INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN

13 februarie 2024
image

Vineri, 16 februarie 2024 (19.00)ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani: JOHANNES BRAHMS. Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România prezintă Integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Brahms, în cadrul a 4 concerte extraordinare, proiect conceput în jurul aniversării a 190 de ani de la nașterea compozitorului. 

Cel de-al doilea concert al Integralei Brahms la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijoruluiamerican JOHN AXELROD, care, în 2023, a fost ales director muzical și dirijor principal al Orchestrei Naționale Elvețiene (Swiss National Orchestra) și care își continuă colaborarea - ca dirijor principal - cu Orchestra Simfonică București.

         Un alt invitat special al serii este și violonistul VALENTIN ȘERBAN, cîștigător al Concursului Internațional „George Enescu” (2021), care va interpreta Concertul în re major pentru vioară și orchestră, singurul concert pentru vioară semnat de marele compozitor. La premiera absolută de la Leipzig (1 ianuarie 1879), Brahms însuși s-a aflat la pupitrul dirijoral și - în ipostază solistică - s-a regăsit bunul său prieten, celebrul violonist Joseph Joachim, căruia îi este și dedicată lucrarea.  

În partea a doua a serii de la Sala Radio, veți asculta Simfonia nr. 1 de Brahms, o lucrare la care compozitorul a lucrat 21 de ani. Partitura este adesea considerată în istoria muzicii ca „a zecea simfonie de Beethoven”, ca și cum ar fi o continuare a celor nouă superbe simfonii semnate de titanul de la Bonn. Acest lucru este datorat faptului că Brahms și-a propus să aducă un omagiu celui pe care îl admira și a preluat în simfonia pe care o veți asculta la Sala Radio teme muzicale din Simfonia a 3-a („Eroica”) și din Simfonia a 9-a de Beethoven. 

Cu o experiență de peste un sfert de secol în dirijarea a aproape 200 de orchestre din întreaga lume, JOHN AXELRODse bucură de o bogată carieră internațională. Repertoriul său extraordinar de divers, profunzimea muzicală și stilul său carismatic au fost lăudate și recunoscute pe scară largă, atît de public, cît și de critici. În 2020, a primit premiul Special Achievement Awarddin partea International Classical Music Awards pentru activitatea sa remarcabilă.

Stagiunea 2023-2024 a început cu două evenimente importante în traiectoria carierei sale: ca proaspăt cetățean al Elveției, John Axelrod a fost ales în noiembrie 2023 director muzical și dirijor principal al Orchestrei Naționale Elvețiene (Swiss National Orchestra). În septembrie 2023, o înregistrare excepțională cu Orchestra Simfonică București a fost lansată cu succes la Orchid Classics și distribuită de Naxos, cu cele două versiuni ale Simfoniei a 4-a de Robert Schumann. Intitulat Schumann 41/51: Florestan și Eusebiu, proiectul explorează modul în care tulburarea bipolară a lui Robert Schumann a influențat versiunile originale și revizuite ale acestei îndrăgite lucrări, ceea ce oferă un motiv convingător pentru ca, pentru prima dată în discografia înregistrată, ambele să fie lansate pe același album, ceea ce a dus la o nominalizare la International Classical Music Awards 2023 - pentru cea mai bună înregistrare orchestrală.

John Axelrod și-a continuat frumoasa colaborare de peste un deceniu cu Japonia, revenind din octombrie pînă în decembrie 2023, alături de Orchestra Simfonică NHK - Tokyo, Tokyo Metropolitan Symphony, Tokyo College of Music Orchestra, Orchestra Ensemble Kanazawa, Hyogo Performing Arts Center Orchestra și aflîndu-se, pentru prima oară, la pupitrul Sendai Philharmonic.

Alte momente importante ale stagiunii curente includ debutul său cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, revenirea sa anuală la Orchestra Sinfonica di Milano, unde a ocupat poziția de dirijor invitat principal, și unde va dirija o versiune integrală a baletului „Pasărea de foc” de Stravinski, dar și colaborarea - în calitate de dirijor al RAI Pops - cu Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI din Torino. 

