Forme libere

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image

 The Smile, Wall of Eyes, XL Recordings, 2024.

He means you no harm / Behind the wall of eyes. În ziarul care acompania cele două viniluri de 10 inci, format sub care era lansat atunci, într-un îndepărtat 2011, The King of Limbs, cel de-al optulea album de studio al grupului englez Radiohead, aceste două versuri deschideau un poem – „It’s not too late, it’s never too late“. În fond, nimic nou pentru Thom Yorke și Jonny Greenwood – doi dintre membrii formației înființate acum aproape patruzeci de ani în Abingdon-on-Thames, aceiași doi care s-au înhămat la acest proiect muzical numit The Smile – în a reșapa ariile criptice ale propriilor referințe pentru a arunca plase enigmatice prezentului. Au făcut-o adesea cu Radiohead, o fac și acum, cu acest al doilea LP al unui band forjat în timpul pandemiei din impulsul creativ al lui Greenwood, căruia i s-a alăturat Yorke, dar nu și Ed O’Brien, Colin Greenwood și Philip Selway. În stream-ul concertului-surpriză de la Glastonbury 2021, celor doi li se adăuga, la tobe, Tom Skinner, trecut printr-un cvartet de fusion, Sons of Kemet, aflat pe calea disoluției în acel moment. 

Formula se va păstra și pe albumul pe care The Smile îl va lansa în mai 2022, A Light for Attracting Attention, produs de nimeni altul decît Nigel Godrich, bibeloul de porțelan din spatele întregului eșafodaj discografic al Radiohead, dar și al aventurilor solistice ale lui Thom Yorke. Albumul acela ieșea din canonul Radiohead – aveam în față trei muzicieni care-și permiteau/doreau să acteze într-un spațiu sonor mai liber, mai deconceptualizat, într-un fel de explorare a unor teritorii totuși cunoscute, dar parcurse parcă-n zigzag. Uneori redundant și repetitiv, plasînd compozițiile pentru chitară ale lui Jonny Greenwood în chiar miezul său, ALfAA orbitează în jurul sound-urilor istorice ale Radiohead, dar nu e lăsat niciodată să ajungă acolo de drumming-ul lui Skinner, care are totuși un background jazzist, iar nu indie rock. Senzația e și mai apăsată – dar și mai reconfortantă – pe noul LP al trioului The Smile, Wall of Eyes, lansat la sfîrșit de ianuarie 2024.   

Chiar de la prima piesă a albumului, cea care-i dă și titlul – și care trimite, cum spuneam la începutul textului, către un moment din 2011 –, imboldul acela explorativ se instalează confortabil în faldurile unei bossa nova hipnotice, intime și stranii, precum videoclipul regizat de Paul Thomas Anderson. Accentele garage de pe A Light for Attracting Attentionsînt șterse de o intenție atmosferică. Wall of Eyes are un alt focus, un alt suflu, un alt dozaj, mai multă carne narativă bîntuitoare. Nimeni nu se grăbește aici – „And time is kind of frozen / As you’re gazing at the view” –, în puzzle-ul ăsta compus din disonanțe și motorik-uri, din vaietul lui Yorke, adeseori încolăcit în jurul mai știu eu cărui fragment instrumental, și magnetismul lui Tom Skinner, din doxa glisantă a lui Greenwod și amintirea incongruentă a unei formații numite Radiohead.   

Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20. Evenimentul, organizat de BestMusic Live, va face parte din turneul de lansare a noului album, Wall of Eyes. Găsiți mai multe informații despre desfășurarea acestuia pe site-ul promotorului, bestmusiclive.ro.  

Paul Breazu este jurnalist.

1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.
1034 17 cover  jpg
Spirite naturiste
Ozric Tentacles vor concerta în Control Club din București pe 17 aprilie.

Adevarul.ro

image
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
Un vlogger român a vrut să afle dacă elevii români din Ungaria sunt tratați bine la școlile unde învață. Ajuns la fața locului, a avut parte de o mare surpriză, iar imaginile filmate de el vorbesc de la sine
image
Imagini cu palatul din România cu trei cai pe acoperiș, în mărime naturală. „Acum pot să mor liniștit” VIDEO
Un clip video în care apar trei cai în mărime naturală amplasați pe acoperișul unei case a devenit viral pe rețelele sociale. Se află în localitatea buzoiană Calvini, cunoscută pentru numeroasele palate țigănești, unele ridicate de beneficiari de ajutor social.
image
„Complotul” german de a bombarda „podul lui Putin” din Crimeea a provocat o criză de nervi la Moscova
Agenții de contrainformații din Germania au intrat în acțiune după ce unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin în presă a publicat vineri o înregistrare audio despre care susține că ar fi o conversație între generali germani care plănuiau să arunce în aer podul din Crimeea.

HIstoria.ro

image
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol
Pe 3 februarie 1954, în plin viscol, s-a stins și marele scriitor Ionel Teodoreanu, la vârsta de 58 de ani.
image
România, dușmanul de serviciu al Moscovei
La Moscova, în anii interbelici, România trece drept unul dintre marii dușmani ai URSS.
image
Ce s-a întâmplat cu un luptător din rezistența olandeză, dispărut în urmă cu peste 80 de ani
Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistența antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani.