La contactul cu pielea

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image

 Smoke Sauna Sisterhood (Estonia-Franța, 2023), de Anna Hints.

Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă, adăpostită de pădurile înzăpezite ale Estoniei, cîteva femei își dezbracă corpul și sufletul în fața camerei, în timp ce chipul abia li se vede în eclerajul ca de veioză. Directorul de imagine al filmului – Ants Tammik – o fi el bărbat, însă înțelegem prea bine că întreg dispozitivul ales joacă întru crearea unei sororități absolute: nu doar între femeile intervievate, ci și în raport cu regizoarea și cu obiectivul aparatului de filmat. Nici o rămășiță falică în această lentilă chemată să înregistreze cu empatie și chiar proximitate un ritual regional deopotrivă intim și mitic – ba chiar mistic –, deturnat acum înspre o cauză mult mai actuală: iată cum corpuri violentate, trecute prin mîinile bărbaților și ale anilor impasibili, se descoperă în goliciunea lor cărnoasă. Încăperea saunei e liberă, atunci, să devină un fel de showroom care prezintă imperfecțiunea și asperitatea, cu aburul lucrînd la realizarea acestei profunde sincerități.

Adevărul e că cineasta Anna Hints a intuit just posibilitatea ca sauna – cu obligația sa de a da jos orice platoșă, de la haină la armură sufletească – să devină un safe space ca de manual. Discursul curge mlădios și parcă lipsit de griji, pe măsură ce totul în jur prinde să se lichefieze. Estetica filmului se menține între anumite coordonate curate: mult abur, multă sudoare, plus o admirație față de epidermă pe care, totuși, ne-am fi dorit să o vedem explorată prin metode ceva mai inventive. Însă meritul filmului rămîne acela de a construi un raport de încredere care nu alunecă niciodată – nici măcar pentru spectatorii bărbați – într-un voyeurism de tip „gaura cheii”. Dimpotrivă – deși filmul pare că nu i se adresează deloc în primă fază, dezvoltînd o sensibilitate exclusivistă a „femeilor între ele”, sexul opus se vede repede invocat, sub forma unui rechizitoriu privitor la traumele care, din tată în fiică, se perpetuează prin ridicarea palmei și/sau a fustei. În fond, Smoke Sauna Sisterhood acordă o voce acestei rupturi generaționale care face din femeia actuală un fel de potențialitate ce conține promisiunea întreruperii violenței și abuzului. Aceste femei își povestesc experiențele de viață pentru ca aceia ce vin din urmă – indiferent de sex – să poată înțelege că lupta e permanentă, încă fierbinte, dar deloc vană. Acest film e, în fond, rezultatul progresului societal din ultimii ani.

Filmul are grijă să discute numeroase teme ale feminității: de la prima menstruație la prima relație de dragoste (hetero- sau homosexuală), documentarul se transformă într-un inventar un pic cam prea totalizant, prea bine organizat, al experienței de a trăi într-un corp de femeie. De fapt, limita imparabilă a filmului ține tocmai de acest dispozitiv deja testat, deja cunoscut, care funcționează exact așa cum ne-am aștepta să funcționeze – pe un mod de autocelebrare periculos de apropiat de literatura motivațională. E parte din paradoxul acestui film despre sororitate petrecut în obscuritatea unei încăperi de lemn să nu vadă că toată această asumare se transformă automat – de la o prea mare emfază asupra a tot ceea ce, ca genuri umane, ne diferențiază ireconciliabil – într-un fel de ghetoizare. 

Smoke Sauna Sisterhood nu poate evita, din acel punct, să devină un „film pentru femei”, așa cum Indiana Jones e o chestie care, intrinsec, le place bărbaților. E un lucru rău? Nu neapărat – în fapt, aș zice că e chiar necesar să existe un echivalent al băiețelilor macho, cu toate că nu sînt sigur că tentativa plină de deferență a Annei Hints e cel mai bun răspuns. Există, cu alte cuvinte, un așa-numit female gaze” adecvat luptei politice? Dacă da – o teoreticiană angajată și feministă precum Erika Balsom ar emite niște dubii –, nu sînt sigur că propunerea de față e suficient de combativă. Pînă la urmă, riscul e ca toată această inițiativă binevoitoare să sfîrșească într-un vacuum în care traspune pe ecran lucruri deja răs-ascultate, în direcția unui public care, de bună seamă, e perfect conștient de ele, fiindcă le cunoaște pe propria piele. Căci, pînă la urmă, o privire feminină/feministă nu înseamnă doar a întoarce pe dos male gaze-ul – înseamnă a inventa altceva, o formă de facere și desfacere a experienței sensibile a feminității care nu datorează nimic normelor impuse de cinema-ul făcut de bărbați. Abia aici, în acest spațiu prea rar conceptualizat și adus la vedere, ar putea începe adevărata sororitate prin cinema.

Smoke Sauna Sisterhood rulează în cinematografe.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Parteneri

la botezul animalelor vin crescatori din olt, dar si din alte judete   foto ionelia nuca jpeg
Botezul animalelor. Cum s-a transformat sursa de trai a țăranului român în pasiune costisitoare REPORTAJ
Sute de crescători de animale, în special cai, își etalează exemplarele la început de an în localitățile în care, de Bobotează, se organizează Botezul cailor. Din sursă de trai, creșterea animalelor a devenit un hobby care costă, admit proprietarii, de aici și numărul de animale în scădere.
Student în camera de cămin, învățând la laptop   AI image jpg
Viața la cămin, între improvizații și pericole. Cu ce greutăți se confruntă studenții români
Între bugete limitate, cămine neadaptate nevoilor lor și alegeri alimentare nesănătoase, studenții români se confruntă cu provocări majore în încercarea de a-și gestiona eficient stilul de viață și performanța academică.
IMG 20241027 170832 jpg
Artizanul care continuă și azi un meșteșug aducător de valută în comunism. „Șase ani am mers în Italia să-i învăț să împletească”
Marian Săvulescu este meșterul care s-a întors, după ce cinematografele s-au închis unul câte unul, la un meșteșug mult apreciat peste hotare în anii comunismului. A învățat să împletească răchita de la o vecină de la țară și a continuat să se perfecționeze.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Expert din Elveția, despre amenințarea dreptei radicale în România: „există riscul să impună un regim represiv politic și cultural”
Marius Ghincea, expert în securitate și cercetător la Universitatea ETH Zurich din Elveția, susține că principalele riscuri la adresa securității României în următoarea perioadă sunt: politica belicoasă a Rusiei, normalizarea dreptei radicale și cartelizarea partidelor politice.
zelenski tricou jpg
Strategia genială prin care Ucraina poate da lovitura în războiul cu Rusia. Cheia victoriei, explicată de un reputat general român
Războiul din Ucraina evoluează într-o direcție nedorită, avertizează președintele Zelenski, și tot mai mulți analiști militari îi dau dreptate. Există totuși o rază de speranță. Generalul Virgil Bălăceanu explică cum pot ucrainenii să câștige și dacă nu-i alungă pe ruși din țară.
Studenți așteptând la coadă la cantină shutterstock jpg
Ghidul alimentației pentru studenți: cât costă o masă caldă la cantinele din România
Cantinele universitare rămân printre puținele refugii pentru studenții români care își doresc o masă caldă la prețuri accesibile, însă, uneori, programul încărcat, distanțele mari și bugetele limitate transformă această opțiune într-o adevărată provocare.
demonstratie jandarmi jpg
Grădinița din România cu principii nemțești. Își propune să formeze cetățenii model de mâine
O grădiniță din județul Botoșani este de peste 25 de ani un adevărat etalon al unui sistem pedagogic german, numit Planul Jena. Copiii sunt învățați să devină independenți, să-și folosească creativ și util calitățile, să se implice în comunitate și să devină membri utili societății.
James Bedford, primul on criogenat, foto Facebook jpg
12 ianuarie: 58 de ani de la criogenarea primului om, James Bedford, un profesor american de psihologie
Pe 12 ianuarie 1967, prima societate de cercetare în domeniul criogeniei experimenta tehnica sa revoluţionară pe o fiinţă umană, un profesor de psihologie care s-a oferit voluntar. Anul acesta, tot pe 12 ianuarie, se împlineşte un an de la moartea Lisei Marie Presley singurul copil al Regelui Elvis.
Sunghir tumba paleolítica jpg
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.