Cîntece ne(o)populare din Dorset

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

 PJ Harvey, I Inside the Old Year Dying, Partisan Records, 2023.

„Dorsetul meu este lumină și întuneric, extaz și melancolie. Dacă stai în vîrful Dealului Eggardon, simți cum inima-ți dă pe dinafară de frumusețea din jur. Iar dacă te afli într-o vale umbrită, te trezești îmbrățișată de toată melancolia asta îmbătătoare.” Acum mai bine de un an, o timidă Polly Jean Harvey își deschidea sufletul în fața lui Kate Kellaway, jurnalistă cu texte publicate în secțiunile culturale ale The Guardian și The Observer. Contextul interviului era livrat de publicarea unui poem epic, un fel de nuvelă versificată, numită Orlam și scrisă într-un dialect vernacular al Dorsetului, locul natal al autoarei. De la publicarea LP-ului The Hope Six Demolition Project în 2016, Harvey era într-un fel de pauză discografică, întreruptă ba de contribuția la vreun soundtrack în teatru sau film, ba de lansarea și relansarea unor demo-uri și B-side-uri mai vechi, ba de retrageri strategice în Dorsetul natal – spațiu în care, timp de opt ani, a meșterit la poemul-carte. 

Dacă, inițial, povestea din Orlam – un an din viața unei fete în vîrstă de nouă ani, Ira-Abel Rawles, care locuiește la ferma Hook din satul Underwhelem și obișnuiește să hoinărească prin pădurea Gore – ar fi trebuit să fie urmată de o piesă de teatru, pentru PJ ritmica, tonalitatea, timbrurile folosite în carte și-au găsit relativ repede un corespondent în zona ei de confort, muzica. Cu contribuția esențială a eternilor săi colaboratori John Parish și Mark Ellis, alias Flood, I Inside the Old Year Dying, albumul lansat în iulie anul acesta de casa de discuri independentă Partisan Records, explorează un teritoriu cumva nou (spun „cumva” fiindcă uneori fragmente răzlețe de pe White Chalk, discul din 2007, mai bîntuie peisajul sonor al lui IItOYD) – o experiență aproape hauntologică, la baza căreia stau field recording-ul, found soundslibrary music și diversele manipulări analoage ale sunetului. 

Rezultatul devine (și) prin aceste intervenții un fel de obiect neofolcloric al unei arii psihogeografice ocrotite de războinicul-zeu-spectru Elvis Presley, deconspirat de Ira-Abel pe tribala „Lawnsome Tonight”„«Are you Elvis? Are you God? / Jesus sent to win my trust?»​ / «Love Me Tender» are his words / As I’ve loved you, so you must”I Inside the Old Year Dying sună ca o tamponare a lui Harvey, atenuată de un zid de plastilină, cînd de mai vechiul amor Captain Beefheart – „Her fingernails are ripped / From haulin clay-filled fists, / Out of the Riddle’s edges / For pots with happy voices” („Seem an I”) –, cînd de Animal Collective – „Tree-tears wall, / Wordle wide, / All of us / Cross o’er t’other side, / ‘Vore I leave, / Someone please, Love me tender, / Neath the trees” („August”). Vocea asta uneori fragilă, alteori bizară, de multe ori excentrică mînă în luptă aranjamente contorsioniste, parcă din cînd în cînd impregnate și de un aer de pretențiozitate, pulverizat pur și simplu de toate răsturnările astea de situație. Și pentru asta, I Inside the Old Year Dying – cu toată senzația de LP pasager în cariera lui PJ Harvey pe care o lasă – este o piesă care merită descoperită.   

Paul Breazu este jurnalist.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.