Familia Wakeman

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
image

 Arena, The Theory of Molecular Inheritance, Verglas Music, 2022.

 Lalu, Paint the Sky, Frontiers Records, 2022.

Prog-rock-ul britanic, cu sensibilitățile sale pop și excesele glicemice peste o dibăcie muzicală adesea educată formal, a fost o sursă didactică pentru multe trupe rock (chiar alternativ/indie) de la noi, însă prea puțin recunoscută. Instrumentiști valoroși s-au folosit de gen în sens formator fără să-l importe propriu-zis în România; nu ne rămîne decît să-l urmărim la el acasă, unde continuă să înflorească chiar și într-un con de umbră comercial.

Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson. Mai puțin antreprenor, mai puțin statornic (s-a perindat prin vreo cinci trupe din 2015 încoace), dar mai iubit în cercurile clasiciștilor – cei care ascultă Yes și Marillion mai mult decît Dream Theater ori Muse. O voce înaltă cu care m-am obișnuit greu, dar am găsit-o tot mai interesantă cu înaintarea în vîrstă a artistului și cu diversificarea modurilor în care și-a valorificat-o.

Materialele sale din 2022 aparțin unei categorii larg apreciate cîndva – a operelor rock bombastice cu contribuții din partea unei pleiade de prog-rockeri consacrați. E o comunitate care și-a dorit mereu să reabiliteze grandomania lui Rick Wakeman de a cînta pe o scenă în formă de castel, înconjurat de patinatori făcînd triple tulupuri în sincron cu solo-uri virtuoase de clape. Subiectele abordate în breaslă sînt epice și transcendentale – de la Regele Arthur la fizica cuantică – și cumva toate drumurile duc la Yes, adesea chiar printr-un membru al familiei Wakeman; în jurul clanului respectiv roiește întreaga scenă britanică a genului, inclusiv personajele principale de pe albumele aici prezentate.

Arena, trupa creată în anii ’90 de bateristul de la Marillion și clăparul de la Pendragon, a avut dintotdeauna o relație de mercenariat cu cei care au ocupat postul vocal; și invers, Damian Wilson a fost mercenar în cea mai mare parte a carierei – cu Landmarq, Threshold, Headspace (trupa unui membru al clanului Wakeman), iar acum își bifează și Arena în portofoliu; eveniment previzibil, mult prea amînat după unii.

Fiecare membru Arena mai activează în cîteva trupe, iar liderul Clive Nolan în peste o duzină de proiecte, multe cu ambiții de opere rock (unele alături de un membru al familiei Wakeman). Arena s-a dovedit un teren fertil pentru a altoi ceva Pink Floyd și ceva Marillion, adăugînd un strat de solemnitate peste influențele Yes. Trupa a excelat mereu în melodia vocală indiferent cine a preluat postul respectiv; prin participarea lui Wilson se atinge un apogeu care va face multe trupe ale genului să se întrebe dacă mai are sens să continue.

image

Celălalt album care a beneficiat anul trecut de serviciile vocale ale lui Damian Wilson aparține unui artist mai obscur, francezul Vivien Lalu, un mai tînăr fanboy Yes care a dat în ultimii ani o mînă de ajutor – ca producător sau clăpar –caselor de discuri specializate în rock progresiv (Frontiers, Inside Out și altele). A venit rîndul breslei să îi întoarcă serviciul, iar rezultatul e un album-eveniment pe care găsim, pe lîngă vocea lui Wilson, acompaniament din partea unor membri Dream Theater, Symphony X, Shadow Gallery, Kansas, Toto, Stratovarius, a unor tovarăși de instrument precum Clive Nolan, Vikram Shankar și... inevitabil, un reprezentant al familiei Wakeman. Conceptual, albumul e sobru și ancorat tematic în actualitate, preferînd comentariul social acolo unde alte proiecte de anvergură comparabilă (Ayreon, Devin Townsend) au mers pe mîna escapismului SF. Pare să se înfiripe un supergrup în jurul lui Viv Lalu, un veritabil All-Stars al scenei.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.