...şi cu Sfîntu Gheorghe, zece!

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Timişoara, Bucureşti, Baia Mare şi Cluj-Napoca sînt oraşele candidate la Capitala Europeană a Culturii 2021. La preselecţie au participat 14 oraşe. Zece au fost eliminate din cursă de juriu după evaluarea dosarelor de candidatură. Dar nicăieri nu se potriveşte mai bine faimoasa butadă olimpică „Nu contează cine cîştigă, important e să participi“ ca la această competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Căci indiferent cine va obţine pînă la urmă acest statut atît de rîvnit, important e că 14 oraşe din România s-au pregătit pentru asta şi au lansat, la nivelul comunităţilor respective, o reflecţie despre rolul culturii în dezvoltarea socială şi economică, şi-au evaluat infrastructura culturală, şi-au (re)gîndit strategiile culturale, şi-au calibrat bugetele etc. Unele dintre localităţile care au candidat au promis că vor încerca să implementeze aceste strategii chiar dacă nu obţin titlul. Dacă realizează chiar şi jumătate din cîte au scris în dosare, tot e un cîştig important pentru comunitate! Mai jos, o scurtă evaluare (asumat subiectivă) a programelor propuse de cele zece oraşe eliminate din competiţie.

Oraşul Bacău a transmis un dosar modest, un proiect confuz, în care sînt exprimate doar intenţiile, nu şi planuri concrete pentru 2021, în­tr‑un text scris într-o limbă română aproximativă. Dar, dincolo de naivitatea celor care au crezut că pot fi luaţi în serios cu un asemenea dosar, am apreciat sinceritatea şi ataşamentul (declarat) al autorităţilor locale care recunosc, în expunerea de motive, că oraşul a sărăcit odată cu dezindustrializarea, că populaţia e în declin, că infrastructura e precară. Şi am apreciat viziunea lor curajoasă: anume că singura şansă a oraşului e investiţia în cultură şi creativitate.

La Braşov, autorităţile văd cultura ca pe o formă de susţinere a turismului sau, mai precis, de diversificare a ofertei turistice. Însă strategia se adresează şi comunităţii locale. Şi are în vedere şi chestiuni ce ţin de ecologie. Baza e în istoria oraşului şi în tradiţia bogată, dar vizează şi producţia contemporană. Multe mesaje şi direcţii care, de la un punct încolo, nu se mai leagă. Nu e clar ce anume a lipsit din dosarul de candidatură, dar ambiţiile depăşesc capacitatea reală a oraşului de a gestiona un program cultural multianual.

Brăila, „o Europă în miniatură“, propune un program destul de consistent nu doar pentru oraş, ci pentru zona Dunării maritime. În ultimii cinci ani, consumul cultural şi capacităţile s-au dezvoltat rapid – un rezultat al investiţiilor la nivel local. Foarte interesantă a fost şi expunerea teoriei despre paradoxurile mecanicii cuantice & pisica lui Schrödinger. Doar că acest eseu nu ţine loc de buget şi nici de angajament politic local. 

În cazul oraşului Alba Iulia, „cealaltă capitală“, dosarul vorbeşte mult (şi bine) despre moştenirea culturală şi despre importanţa istorică, dar prea puţin despre cultura vie şi creativitate. Cetatea a fost renovată în ultimii ani şi arată grozav, multe obiective au fost refăcute cu bani europeni (oraşul este campion la atragerea de fonduri europene), dar infrastructura de transport, turistică şi culturală e în continuare deficitară. În plus, planurile pentru 2021 ar fi putut să insiste mai mult pe integrarea micilor localităţi miniere învecinate (Cîmpeni, Abrud, Roşia etc.).

Tot pe trecut s-a axat şi Suceava. Şi pe patru componente majore: basm, divinităţi din folclor, mit, legendă. Probabil că juriul nu a găsit suficiente elemente legate de cultura contemporană. Şi nici n-a avut încredere că bugetul oraşului va putea, într-adevăr, să susţină programul.

Sfîntu Gheorghe s-a înscris în competiţie cu un dosar foarte atractiv, care implică tot ceea ce iniţiatorii au numit „Ţara Secuilor“ (Terra Siculorum). Programul ar fi avut toate elementele pentru a fi reţinut în finală. Dar într-o competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, orice aluzie la autonomie sau alte revendicări politice regionale pică prost.

După ce am citit programul propus de Tîrgu Mureş mi-a venit pofta să merg imediat acolo, să vizitez oraşul. Moment în care am realizat că toate legăturile feroviare sînt proaste şi că nu-i chip să ajungi acolo în mai puţin de zece ore. Iar aeroportul Transilvania e conectat mai bine la Londra, Milano şi Madrid decît la Bucureşti…

Craiova candidează pentru întreaga regiune Oltenia sub sloganul „IntenCity“. Însă, dincolo de tonul festiv şi triumfalist, nu am găsit, în dosar, vreo direcţie culturală clară sau măcar propuneri atractive. Totul e OK, dar nu e nimic acolo care să iasă în evidenţă, să stîrnească pasiuni sau măcar curiozitatea de a descoperi.

Marele perdant al competiţiei e oraşul Iaşi: un dosar „greu“, bine articulat, o economie locală care se bazează în mare măsură pe industriile culturale şi creative, cu o veche tradiţie culturală, acest oraş universitar ar fi meritat cu prisosinţă să se afle azi pe lista scurtă a candidaţilor. E posibil să fi pierdut puncte din cauza unor mici (sau mari) rivalităţi politice locale. Păcat, mare păcat. Foarte consistentă a fost şi propunerea oraşului Arad („Look Out Europe“), care a mizat pe spiritul participativ şi pe regenerarea urbană prin investiţia în cultură. Şi acest oraş ar fi meritat să se regăsească pe lista finală.

Despre cele patru oraşe candidate, în curînd, într-un amplu Dosar Dilema veche.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.
somn 4 1 1536x1536 jpg
Rutina de noapte: ce trebuie să faceţi înainte de culcare pentru a adormi mai uşor
Specialiştii spun că stabilirea unei bune rutine înainte de culcare ne ajută să adormim mai repede. Citiţi ce ar trebui să faceţi şi ce nu înainte de a merge la somn.