Prosperitate

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image

We Singing Colors, Hopium, 2023.

om la lună, Echilibru, 2022.

Trăim o perioadă destul de prosperă pentru rock-ul soft (indie, alternativ etc.) românesc, una îmbelșugată în arome muzicale – nu am ascultat niciodată atîta rock românesc ca în ultimul an și nu pentru că aș urma vreo recomandare suveranistă. Tulpina de rock alternativ ce răsărea la începutul anilor 2000 pe îngrășămîntul acid rămas din cadavrul Atomic TV se ramifică în forme tot mai imprevizibile ce încorporează cînd grunge, cînd prog, cînd folk ori pop, uneori cu texte naive emanînd totuși afecte autentice, alteori cu versuri din care transpare meșteșug de filolog, ori măcar de copywriter.

Importanța vocii originale, a identității artistice, dar și a prestației live pentru compensarea neajunsurilor industriei de streaming transformă comunitatea artiștilor intuitiv-artizanali de altădată. Încă n-am intrat în criza de creativitate promisă de Inteligența Artificială și de muzica autogenerativă – cu care ne vom confrunta în următorul cincinal și va mulțumi pe destui încît să fie o autentică amenințare –, așa că se cuvine să ascultăm cît mai apucăm din această fereastră de oportunitate a creativității.

We Singing Colors, proiectul desprins de Andrei Hațegan din The Amsterdams, se bazează încă pe pariul că versurile în engleză pot deschide oportunități internaționale. Demonstrează o dicție în engleză superioară multor artiști care nu cîntă în limba maternă, și beneficiază de o voce feminină aparte, a Roxanei Niculae, alături de care Hațegan a proiectat un indie folk duo – deși vocea feminină iese adesea în față, iar live arată ca un grup în toată regula. Galezul Joseph Burton (tobe) și Cătălin Lungu (bas) asigură o secțiune ritmică nu foarte solicitantă, iar la butoane îl regăsim pe producătorul Adam Whittaker, prin mîinile căruia au trecut Omul cu Șobolani, Grimus și alți artiști români care și-au dorit o inginerie sonoră „ca afară“. El e eroul din umbră al scenei alternative românești.

We Singing Colors s-au format sub zodia Bon Iver, pe cînd aceștia dominau topurile indie pe toată planeta și romantismul părea capabil să marginalizeze cinismul. Azi s-a mai potolit avîntul acelei scurte epoci emotive, vremurile au virat înspre mize sociale, însă We Singing Colors nu par foarte interesați să dea curs acestei reorientări – deși excepția notabilă e chiar hit-ul albumului, „Sound of Leaving”, conectat tematic la criza refugiaților; în schimb, restul albumului e tot o mare și-un soare, cîntînd frisoanele iubirii scăldate în vitamina D.

A revenit și proiectul inginerului-poet Doru Pușcașu denumit om la lună – cu modestie sugerată prin minuscule, însă considerat deja de către fani un Coldplay al României, după ce a reușit să bifeze toate festivalurile post-pandemie importante de la noi. Proiectul a dospit în ceea ce presa internațională ar clasifica drept „supergrup” – implicînd veterani ca Dragoș Strat venit de la Mono Jacks la chitară și sintetizatoare (a coordonat și producția sonoră și grafică a noului material) și foști punkeri de la Eyedrops convertiți la romantismul sofisticat propus de acest proiect – Cătălin Constantin (bas și sintetizatoare) și Adrian Maraloiu (tobe). 

După cîteva materiale care trădau originile indie-folk ale proiectului, noile piese asimilează influența unor antemergători precum byron și alții din anturajul respectiv (Oigăn, Kumm). E un teritoriu stilistic oarecum suprapopulat la noi, dar încă beneficiind de expansiunea publicului-țintă, pe măsură ce noi generații descoperă o forță gravitațională ce vine de dincolo de Coldplay, din emanciparea nouăzecistă a artiștilor menționați – probabil „de vină” sînt trupe ca Radiohead ori Placebo.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.