S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17

14 februarie 2024
image

Anul acesta este marcat de alegeri electorale pe jumătate din mapamond. Într-o aglomerare electorală fără precedent, România va ieși la urne atît pentru a decide europarlamentarii care s-o reprezinte, dar și pentru reprezentanții la nivel local, parlamentar și prezidențial. Este un moment ideal să ne gîndim, mai atent și critic, la alegerile pe care le facem. Dacă alegerile electorale sînt în aparență, simple - o ștampilă pe X sau pe Y - tipurile de alegeri cu care ne confruntăm în toate aspectele vieții sînt complicate de etnia, comunitatea, țara din care facem parte și de raporturile de putere la care sîntem supuși. Poate că nu putem alege vremurile în care trăim, dar putem alege atitudinea cu care să le trăim, iar empatia, reziliența și solidaritatea sînt cîteva dintre instrumentele pe care le avem la îndemînă. Aceasta este premisa de la care ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie, printr-o selecție de documentare care analizează alegerea atît din perspectivă istorică, la nivel sistemic, cît și la nivel individual, de zi cu zi.

Abonamentele Early Bird s-au pus în vînzare pe Eventbook, la prețul de 120 lei pentru desfășurarea festivalului în București (05 - 14 aprilie) sau 160 lei, care include și proiecțiile online (15 - 25 aprilie).

Selecția din acest an se concentrează pe alegeri, individuale dar și la nivel de comunități (LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă) într-o gamă largă de contexte actuale: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică. Din Brazilia pînă în Ucraina, din Republica Centrafricană în Palestina, filmele OWR #17 ne oferă privilegiul de a descoperi povești extraordinare despre alegerile unor oameni sau comunități în fața unor probleme de viață complicate, care ne definesc nu doar prezentul, ci și viitorul.

Două filme din selecția de anul acesta

AL DJANAT, THE ORIGINAL PARADISE. Reîntoarcerea regizoarei Chloé Aïcha Boro în Burkina Faso pentru înmormîntarea unchiului său o face martoră la o familie divizată în privința deciziei de a vinde proprietatea. Această dramă de familie surprinde cu dragoste și tandrețe o comunitate nevoită să aleagă între păstrarea culturii ancestrale sau capitularea în fața schimbărilor accelerate ale capitalismului.

image

„Un vot pentru un dinte”. Traversînd continentele, găsim alegerea și consecințele sale la propriu și la figurat în SMILING GEORGIA. O tragicomedie care analizează demagogia populistă din cadrul alegerilor prezidențiale din Georgia, filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care voturile sînt cumpărate pe promisiunea, la propriu, a unei noi danturi.

image

La OWR, experiența de cinema este gîndită atît „on-screen”, printr-o selecție bogată și diversă a filmelor, cît și „off-screen”. Proiecțiile de film sînt urmate de discuții extinse cu regizorii de film sau experți locali, într-un spațiu de dialog și reflecție care stimulează un spectator critic, participant activ în discuții pe teme legate de drepturile omului, teme sociale, politice și de mediu prin intermediul cinema-ului.

Afișul ediției din acest an este creat de Șerban Jipa și este schița de portret a unui candidat ideal sau, poate, anti-utopic, o creatură ieșită din cacofonia politică, mediatică și războinică în care trăim.

Biografii curatori

Anca Păunescu a studiat filologie germană și film, iar în ultimii 7 ani a fost intens implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene. În prezent este programator la OWR, selecționer principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania, consiliază și face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor: DokuFest (Kosovo), FIPADOC (Franta), Karlovy Vary IFF (Rep. Cehia). De asemenea, a fost membră a juriului la Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF, DOK Leipzig Co-Pro Market.

image

Andrei Tănăsescu este un curator stabilit în Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinemaului. În 2019 a curatoriat „Videograms of a Nation”, o retrospectivă expansivă a cinematografiei românești pentru EUROPALIA ROMANIA. A lucrat în echipele de programare ale TIFF Toronto, "Kino Pavasaris" Vilnius IFF, Festivalul Internațional de Film Experimental de la București (BIEFF) și a colaborat cu Berlinale Forum și Festivalul de Film American Independent de la București (AIFF). Se ocupă de secțiunea Works-in-Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, este programator pentru Bildrausch - Filmfest Basel și One World Romania și membru al comitetului de selecție al Giornate degli Autori (Venice Days).

