Din toate zările

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

 Alina Bzhezhinska & HipHarp Collective, Reflections, BBE Music, 2022.

 Brunello, Sounds Like Freedom, Domanda Music, 2022.

Semnele au fost sesizabile încă de la primele ediții, dar SmidaJazz de anul acesta ne arată un festival ce migrează înspre muzică electronică și psihedelică, ceea ce îi conturează o identitate distinctivă față de alte festivaluri jazz cu tradiție de la noi, dar totodată ridică unele sprîncene în rîndul iubitorilor jazzului (clasificat prin contrast) „ne-contemporan“.

Am găsit totuși cîteva ancore atractive pentru cei cu preferințe centrate pe jazz, dintre care recomand două participări ce vor îmbina în rețete originale rigoare clasicistă, grație feminină, exotism non-occidental și instrumente atipice.

Alina Bzhezhinska e o harpistă de origine ucraineană, însă în aprecierea ei neglijez cu desăvîrșire circumstanța politică și etnică  artista nu e vreun nume „de ocazie“, ci s-a impus de ani buni drept exponent al unui instrument dificil, mai rar folosit în context jazz. Formîndu-se și activînd de multă vreme la Londra, revendică o moștenire ce o conectează direct cu pioniere ale instrumentului precum Alice Coltrane și Dorothy Ashby, artiste care au impus harpa ca lider/solo în jazz, nu doar ca acompaniament exotic. Mediul academic acordă un interes aparte intruziunii acestui instrument ce nu împărtășește același filon istoric cu jazzul tradițional, fiind împrumutat din spațiul asiatic ori din muzica clasică, rămas oarecum în periferie  cu atît mai interesant cînd reușește să preia poziția de lider într-un cadru jazz. Aici cadrul e asigurat de multipremiatul saxofonist de origine ghaneză Tony Kofi și de grupul de acompaniament HipHarp Collective care aduce note funk, hip-hop și chiar puțină voce, constituit din muzicieni din toate zările  China, Italia, Portugalia , aglutinați în underground-ul multicultural londonez care a găzduit-o și lansat-o pe Bzhezhinska.

image

Acest sortiment de jazz e suficient de slab populat încît inevitabil albumul conține preluări după referințele sus pomenite „Soul Vibration“ de la Ashby și mai multe bucăți de la familia Coltrane, la care se adaugă „African Flower“ a lui Ellington. Totuși, mai bine de jumătate din album sînt compoziții originale și nu e primul album al harpistei arătînd ambiția de a deschide drumuri și a defini o nișă stilistică la a cărei solidificare vom avea privilegiul de a fi părtași la Smida.

Cealaltă recomandare e trompetista Yazz Ahmed, tot din filiera londoneză, dar originară din Bahrain, care ne vizitează cu propriul ei cvartet, după o consistentă carieră în care i-a acompaniat pe John Zorn, Radiohead, These New Puritans și numeroși alții. Și cel mai recent album al ei ne-o prezintă ca acompaniator, membră în cvartetul basistei cu sensibilități dub Rosa Brunello (Italia), alături de egipteanul experimentalist Maurice Louca și bateristul italian Marco Frattini.

Trompeta lui Yazz Ahmed iese în evidență și din această poziție secundară, instrumentul are inevitabil avantajul de a ieși în față, în special pe un astfel de album coordonat de bas și percuție. Materialul e preponderent improvizat, îndeplinind promisiunea titlului Sounds Like Freedom, cu o componentă arabică puternică asigurată de îmbinarea trompetei lui Ahmed cu chitara și sintetizatorul egipteanului Louca  o mostră elocventă pentru ceea ce programul Smida promite sub eticheta psychedelic arabic jazz“. Miles Davis ne-a promis subgenul respectiv prin influențe maure indirecte pe Sketches of Spain, dar abia în Yazz Ahmed avem un artist care explorează potențialul multifațetat al acestui hibrid postmodern. Probabil va fi mai multă trompetă în cvartetul condus de Ahmed, dar recomand călduros anvergura proiectului Brunello-Ahmed-Louca-Frattini.

Alina HipHarp Collective feat. Tony Kofi și Yazz Ahmed Quartet vor concerta la Festivalul Internațional de Jazz de la Smida (18-20 august). Mai multe la smidajazz.ro.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
image png
Cu tirul pe contrasens. Scene halucinante sâmbătă dimineață, pe Autostrada București-Pitești
Un șofer de tir a fost prins de polițiști sâmbătă dimineață, circulând pe contrasens, pe autostrada București-Pitești. Șoferul, cetățean polonez, s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și permisul suspendat.
Bosnia Herțogovina Poliție  jpg
Un rus care fi antrenat activiști proruși din Rep. Moldova pentru destabilizări, arestat în Bosnia și Herțogovina
Cetățeanul rus a fost arestat în Bosnia și Herțegovina, fiind suspectat că ar fi unul dintre instructorii care antrenau ilegal activiști proruși din Republica Moldova cu scopul de a provoca destabilizări în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pro-UE din această toamnă, potrivit p
BeFunky collage (1) jpg
Cum arăta prima hartă a lumii. Ce loc de pe Pământ se afla în centrul ei
Ai fost vreodată curios să afli cum arată prima hartă a lumii? Ei bine, aceasta datează din anul 600 înainte de Hristos și a fost reprezentată de un filozof cunoscut.
romania kosovo sportpictures webp