În perioada 2018-2023, John Axelrod a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice a orașului Kyoto - Japonia. În perioada 2014-2020, a fost directorul artistic și director muzical pentru Real Orquesta Sinfónica de Sevilla. Printre celelalte poziții pe care le-a ocupat, se numără cea de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Milano (La Verdi), director muzical al ansamblului Orchestre National des Pays de la Loire, director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice și al Teatrului din Lucerna, dirijor principal al ansamblului Sinfonietta Cracovia ș.a.

Printre relațiile sale de lungă durată se numără colaborările cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg. În Statele Unite, a dirijat, printre altele, Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Philadelphia. 

John Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. S-a specializat sub îndrumarea lui Leonard Bernstein (în 1982), a studiat, de asemenea, la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin (în 1996) și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 pînă în 2000, cînd și-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent pentru „Parsifal” la Festivalul de la Bayreuth.

Cîștigător al Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet. Un experiment artistic ce pune la încercare virtuozitatea oricărui mare violonist și împinge limitele de receptare ale muzicii clasice. 

Valentin Șerban a început studiul viorii la vîrsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. A susţinut un număr mare de concerte şi recitaluri atît în România, cît și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online - pe entertix.roși myticket.ro - şi în librăriile Cărtureşti. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Parteneri

banner irinel columbeanu png
Irinel Columbeanu, primele dezvăluiri despre femeia misterioasă care l-a cucerit la azi. Ce l-a atras la ea: „Nu pot spune că a fost dragoste la prima vedere”
Irinel Columbeanu (67 de ani) a fost dintotdeauna obișnuit să fie înconjurat de femei și iată că nici măcar acum, aflat în azil, acest lucru nu îi dă pace. Fostul milionar se pare că și-a găsit dragostea sinceră, fără interese, departe de agitația vieții pe care a avut-o odinioară.
FOTO Captură video
Polei pe mai multe drumuri din țară. Sute de tone de antiderapant au fost împrăștiate peste noapte
Infotrafic avertizează că sâmbătă dimineață este polei pe drumuri din Bihor, Caraș-Severin și Sălaj. DRDP Timișoara a intervenit noaptea trecută cu peste 950 de tone de antiderapant, cele mai multe intervenții fiind în Caraș-Severin.
aspirator robot jpg
S-a inventat robotul care adună hainele de pe jos. Este vedeta târgului de tehnologie din Las Vegas
Vedeta evenimentului de la Las Vegas din acest an a fost aspiratorul echipat cu un braț special, capabil să adune hainele aruncate pe jos.
sambuco case jpg
Povestea familiei din Londra care a cumpărat o casă cu trei euro într-o comună-fantomă din Italia
Un mic oraș din Italia este în atenția internațională, dar de datta aceasta nu pentru peisaje, climă sau istoria lui. Administrația orașului organizează licitații de vânzare a caselor, iar prețul de pornire este de doar 1 Euro
Raul Astrolog
Astrotarot 2025! Astrologul Raul Stoica face previziunile pentru fiecare nativ cu ajutorul cărților de tarot: „Este anul vindecării colective”
Astrotarot 2025! Astrologul Raul Stoica face previziunile pentru fiecare nativ cu ajutorul cărților de tarot.
anthony hopkins foto getty images
Anthony Hopkins, mesaj emoționant după ce și-a pierdut casa în incendiile din Los Angeles. Care crede că este „singurul lucru pe care îl luăm cu noi”
Actorul premiat cu Oscar, Sir Anthony Hopkins, a transmis un mesaj emoționant de sprijin celor afectați de incendiile catastrofale din Los Angeles.
zavor jpg
Copii cu dizabilităţi, ținuți în condiții inumane, în Târgu Mureş: ar fi fost încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate. ”O situație teribil de tristă”
Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice fac, sâmbătă, verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit copii închişi în camere cu zăvor şi care ar fi fost trataţi cu medicamente expirate.
netflix jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2025 01 30 2 1200x686 webp
Testul de inteligență care te pune în dificultate. Găsiți cele 3 diferențe care se ascund în imaginile de mai jos. Doar geniile reușesc s-o facă în câteva secunde
Testele de inteligență sunt întotdeauna cele mai practice și utile metode prin care ne putem exersa capacitatea de concentrare și abilitățile creierului. Astăzi, vă punem la dispoziție un mic exercițiu, însă trebuie să știți că foarte puțini reușesc să îl rezolve.