Din toate zările

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

 Alina Bzhezhinska & HipHarp Collective, Reflections, BBE Music, 2022.

 Brunello, Sounds Like Freedom, Domanda Music, 2022.

Semnele au fost sesizabile încă de la primele ediții, dar SmidaJazz de anul acesta ne arată un festival ce migrează înspre muzică electronică și psihedelică, ceea ce îi conturează o identitate distinctivă față de alte festivaluri jazz cu tradiție de la noi, dar totodată ridică unele sprîncene în rîndul iubitorilor jazzului (clasificat prin contrast) „ne-contemporan“.

Am găsit totuși cîteva ancore atractive pentru cei cu preferințe centrate pe jazz, dintre care recomand două participări ce vor îmbina în rețete originale rigoare clasicistă, grație feminină, exotism non-occidental și instrumente atipice.

Alina Bzhezhinska e o harpistă de origine ucraineană, însă în aprecierea ei neglijez cu desăvîrșire circumstanța politică și etnică  artista nu e vreun nume „de ocazie“, ci s-a impus de ani buni drept exponent al unui instrument dificil, mai rar folosit în context jazz. Formîndu-se și activînd de multă vreme la Londra, revendică o moștenire ce o conectează direct cu pioniere ale instrumentului precum Alice Coltrane și Dorothy Ashby, artiste care au impus harpa ca lider/solo în jazz, nu doar ca acompaniament exotic. Mediul academic acordă un interes aparte intruziunii acestui instrument ce nu împărtășește același filon istoric cu jazzul tradițional, fiind împrumutat din spațiul asiatic ori din muzica clasică, rămas oarecum în periferie  cu atît mai interesant cînd reușește să preia poziția de lider într-un cadru jazz. Aici cadrul e asigurat de multipremiatul saxofonist de origine ghaneză Tony Kofi și de grupul de acompaniament HipHarp Collective care aduce note funk, hip-hop și chiar puțină voce, constituit din muzicieni din toate zările  China, Italia, Portugalia , aglutinați în underground-ul multicultural londonez care a găzduit-o și lansat-o pe Bzhezhinska.

image

Acest sortiment de jazz e suficient de slab populat încît inevitabil albumul conține preluări după referințele sus pomenite „Soul Vibration“ de la Ashby și mai multe bucăți de la familia Coltrane, la care se adaugă „African Flower“ a lui Ellington. Totuși, mai bine de jumătate din album sînt compoziții originale și nu e primul album al harpistei arătînd ambiția de a deschide drumuri și a defini o nișă stilistică la a cărei solidificare vom avea privilegiul de a fi părtași la Smida.

Cealaltă recomandare e trompetista Yazz Ahmed, tot din filiera londoneză, dar originară din Bahrain, care ne vizitează cu propriul ei cvartet, după o consistentă carieră în care i-a acompaniat pe John Zorn, Radiohead, These New Puritans și numeroși alții. Și cel mai recent album al ei ne-o prezintă ca acompaniator, membră în cvartetul basistei cu sensibilități dub Rosa Brunello (Italia), alături de egipteanul experimentalist Maurice Louca și bateristul italian Marco Frattini.

Trompeta lui Yazz Ahmed iese în evidență și din această poziție secundară, instrumentul are inevitabil avantajul de a ieși în față, în special pe un astfel de album coordonat de bas și percuție. Materialul e preponderent improvizat, îndeplinind promisiunea titlului Sounds Like Freedom, cu o componentă arabică puternică asigurată de îmbinarea trompetei lui Ahmed cu chitara și sintetizatorul egipteanului Louca  o mostră elocventă pentru ceea ce programul Smida promite sub eticheta psychedelic arabic jazz“. Miles Davis ne-a promis subgenul respectiv prin influențe maure indirecte pe Sketches of Spain, dar abia în Yazz Ahmed avem un artist care explorează potențialul multifațetat al acestui hibrid postmodern. Probabil va fi mai multă trompetă în cvartetul condus de Ahmed, dar recomand călduros anvergura proiectului Brunello-Ahmed-Louca-Frattini.

Alina HipHarp Collective feat. Tony Kofi și Yazz Ahmed Quartet vor concerta la Festivalul Internațional de Jazz de la Smida (18-20 august). Mai multe la smidajazz.ro.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.