S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17

14 februarie 2024
image

Anul acesta este marcat de alegeri electorale pe jumătate din mapamond. Într-o aglomerare electorală fără precedent, România va ieși la urne atît pentru a decide europarlamentarii care s-o reprezinte, dar și pentru reprezentanții la nivel local, parlamentar și prezidențial. Este un moment ideal să ne gîndim, mai atent și critic, la alegerile pe care le facem. Dacă alegerile electorale sînt în aparență, simple - o ștampilă pe X sau pe Y - tipurile de alegeri cu care ne confruntăm în toate aspectele vieții sînt complicate de etnia, comunitatea, țara din care facem parte și de raporturile de putere la care sîntem supuși. Poate că nu putem alege vremurile în care trăim, dar putem alege atitudinea cu care să le trăim, iar empatia, reziliența și solidaritatea sînt cîteva dintre instrumentele pe care le avem la îndemînă. Aceasta este premisa de la care ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie, printr-o selecție de documentare care analizează alegerea atît din perspectivă istorică, la nivel sistemic, cît și la nivel individual, de zi cu zi.

Abonamentele Early Bird s-au pus în vînzare pe Eventbook, la prețul de 120 lei pentru desfășurarea festivalului în București (05 - 14 aprilie) sau 160 lei, care include și proiecțiile online (15 - 25 aprilie).

Selecția din acest an se concentrează pe alegeri, individuale dar și la nivel de comunități (LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă) într-o gamă largă de contexte actuale: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică. Din Brazilia pînă în Ucraina, din Republica Centrafricană în Palestina, filmele OWR #17 ne oferă privilegiul de a descoperi povești extraordinare despre alegerile unor oameni sau comunități în fața unor probleme de viață complicate, care ne definesc nu doar prezentul, ci și viitorul.

Două filme din selecția de anul acesta

AL DJANAT, THE ORIGINAL PARADISE. Reîntoarcerea regizoarei Chloé Aïcha Boro în Burkina Faso pentru înmormîntarea unchiului său o face martoră la o familie divizată în privința deciziei de a vinde proprietatea. Această dramă de familie surprinde cu dragoste și tandrețe o comunitate nevoită să aleagă între păstrarea culturii ancestrale sau capitularea în fața schimbărilor accelerate ale capitalismului.

image

„Un vot pentru un dinte”. Traversînd continentele, găsim alegerea și consecințele sale la propriu și la figurat în SMILING GEORGIA. O tragicomedie care analizează demagogia populistă din cadrul alegerilor prezidențiale din Georgia, filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care voturile sînt cumpărate pe promisiunea, la propriu, a unei noi danturi.

image

La OWR, experiența de cinema este gîndită atît „on-screen”, printr-o selecție bogată și diversă a filmelor, cît și „off-screen”. Proiecțiile de film sînt urmate de discuții extinse cu regizorii de film sau experți locali, într-un spațiu de dialog și reflecție care stimulează un spectator critic, participant activ în discuții pe teme legate de drepturile omului, teme sociale, politice și de mediu prin intermediul cinema-ului.

Afișul ediției din acest an este creat de Șerban Jipa și este schița de portret a unui candidat ideal sau, poate, anti-utopic, o creatură ieșită din cacofonia politică, mediatică și războinică în care trăim.

Biografii curatori

Anca Păunescu a studiat filologie germană și film, iar în ultimii 7 ani a fost intens implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene. În prezent este programator la OWR, selecționer principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania, consiliază și face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor: DokuFest (Kosovo), FIPADOC (Franta), Karlovy Vary IFF (Rep. Cehia). De asemenea, a fost membră a juriului la Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF, DOK Leipzig Co-Pro Market.

image

Andrei Tănăsescu este un curator stabilit în Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinemaului. În 2019 a curatoriat „Videograms of a Nation”, o retrospectivă expansivă a cinematografiei românești pentru EUROPALIA ROMANIA. A lucrat în echipele de programare ale TIFF Toronto, "Kino Pavasaris" Vilnius IFF, Festivalul Internațional de Film Experimental de la București (BIEFF) și a colaborat cu Berlinale Forum și Festivalul de Film American Independent de la București (AIFF). Se ocupă de secțiunea Works-in-Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, este programator pentru Bildrausch - Filmfest Basel și One World Romania și membru al comitetului de selecție al Giornate degli Autori (Venice Days).

image
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.