MUZICĂ

958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Răsjazz uri jpeg
Răsjazz-uri
Schnellertollermeier e pentru fanii preciziei elvețiene, însă o variantă mai brutalistă (în sensul din arhitectură) decît alți elvețieni pe care i-am prezentat drept creatori de muzică metronomică –  Ronin, Sonar etc.
Portretul libertinului la 43 de ani jpeg
Portretul libertinului la 43 de ani
Pare mai degrabă o combinație aproape reușită de Gavroche și Oliver Twist, ajuns astăzi la 43 de ani, lecuit de ceva veme de droguri, aparent sătul de viața supravoltată din trecutul nu foarte îndepărtat și probabil rușinat de faptul că ultima lui trupă de acompaniament se numea The Puta Madres.
CryptoArtanu jpeg
CryptoArtanu
Cutia de bijuterii a rockerului român se poate îmbogăți cu un nou proiect memorabilia, omagiu adus uneia dintre figurile pop-rock proeminente cu care a crescut generația mea.
După nouă ani, încă un dans jpeg
După nouă ani, încă un dans
Stromae aducea în muzica momentului un paradoxal balans între optimismul imprudent al unui pop house exotic, în care sound-urile ieșeau pur și simplu în afara Occidentului stereotipal, și pesimismul actualității.
De dragoste jpeg
De dragoste
Am nimerit peste două albume de dragoste recuperată, poate tardivă, ale unor muzicieni care au absentat ceva vreme și li s-a simțit absența.
All That Noise jpeg
All That Noise
APTBS a reușit să-și construiască și păstreze și o sofisticare stilistică, dar și o cadență onorabilă, lansînd albume la fiecare doi-trei ani.
Fericiții frați Felice jpeg
Fericiții frați Felice
Primii doi conduc organizația muzicală The Felice Brothers, de care al treilea s-a desprins în urmă cu mai bine de zece ani pentru grupul The Duke & The King, apoi pentru o carieră solo.
Lumea văzută după Brexit jpeg
Lumea văzută după Brexit
Te întrebi cînd și cum apare un nou val și dacă nu cumva am trecut de vremea postismelor.
Dub transilvan jpeg
Dub transilvan
Dub este o tulpină de muzică electronică eclozată din reggae, primenită în ecouri și reverberații pentru a obține un sound mai electro-artificial.
Interminabilii ani ʼ80 jpeg
Interminabilii ani ʼ80
(Tumbl)R&B-ul gotic și narcotizat din anii mixtape-urilor de la începutul carierei s-a transformat astăzi în diverse shortcut-uri lucioase către cel mai revoluționar deceniu al pop-ului.
Stoenescu (e)rupe jpeg
Stoenescu (e)rupe
Am fost luat pe nepregătite de avalanșa de talente pe care nu le știam, membri ai cooperativei muzicale Jam Circle, reunind opt trupe într-un mega-jam session semipremeditat.
Trans Orient Express, în direcția Occident, prin Lunca Dunării jpeg
Trans Orient Express, în direcția Occident, prin Lunca Dunării
O ilustrată vintage, colorizată și circulată, purtînd ștampila celei ce a fost cîndva poșta Regatului Sîrbo-Croato-Sloven, devine foarte transparentă pentru revendicările universului sonor al cîntecelor care stau dedesubt.
Muncitori jpeg
Muncitori
Se cuvine să ne întrebăm cine sînt Hendricșii și Jimmy Page-ii ultimilor 30 de ani.
Din ʼ95, cu dragoste, ironie și vinil jpeg
Din ʼ95, cu dragoste, ironie și vinil
Există cîteva albume referențiale ale istoriei locale recente, marcate fie de sound-ul lor, fie de faptul că au captat discursiv anumite perioade.
Reviriment jpeg
Reviriment
Democratizarea artistică adusă de digitizare, pentru a îngădui să facă muzică și celor care nu-s în stare să țină un instrument în mînă, a început cu epoca sintetizatoarelor, ducînd la o frustrare sistemică a absolvenților de Conservator, dar și la mega-festivalurile de muzică stroboscopică ce ne-au năpădit.
O formație (care se vrea a fi) progresivă jpeg
O formație (care se vrea a fi) progresivă
Formație nouăzecistă de britpop, aripa sensibilă și mai mult folk, trupa din Londra a alunecat, în decadele ce au urmat, într-un vertij aproape alt-prog.
Memorabilia jpeg
Memorabilia
O cutumă cu care industria noastră muzicală e mai puțin familiarizată se numește prin alte părți memorabilia, „sindromul colecționarului” ori e pur și simplu un simț al aniversării.
