Jazz Nouveau

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

 Magnus Öström Group, A Room for Travellers, Jazzland Recordings, 2023.

 Rymden, Rymden + KORK, Jazzland Recordings, 2023.

Bateristul Magnus Öström se întoarce pe plaiurile noastre, atît în nume propriu, cît și cu noua încarnare a trioului Esbjörn Svensson – firește că fără răposatul Svensson, înlocuit în noua formulă de Bugge Wesseltoft, dar cu aceeași ambiție de a întinde punți între lumile pop, rock, jazz și artele vizuale.

I-am mai prezentat pe toți cei pomeniți în diverse contexte și permutări, adesea cu ocazia vizitelor acestora în România – pe Öström l-am văzut chiar la Cluj, cînd vizitase și provincia. L-am prins în perioada sa mai aspră și temperamentală (probabil influențat de Dan Berglund, colegul de la bas din E.S.T. și Rymden), însă pe noul album s-a mai potolit, descopăr o aplecare spre arome psihedelice de modă veche, de tranziție șaizecistă spre noile sunete-valuri ce deveneau posibile pe sintetizatoarele vremii. Cochetează cu surf-rock-ul și se folosește de o monotonie ritmică pentru a muta atenția spre pian și clape – surprinzător, căci piesele sînt compuse și produse de la un capăt la altul de Öström, care dă aici de lucru mai mult colegilor, alocîndu-și sieși sarcini relativ comode.

Componența nu s-a schimbat – cu Andreas Hourdakis la chitară, Daniel Karlsson la pian și Thobias Gabrielson la bas și clape, grupul stîrnește nostalgii privind epoci mai candide, cu titluri ce invocă oceanele, zborul și, indirect, problemele climatice. E mai puțin science-fiction, mai puțină energie cosmică decît pe primele sale albume, e mai degrabă coloana sonoră a unei realități virtuale ce reproduce terapeutic calmul unor vremuri și locuri tot mai greu de găsit, nu neapărat scandinave, dar oricum cu litoral, briză și oameni contemplînd cerul.

Cealaltă formulă în care e implicat Öström, proiectul Rymden, și-a lărgit anvergura de cînd i-am semnalat debutul. Cel mai recent material e o colaborare cu orchestra KORK desprinsă din compania radio-TV norvegiană publică, o orchestră trecută prin multe – de la Eurovision la concerte asociate festivităților Premiilor Nobel. De-a lungul a trei sferturi de veac, orchestra s-a aventurat și în proiecte de fuziune precum această propunere mediată de Bugge Wesseltoft, mereu în căutarea unor ocazii de a defini jazzul european ca pe o formulă artistică clar distinctivă de manifestările de peste Ocean, unde sînt celebrate standardele conservatoare.

Deși se impun în percepția publică drept continuatori naturali ai E.S.T., Rymden nu țin să reproducă și stilistic moștenirea respectivă. Wesseltoft a avut întotdeauna o afinitate pentru muzica electronică pe care a asimilat-o în acea New Conception of Jazz ce i-a definit agenda artistică pentru o mare parte a carierei, iar proiectele lui Berglund au deviat treptat spre rock după dislocarea E.S.T. În consecință, Rymden a propus încă de la debut o nouă formă de post-rock progresiv, chiar krautrock contaminat de noul jazz scandinav în care s-au format protagoniștii. 

Versiunea „simfonică” adusă de colaborarea cu KORK întărește această impresie, aducînd aminte de experimente orchestrale organizate de Mike Patton ori de succesul unor cover-uri populiste The Bad Plus. Totuși, piesele nu sînt preluări din repertoriul pop-rock, ci din cele două albume Rymden care oricum aveau o oarecare deschidere pop, dată în special de referințe cinematografice (aluzii la James BondOdiseele spațiale). În versiunea KORK dă senzații chiar mai puternice de muzică de film, ceva din inerția bombastică a lui John Williams însă întreruptă imprevizibil de improvizații jazz și găselnițe electronice conferind muzicii capacități narative – de a relata fără cuvinte „întîmplări” pe care ni le putem doar închipui extrapolînd titlurile și fracturile melodice.

Magnus Öström Group vor concerta în Club Control din București, în seria concertelor Jazz Nouveau, vineri, 6 noiembrie.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.