Jazz Nouveau

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

 Magnus Öström Group, A Room for Travellers, Jazzland Recordings, 2023.

 Rymden, Rymden + KORK, Jazzland Recordings, 2023.

Bateristul Magnus Öström se întoarce pe plaiurile noastre, atît în nume propriu, cît și cu noua încarnare a trioului Esbjörn Svensson – firește că fără răposatul Svensson, înlocuit în noua formulă de Bugge Wesseltoft, dar cu aceeași ambiție de a întinde punți între lumile pop, rock, jazz și artele vizuale.

I-am mai prezentat pe toți cei pomeniți în diverse contexte și permutări, adesea cu ocazia vizitelor acestora în România – pe Öström l-am văzut chiar la Cluj, cînd vizitase și provincia. L-am prins în perioada sa mai aspră și temperamentală (probabil influențat de Dan Berglund, colegul de la bas din E.S.T. și Rymden), însă pe noul album s-a mai potolit, descopăr o aplecare spre arome psihedelice de modă veche, de tranziție șaizecistă spre noile sunete-valuri ce deveneau posibile pe sintetizatoarele vremii. Cochetează cu surf-rock-ul și se folosește de o monotonie ritmică pentru a muta atenția spre pian și clape – surprinzător, căci piesele sînt compuse și produse de la un capăt la altul de Öström, care dă aici de lucru mai mult colegilor, alocîndu-și sieși sarcini relativ comode.

Componența nu s-a schimbat – cu Andreas Hourdakis la chitară, Daniel Karlsson la pian și Thobias Gabrielson la bas și clape, grupul stîrnește nostalgii privind epoci mai candide, cu titluri ce invocă oceanele, zborul și, indirect, problemele climatice. E mai puțin science-fiction, mai puțină energie cosmică decît pe primele sale albume, e mai degrabă coloana sonoră a unei realități virtuale ce reproduce terapeutic calmul unor vremuri și locuri tot mai greu de găsit, nu neapărat scandinave, dar oricum cu litoral, briză și oameni contemplînd cerul.

Cealaltă formulă în care e implicat Öström, proiectul Rymden, și-a lărgit anvergura de cînd i-am semnalat debutul. Cel mai recent material e o colaborare cu orchestra KORK desprinsă din compania radio-TV norvegiană publică, o orchestră trecută prin multe – de la Eurovision la concerte asociate festivităților Premiilor Nobel. De-a lungul a trei sferturi de veac, orchestra s-a aventurat și în proiecte de fuziune precum această propunere mediată de Bugge Wesseltoft, mereu în căutarea unor ocazii de a defini jazzul european ca pe o formulă artistică clar distinctivă de manifestările de peste Ocean, unde sînt celebrate standardele conservatoare.

Deși se impun în percepția publică drept continuatori naturali ai E.S.T., Rymden nu țin să reproducă și stilistic moștenirea respectivă. Wesseltoft a avut întotdeauna o afinitate pentru muzica electronică pe care a asimilat-o în acea New Conception of Jazz ce i-a definit agenda artistică pentru o mare parte a carierei, iar proiectele lui Berglund au deviat treptat spre rock după dislocarea E.S.T. În consecință, Rymden a propus încă de la debut o nouă formă de post-rock progresiv, chiar krautrock contaminat de noul jazz scandinav în care s-au format protagoniștii. 

Versiunea „simfonică” adusă de colaborarea cu KORK întărește această impresie, aducînd aminte de experimente orchestrale organizate de Mike Patton ori de succesul unor cover-uri populiste The Bad Plus. Totuși, piesele nu sînt preluări din repertoriul pop-rock, ci din cele două albume Rymden care oricum aveau o oarecare deschidere pop, dată în special de referințe cinematografice (aluzii la James BondOdiseele spațiale). În versiunea KORK dă senzații chiar mai puternice de muzică de film, ceva din inerția bombastică a lui John Williams însă întreruptă imprevizibil de improvizații jazz și găselnițe electronice conferind muzicii capacități narative – de a relata fără cuvinte „întîmplări” pe care ni le putem doar închipui extrapolînd titlurile și fracturile melodice.

Magnus Öström Group vor concerta în Club Control din București, în seria concertelor Jazz Nouveau, vineri, 6 noiembrie.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.