Degradeuri jpeg
Degradeuri
Printre beat-uri necomplicate și loop-uri idiosincratice, într-o mare de sunete nestructurate, aplecate-n afară, vocea lui Tirzah se insinuează calmă și leagă instantaneu totul.
Trupe de familie jpeg
Trupe de familie
Noul album mi-a îmbunătățit subit părerea despre Leprous; poate și datorită regiei clipurilor, producției sonore delicate, refrenelor mai captivante ca înainte.
Un fel de omagiu monstruos jpeg
Un fel de omagiu monstruos
Artiștii, muzica și sound-urile explorate par mai degrabă legate de un plan de marketing destinat împăcării tuturor ascultătorilor preexistenți și posibili ai band-ului californian.
Pariuri personale jpeg
Pariuri personale
Recent ieșit din adolescență, Christone „Kingfish” Ingram tocmai își încheie mandatul de copil-minune al genului.
Kanye Decancela(n)tul jpeg
Kanye Decancela(n)tul
Lumea a devenit o închisoare, pare a vrea să spună West, care-și asumă, totodată, și rolul eliberatorului.
Modelul polonez jpeg
Modelul polonez
Riverside ar putea fi cel mai important export prog-rock din istoria Poloniei.
Moartea pasiunii pentru pop jpeg
Moartea pasiunii pentru pop
Eilish și-a pierdut ceva din aerul acela imbatabil de rezistență la stereotipurile industriei pop.
Cvasi subliminal jpeg
Cvasi-subliminal
Smida Jazz Festival se relansează vara asta în locația exotică de munte (apusean) care încearcă să reproducă rețeta succesului bănățean.
Androgin jpeg
Androgin
Înainte să fie revendicată de ideologia de gen și de Noua Revoluție Sexuală, imaginea androgină era asociată cu androizii și extratereștrii hermafrodiți, cu literatura science-fiction și muzica inspirată tematic/estetic de aceasta.
O admirabilă excavare jpeg
O admirabilă excavare
În anii ’60, muzica pop se redefinea la nivel global, iar noul curent profita de contextul politic și ajungea să contamineze și muzica românească.
Artiști trans jpeg
Artiști trans
Iunie nu e doar Luna Mîndriei, ci și a recenziei de „muzică LGBT” la Dilema veche.
O provocare art pop jpeg
O provocare art-pop
Chitările aproape dezacordate s-au înmulțit, iar o vagă atmosferă de cosmic rock șaptezecist impregnează din cînd în cînd  cursul unei muzici mai personale, mai consistente și mai provocatoare decît ar putea să lase vederii (sic!) o primă ascultare.
Vene albastre jpeg
Vene albastre
În competiție de ambiții cu Jack White, Dan Auerbach e celălalt mogul al blues-rock-ului modern, recuperator de comori, producător neistovit și specialist în apropriere culturală.
Absurd teatral jpeg
Absurd teatral
Sindromul albumului secund a lovit de multe ori crunt, de la The Doors la The Stone Roses, de la Guns NʼRoses la The Strokes, de la The Clash la The Killers.
Extreme jpeg
Extreme
Poate o barieră mai rigidă decît cea (stilistică și politică) dintre genurile muzicale este bariera dintre muzica cu glas și cea fără de glas.
Odd pop Dowie jpeg
Odd-pop Dowie
Cel mai nou album al lui Ed Dowie, The Obvious I, curge spectaculos. Minimalist, melancolic, aventuros, caleidoscopic, dominat de vocea (de fost corist) trecută prin arpegiator a lui Ed Dowie.
Echilibru jpeg
Echilibru
În anii 2020, tinerii se îmbufnează cînd le spun că muzica adevărată se făcea în anii ʼ90, cînd MTV însemna ceva.
Cîntarea Americii suburbiilor albe și vintage jpeg
Cîntarea Americii suburbiilor albe și vintage
În briza unei seri care le adună pe Mitchell și Baez lîngă Del Rey se simte deja ceea ce vom ajunge să ascultăm în primăvara asta ciudată a lui 2021.
Din tavernă și cabană jpeg
Din tavernă și cabană
Bătrînețe, haine grele, dar și muzică de o profunzime emoțională tot mai rară în epoca deepfake, ne demonstrează doi pionieri importanți ai istoriei rock, post-rock, pe-lîngă-rock, exponenți ai unor forme de experimentalism accesibil.
Rodion Ladislau Roșca  Un fel de omagiu (4 aprilie 1953 – 27 martie 2021) jpeg
Rodion Ladislau Roșca. Un fel de omagiu (4 aprilie 1953 – 27 martie 2021)
Sunau diferit de tot ceea ce propunea rock-ul local în momentul acela.