Răspăr & risipă

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

 Soft Cell, Happiness not included, BMG, 2022.

 Marc Almond, Things we lost, Cherry Red Records, 2022.

Gloriile optzeciste se întorc să umple un vid de candoare umanistă ce se cască în muzica modernă, dominată de mize psihotrope, ideologice, tendințe explicative ori refugiată în spațiul instrumental. Tears for Fears s-au bucurat de un succes semnificativ umplînd oportun golul respectiv și mă așteptam ca un răsunet similar să aibă și aventura comparabilă a celor de la Soft Cell – comparabilă în sensul că e tot o a doua reuniune, după douăzeci de ani, a unui duet disruptiv pentru scena pop optzecistă. Momentul oportun pentru a ne aminti de „Shout” (sau de „Running Up That Hill”) putea să fie la fel de oportun și pentru „Tainted Love”, dar Soft Cell au ratat fereastra oportunității și s-au relansat cu două luni prea tîrziu, încît acum materialul poate fi perceput drept inadecvat.

Nu lipsește nimic din revirimentul Soft Cell, e același mix (făcut pe scule moderne) de sintetizator Kraftwerk, retro-disco și șansonetă englezească prin care s-a consacrat duetul Marc Almond & Dave Ball. Totuși, cu două luni mai tîrziu decît relansarea Tears for Fears, materialul a găsit lumea transformată radical, trezită brusc din amețeala sărbătorilor în angoasa războiului, suferind încă unul din șirul accidentelor vasculare ale mentalului colectiv tot mai frecvente din 2020 încoace, capabile să altereze gusturi muzicale, conceptualizări culturale, disponibilitatea psihică pentru anumite teme și vibrații artistice ori banalul simț al echilibrului.

image

Pe noul album, Soft Cell cîntă despre sex VR, cînd interesul pentru căști VR a scăzut cu 50%, cîntă despre Andy Warhol, cînd Regina Angliei tocmai a murit, cîntă ironic-nostalgic despre Cernobîl în prag de Zaporojie, cîntă despre pace în social media, cînd Twitter e pe cale să explodeze, cîntă cu travestitul-vedetă Christeene, cînd Conchita Wurst nu ne lasă în Schengen. O colaborare cu Pet Shop Boys pare să militeze pentru sinuciderea asistată (sau ce-or fi vrut să spună cu refrenul „Let’s get out of this life”), iar titlul de deschidere al albumului, „Happy Happy Happy”, e pur și simplu o nucă în perete.

Cîndva maeștri ai recontextualizării – au luat „Tainted Love” din repertoriul soul al anilor ’60 și au făcut din piesă un imn LGBT pentru criza SIDA –, Soft Cell par să fie acum în răspăr cu contextul. Nici referințele la lascivitatea debutului „Non-Stop Erotic Cabaret” de la 20 de ani nu sună natural la 65 de ani. Se găsesc aici ingredientele unui euforic reviriment Soft Cell, dar oportunitatea și conștiința situațională sînt comparabile cu ale campionatului din Qatar.

Risipa de talent e cu atît mai mare cu cît Marc Almond a mai lansat și un material solo, un mini-album cu șase piese proaspete, completate pînă la a umple trei CD-uri cu o sumedenie de versiuni alternative la piese existente, live sau reformatate inedit – cîteva cu participarea flautului lui Ian Anderson alături de care a avut un fastuos concert la Royal Festival Hall. E și o celebrare a fructuoasei colaborări cu producătorul-acompaniator Chris Braide, alături de care, din 2015 încoace, a scos cele mai frumoase cîntece ale carierei. Abordarea solo e o opțiune stilistică mai potrivită vremurilor decît abordarea Soft Cell, sacrificînd dansabilitatea electro (de care se ocupă acolo Dave Ball) pentru pian și elegii intime.

Nu ducem lipsă de dive și divi LGBT, iar muzica scenei respective nu mai este de mult o nișă, însă puțini artiști ai scenei au demonstrat deopotrivă pionierat și reziliență cum a făcut-o Marc Almond. Poate tocmai lipsa de conștiință situațională l-a ajutat să răzbată, iar albumele din acest an ar putea fi reevaluate cu alți ochi cînd vom reveni la vremuri mai umaniste.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ciolacu tatuaj foto tiktok png
Ciolacu: „M-au păcălit cu tatuajul că mi s-a șters”. Ce spune despre creșterea TVA
Premierul Marcel Ciolacu spune că tatuajul de pe mână prin care promitea că nu va crește TVA-ul s-a șters, dar pretinde că promisiunea făcută în campanie rămâne valabilă.
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru? Care a fost motivul pentru care l-a lăsat să meargă așa la școală? Nici fata lui cea mare nu a scăpat!
Dan Cruceru (43 de ani), cunoscut în mediul online ca Taticool, unul dintre cei mai tari influenceri de parenting, le intră mereu în voie copiilor săi și le face mai toate poftele, Sophiei care este clasa a 7-a și lui Dan Christian, grupa mare la grădiniță.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
O turistă străină a rămas profund impresionată de România. „Asta a fost vacanța mea favorită de anul trecut”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar deja tot mai mulți turiști veniți de dincolo de hotare vin în România, unde rămân impresionați de experiența pe care o au.
liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei. „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.