
Chipurile străinilor
Doar primul sfert din film e dedicat călătoriei, deşi etapa asta e cea mai spectaculoasă şi inerent plină de suspans: călătoria, în sine, e subiectul unui alt film (Hope de Boris Lojkine) proiectat la Semaine de la Critique în ediţia precedentă, precum şi subiectul numeroaselor anchete fotojurnalistice care atrag atenţia asupra sorții tragice și a fragilităţii celor care îşi părăsesc ţara căutând o viață mai bună şi de multe ori mor pe drum.
Mantre pentru o formaţie care a ieşit din scenă prea devreme
Acum cîțiva ani, o trupă de metal din România își lansa un videoclip. Piesa care îl însoțește se cheamă „The Cage“, iar oamenii care o cîntă sînt cinci. Numele lor sînt Alex Pascu, Andrei Găluț, Bogdan Enache, Mihai Alexandru și Vlad Țelea. Patru dintre ei au murit în sau în urma incendiului absurd de la Colectiv.