Printre splendori și orori

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

 Sparks, The Girl Is Crying in Her Latte, Island Records, 2023.

La începutul documentarului The Sparks Brothers, regizat de englezul Edgar Wright și lansat acum doi ani, o remarcă a prezentatoarei de televiziune și editorialistei Katie Puckrik mi-a rămas în minte: „Au umblat mereu pe vîrful degetelor printre splendori și orori”. Frații Ron și Russell Mael au fost întotdeauna „anomalia” din rock-ul/pop-ul american, încă de la sfîrșitul anilor ’60 și începutul deceniului următor, vremea unor proiecte ca Urban Renewal Project sau Halfnelson. Rebotezați Sparks cîndva în 1972 – o aluzie oblică la frații Marx –, discografia lor impresionantă a cuplat impecabil la vorbele doamnei Puckrick: o continuă, debordantă, hazlie, absurdă și extrem de particulară plimbare printre sound-uri, fraze și experimente artsy, toate impregnate profund în cele nu mai puțin de 25 de albume de studio. Ultimul dintre ele, lansat la sfîrșitul lunii mai, nu face excepție. The Girl Is Crying in Her Latte este ca dansul lui Cate Blanchet în videoclipul piesei care dă titlul albumului. Sau, la fel de bine, ca toate suișurile și coborîșurile pseudo-kraftwerkiene din „Escalator”She’s going up / As I'm going down. / I’m going up / As she’s going down. / She’s leaving work / As I go to work. / I’m leaving work, / Beautiful, / So beautiful, / One fleeting glance / There’s no chance. / (…) / One fleeting glance / There ain’t no chance / To ask her to dance, / Just one fleeting glance. / One fleeting glance / There aperfectin’t no chance / To ask her to dance, / One fleeting glance”. Undeva, toată această imposibilă întîlnire, condiționată de ritmica cotidiană, se rezolvă de la sine, ca-n orice thriller care se respectă – balul poate să înceapă cu „We Go Dancing”, locul în care Kim Jong-un e DJ-ul suprem: „Skrillex, maybe Diplo, they’ve got nothing on our dude, / Look at how the crowd is grooving, he is one bad dude!”. (Să fim înțeleși, bancul ăla mai vechi din Wunderground cu șeful Partidului Muncitorilor ocupînd primele 100 de locuri în topul DJ-ilor nord-coreeni n-a fost nicicînd mai bine ilustrat.) Marșul ăsta aparent discordant e Sparks pînă-n măduva oaselor: „We don’t have a lot of moves, but our one move is tight, / We don’t need no YouTube, Kim Jong-un don’t like their vibe, / And we go dancing, dancing. / (…) / No one in the world is dancing near as good as we, / No one has the discipline, the choreography, / And we go dancing, dancing”. Vertijul ăsta-n 14 episoade de disco, krautrock, electro, punk, ambient, psihedelie și cine mai știe ce, amenajat foarte Art Déco și implantat cu povești paradoxale și detururi neortodoxe, devine un univers care scapă definiției genului în muzică și care poate fi încadrat doar în istoria Sparks. Iar cine-i știe lui Ron superbele mișcări de dans poate aplauda, alături de mine, un album ca un musicalturnat în parcul de distracții extreme și o formație despre care cred că nu m-a dezamăgit niciodată.

Paul Breazu este jurnalist. 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.