image
dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

plaja creta1 jpeg
Plaja superbă din Grecia de care mulți nu știu. Are nisipuri albe, apă cristalină, iar liniștea e la ea acasă
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să ne îndreptăm cu pași repezi către luna mai, iar tot mai mulți români încep să se gândească deja la vacanța de vară.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Dramă în ziua de Paște. Un tată nu și-a putut salva fiul de 19 ani, blocat în locuința incendiată
O tragedia a avut loc în ziua de Paște, în Capitală. Un tată nu și-a putut salva fiul blocat în locuința incendiată, aflată în Sectorul 5. Pompierii au intervenit, însă victima nu a mai putut fi salvată.
AFP  RomaniaOrthodoxEaster jpg
Cum s-a schimbat Paștele după Revoluție: mărturii de la Marius Rizea și Doina Ruști
Actorul Marius Rizea (49 de ani) și scriitoarea Doina Ruști (68 de ani) rememorează sărbătoarea Paștelui între rânduiala moștenită și realitățile unei lumi în schimbare: de la pâinea făcută în țest și ouăle vopsite cu frunze, la tăcerea post-Cernobîl și slujbele pentru prima dată la televizor.
sua iran prizonieri relatii shutterstock jpg
Teheranul susține că negociază cu SUA de pe o poziție de forță: „Puterea militară a Iranului a impus negocierile Statelor Unite”
După cea de-a doua rundă de negocieri dintre Teheran şi Washington privind programul nuclear, presa naţională sugerează că Iranul şi-a întărit poziţia în faţa SUA şi speră să obţină ridicarea sancţiunilor economice.
mahmureala istock jpg
Cele mai tari leacuri tradiționale românești contra mahmurelii. Cum să evităm dezastrul după o noapte pierdută
Mahmureala poate da mari bătăi de cap mai ales după o noaptea lungă cu un consum exagerat de băuturi alcoolice. Simptomele, în funcție de starea de sănătate și cantitatea de alcool consumată pot dura și până la 24 de ore. Vestea bună este că există câteva remedii eficiente.
Ingrid Bergman  foto   Casablanca jpg
Ce scene din Casablanca, unul dintre cele mai emoționante filme din istoria cinematografiei, au fost cenzurate
Considerat un clasic, „Casablanca” rămâne unul dintre cele mai emoționante filme din toate timpurile. Realizat în 1942 de regizorul Michael Curtiz, filmul a beneficiat de o distribuție remarcabilă, care i-a reunit pe unii dintre cei mai cunoscuți actori ai epocii. Humphrey Bogart a dat viață enigmat
copil obez shutterstock
Obezitatea cuprinde întreaga lume. Care este „cea mai grasă” țară. Previziuni șoc pentru două state importante
O analiză arată că nivelurile de obezitate au crescut de 20 de ori în unele părți ale lumii. Experții dau vina pe creșterea simultană a alimentelor procesate, încărcate cu calorii și a stilului de viață sedentar, legat de birou.
Volodimir Zelenski de Paste, captura video jpg
De Paşte, Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor să nu-şi piardă speranţa. „Va veni ziua vieţii. Ziua păcii. Ziua Ucrainei”
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor duminică, în ziua de Paşte, încurajându-i să nu-şi piardă speranţa şi credinţa că va veni ziua în care în ţara lor va fi pace.
politia nu treceti jpeg
Crimă oribilă de Paște. O tânără mamă, de 20 de ani, a fost înjunghiată mortal de un bărbat. Avea doi copii
Caz șocant în județul Constanța în prima zi de Paște. O tânără de 20 de ani a fost înjunghiată mortal de un bărbat de 32 de ani. Fapta ar fi fost comisă pe fondul „unui conflict spontan”, au precizat polițiștii.