Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global

27 mai 2024
comunism jpg

Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg. Citirea cărților despre comunism ne ajută să înțelegem nu doar istoria politică și economică, dar și impactul social și cultural al acestei ideologii. În librăriile online există o selecție diversificată de cărți care explorează multiple aspecte ale comunismului, de la implementarea sa în diferite țări până la efectele asupra vieților individuale și comunităților.

Perspective asupra comunismului în România

Una dintre cărțile esențiale pentru înțelegerea comunismului în România este „România Comunistă (1948-1985)” de Michael Shafir. Această lucrare oferă o analiză politică, economică și socială detaliată a perioadei comuniste din România, explicând modul în care regimul a influențat toate aspectele vieții cotidiene. Shafir, profesor emerit la Universitatea Babeș-Bolyai, aduce o perspectivă bine documentată și riguroasă, folosind surse variate pentru a picta un tablou complex al României sub regimul comunist​.

O altă carte importantă este „Moștenirea lui Stalin în România” de Stefano Bottoni. Aceasta explorează crearea și funcționarea Regiunii Autonome Maghiare, un experiment sovietic implementat în inima României, și analizează relațiile complexe dintre autoritățile românești și minoritățile etnice din această regiune. Bottoni utilizează surse de arhivă românești, maghiare și sovietice pentru a oferi o imagine detaliată a impactului politicilor staliniste în România​.

Mărturii și experiențe personale

„Nimic de invidiat” de Barbara Demick oferă o perspectivă asupra vieții cotidiene în Coreea de Nord, un stat comunist care continuă să existe și astăzi. Cartea este bazată pe interviuri cu nord-coreeni care au fugit din țară, oferind o imagine cutremurătoare a suferințelor și restricțiilor impuse de regimul comunist. Această carte este esențială pentru cei care doresc să înțeleagă cum arată viața într-un stat totalitar comunist​.

„Executați prin înfometare” de Miron Dolot descrie foametea din Ucraina sovietică (Holodomor), un alt episod tragic din istoria comunismului. Dolot, supraviețuitor al foametei, oferă o mărturie directă despre ororile trăite de populația rurală sub politica de colectivizare forțată a lui Stalin. Aceasta este o lectură importantă pentru a înțelege consecințele devastatoare ale politicilor economice comuniste​.

Analize și studii comparative

„Reflecții despre comunism” de Thierry Wolton este o altă lucrare notabilă care examinează comunismul dintr-o perspectivă largă, analizând atât teoriile care au stat la baza ideologiei, cât și implementările sale concrete în diverse țări. Wolton discută despre cum a fost perceput comunismul în diferite culturi și contextul istoric în care s-a dezvoltat, oferind cititorilor o înțelegere profundă și nuanțată a acestui fenomen global​​.

Citirea cărților despre comunism este esențială pentru a înțelege mai bine un capitol important și complex al istoriei moderne. Fie că sunteți interesat de aspectele politice și economice ale regimurilor comuniste, de mărturiile personale ale celor care au trăit sub aceste regimuri sau de analizele teoretice, selecția de cărți disponibilă în librăriile online oferă resurse valoroase pentru aprofundarea cunoștințelor despre comunism. Aceste lecturi nu doar că ne ajută să înțelegem trecutul, dar ne oferă și lecții valoroase pentru prezent și viitor, subliniind importanța democrației și a libertăților individuale.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Parteneri

cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
prospecte medicamente jpg
Combinații periculoase de medicamente. Cum ne putem distruge ficatul fără să știm
Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.
153710 102366 stiri Louise Brown d jpg
25 iulie: ziua în care a venit pe lume primul copil conceput prin fecundare artificială. În 1946, SUA testează prima bombă atomică subacvatică VIDEO
Pe 25 iulie, în Anglia, se naște primul copil conceput prin fecundare artificială. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe. Tot pe 25 iulie, Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
image png
Imnul Israelului a fost fluierat pe Parc des Princes. Sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice VIDEO
Imnul Israelului a fost fluierat miercuri, pe stadionul parizian Parc des Princes, cu ocazia meciului dintre Israel şi Mali, din grupa D a turneului olimpic de fotbal. La ceremonia de deschidere, sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad.
salcam pitic
Specii de plante invazive au fost identificate în România. În ce zone s-au răspândit și ce este de făcut
Plantele străine invazive devin o problemă tot mai mare pentru mediu și pentru oameni, atrage atenția Fundația Conservation Carpathia.
cub andreea balan png
Andreea Bălan, despre obstacolele din carieră. Ce sacrificiu a făcut pentru a reuși într-o industrie condusă de bărbați: „E foartge greu”
Andreea Bălan, în vârstă de 40 de ani, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite cântărețe din România, având o carieră impresionantă care a început de pe vremea în care era doar o adolescentă. Într-un interviu acordat recent, artista a dezvăluit ce a sacrificat pentru a reuși într-o industrie
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Tori Spelling spune că este „super recunoscătoare” pentru „ultima conversație” cu Shannen Doherty
Tori Spelling este „recunoscătoare” că a reușit să aibă o ultimă conversație cu Shannen Doherty înainte de moartea ei.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.